manta83 Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Witam wszystkich,jestem nowy na forum więc na dzień dobry przedstawię się. Mam na imię Tomek i jestem z Tczewa ,wędkarstwem "zajmuję się" od około 10 lat, lubię łowić wieloma metaodami, feeder ,spławik, spining i cięzko mi określić co najbardziej mnie kręci.Lecz jesienią właśnie ta ostatnia metoda pochłania większość moich weekendów. W związku z tym mam do Was pytanie. Od jakiegos czasu łowię na rzece Nogat,obławiam miejscówki z pontonu,mam stary spining i zamierzam kupić nowy ,dedykowany konkretnie do tego lowiska. Na Nogacie uganiam się za szczupakiem ,łowię na obrotówki nr 3,czasem wahadła i wszelakie gumki, max. ciężar główek jakich używam to 10 gram,blaszki dochodzą do 16 gram ,głębokość łowiska max.4 metry. Możecie mi doradzić jakiś spininig w granicach 200 zł. Zależy mi na szybkiej akcji wędziska,tzn ma byc w miarę sztywny przy zacięciu ale ma też dobrze amortyzować szarpanine szczupłego na haku:) mój obecny kij jest zbyt miękki ,przy obrotówce nr 3 wygina się podczas zwijania przynęty a gdy zacinam"dziwnie się wygina" przez co zaciecia są spóźnione,lub ryba jest slabo zacięta i spina się z haka. Proszę doradzcie coś ciekawego,mile widziane linki,pozdrawiam Wszystkich życząć połamania kija na jesiennym szczupaku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pontonss Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Wszystkie twoje potrzeby idealnie załatwi Dragon Express 7-30 g, długość 2,45 lub 2,75 (polecam krótszy) kij bajka szczupłe ekstra łapie, na pstrąga też się nadaje i czuć wszystko, a do tego 150 g wagi i w kasie się zmieścisz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczypior Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Na Nogacie uganiam się za szczupakiem ,łowię na obrotówki nr 3,czasem wahadła i wszelakie gumki, max. ciężar główek jakich używam to 10 gram,blaszki dochodzą do 16 gram ,głębokość łowiska max.4 metry. Z tym expresem to bym polemizował. Sam mam expres spin do 20 gram i uważam go za mocno niedoszacowany. Kijem łowi się fajnie i ma duży zapas mocy , jednak główka 30 + guma nie robi wrażenia na tej wędce. Kolega ma taką samą tylko do 30 gram i spokojnie da się ją przeciążyć do 45-50 gram. Nie każdemu może to odpowiadać więc lepiej przed zakupem wziąć kij w ręce , jeżeli jest taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pontonss Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 No do sandaczowego opadu nie nadaje się wogóle bo ja nie czuję nawet kiedy na dno guma opadnie ale wobki, balchy czy normalnie praca gumą ściągnaie plus wariacje to jak najbardziej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi