MATCH 2000 Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Witam.Spróbuję odpowiedzieć na nurtujące was wątpliwości.Łowisko,na które jeżdżę to staw o powierzchni 4,5 ha.i głębokości do 1,5 m.Występuje tam 12 gatunków ryb łącznie z drapieżnikami.Płaci się wg. cennika za kg. złowionej ryby.Ryby zachowują się prawie tak jak na łowisku dzikim.W okresie sezonu nie są dokarmiane i bez zanęty nie ma się co wybierać bo wtedy łowi się ryby z przypadku.Np. wczoraj łowiłem na robaki kolorowane w różnych kombinacjach,na kukurydzę czystą i zaprawioną truskawką a brały tylko i wyłącznie na dendrobenę (glizdę).Brania były bardzo delikatne.Widziałem już tam wędkarzy kończących wędkowanie "o kiju".Jeżdżę tam rzadko wtedy jak chcę zjeść rybę.Ryby złowione w wodach PZW wypuszczam,a łowię przeważnie płocie,które są moim ulubionym gatunkiem.Łowię metodą odległościową.Można tam wypróbować sobie sprzęt.Kol. szczupak28,ryby łowię od 1954r.Zacząłem jak miałem 8 lat.Od 1981 roku prowadzę notatki.Na koniec 2011r. mam udokumentowane 8109 szt. ryb wszystkich gatunków jakie złowiłem.Mój najlepszy wynik to 131szt. płoci w ciągu 6 godzin. Metodą odległościową łowię 40 lat.Zacząłem kiedy nie wiedziałem że ta metoda się tak nazywa.Nie pogniewałem się.Połamania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Szkoda że nie mieszkasz bliżej Krakowa to bym Cię zabrał na takie łowiska komercyjne co złowienie pstraga czy karpia trwa górę minutę . Jakbyś tak posiedziała z 30 minut miałabyś pół siatki a potem za te rybki trzeba zapłacić. Ciekawe ....co wtedy. Znam takie na lubelszczyźnie - unikam takich, serio Jeżdżę tam gdzie wolno wypuszczać, nikt normany nie zje 20 pstrągów a i zgadza się - kasa na ich zakup nie mała .Na koniec 2011r. mam udokumentowane 8109 szt. ryb wszystkich gatunków jakie złowiłem. MATCH - naprawdę - szacun! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Match 2000 jesteś na prawdę wyśmienitym wędkarzem kto wie czy nie najlepszym tu na forum bo nikt tu się jeszcze nie pochwalił taką ilością złowionych ryb. Ja w tym roku nie mam wyników. Może w niedziele coś "skubnie" bo jadę na żwirownię....... za to rok 2010 był najlepszym w moim zyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pet87 Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 .więc nie ma się czym chwalić. Złów tyle ryb na łowisku ogólnodostepnym typu rzeki , jeziora itd. Wtedy na pewno Ci ktoś pogratuluje. Ty sie juz popisałes a teraz innych pouczasz.Poza tym 5 września mam urodziny ja tez,flaszka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankowaty Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Ostatnie 3 dni to wieczorny spinning z całkiem dobrymi wynikami: Wtorek - 40 minut, a w tym czasie kilka okoni w przedziale 20-25cm + szczupak 50cm Środa - 1,5h, kilkanaście okoni w podobnym rozmiarze + szczupak na oko 40-50cm, odpiął się przy brzegu Czwartek - 2h, około 10 okoni, największy koło 30cm + kolejny szczupak wypięty pod nogami + chwila emocji: prowadzę obrotówkę na płyciźnie, łapię zaczep... Po chwili uświadamiam sobie, że zaczepy rzadko kiedy płyną pod prąd, tak ładnie grając na hamulcu... Ryba, która się zapięła w równym tempie wysuwała plecionkę przez kilka sekund, bez żadnych zrywów, spokojnie, aż do momentu w którym się wypięła. Plecionka na odcinku metra od przynęty pokryta śluzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość tatamarcelka Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 no coś się zaczyna ruszać u mnie w Warcie, dzisiaj na bolonkę dwie jaźwice, 50 i 51 cm, w sobotę miałem takiego kabana, że nie mogłem utrzymać, chyba klenisko, niestety po paru minutach się wypiął, był rekordowy. Dzisiejsze jazie w porównanie z tym holem, to płotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 jak wyglada takie łowienie na komercyjnym ? poniewaz nigdy nie mialem przyjemnosci i raczej nie bede miał . Wpisałem w google ale mało danych wyskakuje , naprawde płaci sie za godzine wedkowania 1zł na jedną wedke? i mozna rozłozyc 4 wedki i placic 4 zł za te wedki? Przykładowo kilo karpia kosztuje 14 zł złowie karpia 3 kg i zeby go zabrac to płace 42 zł za rybę? Jesli to prawda to nie lepiej połapać przed wigilią w basenie w hipermarkecie. Znów na innym łowisku komercyjnym jest kara za zniszczenie kołowrotka 150 zł . Jesli ktos pozycza sprzet , czy on jest warty tej jakosci , bo ja mam na taki kołowrotek 3 lata gwarancji , jak puscił hamulec to pojechał do serwisu naprawili i po miesiacu wrócilł. Czy tak zniszczony kołowrotek można zatrzymać czy trzeba im oddać + dadatkowe 150 zł. Nie czaje takiego łowienia , no chyba że jeżdzicie tam celowo złowic karpia 10kg Niedaleko mojej miejscowości jest łowisko komercyjne za które płaci się od razu za dniówkę łowienia+zabrane rybki. Oczywiście ten akwen jest naciągany bo więcej w nim innych żyjątek typu żaby czy wodne robactwo niż ryb Co łowisko/właściciel to inne zwyczaje. MATCH 2000 Gratuluje, w końcu udało Ci się normalnie zdjęcia wrzucić na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacky24 Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 W końcu udało mi się pobić moją życiówkę, dzisiejsze 75cm z gruntu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Blacky24 a ten sandacz to zywy czy martwy? Bo jak martwy to chyba nie wolno takich fotek zamieszczać ...... Ja swojego czasu wkleiłem to podobna fotka została usunięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacky24 Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 zdjęcie zrobione zaraz po wyjęciu z wody, zacięty bardzo płytko za pysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Gratuluję życiówki blacky24 Szczupak28 napisał: a ten sandacz to zywy czy martwy? Nie widzisz? Nawet na zdjęciu mruga okiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomi78 Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Czyli do zdjęcia żywy skończył jak większość .NIe mam do ciebie o to pretensji bo masz do tego pełne prawo ale nie pisz że wypuszczony . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kyrtap Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Czyli do zdjęcia żywy skończył jak większość .NIe mam do ciebie o to pretensji bo masz do tego pełne prawo ale nie pisz że wypuszczony . Czy pisał coś że zabrał albo wypuścił? Niby nie masz pretensji ale sie czepiasz jak prawdziwy polaczek. Zabrał, wypuścił, wziął, nie wziął Zajmijcie sie swoim sumieniem a na forum dzielcie się swoimi osiągnieciami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambuko11 Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Ja dzis kilka leszczy około 35cm, rozumiem ze mozna zanecic i ładnie wchodzi w nią , ale by nawet płotka cvzy karasiu sie nie złapał to robi sie powoli denerwujace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bucekk Napisano 2 Września 2012 Share Napisano 2 Września 2012 25 sierpnia wybrałem się na okonie, oto największy z całej wyprawy: Mój nowy rekord 41cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi