Varenael Napisano 21 Października 2012 Napisano 21 Października 2012 Witam.Chciałbym się dowiedzieć jaka jest najlepsza pora na połów Klenia na spinning. Wiele widziałem filmików gdzie najczęściej łowione są w lato/wiosne. Ciekawi mnie czy teraz na jesieni złapałbym klenia na małego woblerka/smużaka. Czekam na waszą opinię. Cytuj
Marcin_P Napisano 21 Października 2012 Napisano 21 Października 2012 Ja niestety ograniczam się do wiosny i lata gdyż po pierwsze wtedy znajduję najwięcej czasu a po drugie, i chyba najważniejsze, nie potrafię jeszcze podejść tych ostrożniejszych wczesnowiosennych czy nawet zimowych. Te ryby da się łowić cały rok. Polecam ci artykuł Jakuba Podleśnego o połowie tych rybek zimą. Jesteś z LBN więc masz gdzie poszukać ich, chętnie bym też pochodził tutaj ale nie mam pozwolenia na LBN Cytuj
Milosz Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Oczywiście że złapiesz , to bardziej kwestia tego czy będziesz potrafił je podejśc niż pory roku Jesienią podobno chowają się w głębsze miejsca ale napisałem "podobno" ponieważ na "moim" łowisku przy ostatnim kleniowym wypadzie łowiłem je przy samym brzegu za niewielkimi kamieniami wystającymi z wody Czy wiosna czy jesień idz nad wodę i obserwuj. Niezależnie od pory roku będziesz miał efekty. Są ludzie którzy łowią klenie cały rok:P Cytuj
Winko Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Jak dla mnie najlepszym okresem żerowania dla klenia jest przełom wiosny i lata. Ale wierz mi że te ryby można systematycznie łowić przez cały rok, nawet zimą Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi