Majkelpl Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Witam,poszukuje typowej szczupakówki,o dlugosci max 2.70,c.w do 25/30gr,i ani grama wiecej;d,kijek dobrze zeby posiadal akcje tzw.szczupakowa(tak,to jest mania szczupakowania) Przynety jakie uzywam do przedewszystkim blachy wachadlowe i obrotowe,gumy-raczej nie. dodam ze w lowisku wystepuja glównu=ie szczupaki do 60cm; spinuje równolegle do pasa trzcin,oczywiscie w woderach,stad tez pewne zastanowienie czy nie lepiej wybrac jakis kijeczek do 2.40m??? Wiecej wymagan nie posiadam; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D@wido Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Witam może dragon millenium super fast. Posiadam, fajny kijek za tę cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniello2010 Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 dragon milleniumBardzo dobre wędziska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snoek3 Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 proponuje robinson cortez spin expert mozna wyrwac za fajna kase teraz ... bo wychodzi nowa seria na 2013 wiec mozna trafic dobra cene !!! dzis bodajze widziałem na ALLEDROGO za 180 zł 2,45 cw do 25 g akcja pod szczupaka sam posiadam i polecam... jest to szybka wedeczka o akcji semiparabolicznej pod obciazeniami !! fajny kijaszek polecam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Witam może dragon millenium super fast. Posiadam, fajny kijek za tę cenę. Fajny kijek fajnie zrobiony bardzo szybki nie spotkałem szybszego kijka przy zacinaniu lub jigowaniu(czasami go używam na sandacze bardzo czuły i wszystko widać na szczytówce). Polecam wersje 2,7m bo 2,85 jest nierelatywnie ciężka w stosunku do długości. Ale nie mogę się zgodzić z akcją szczupakową dla mnie kij szczupakowy powinien być parabolikiem a ten ma akcje typowo szczytową szybką i z trudem przechodzi pod obciążeniem w parabolik. W połączeniu z plecionką daje bardzo dobre czucie szybkie i pewne zacięcie oraz trudny hol bo niedobrze przechodzi na akcje paraboliczną (choć w tej cenie nie znajdziesz kija o akcji szczytowej lepiej przechodzącego w paraboliczną). Ja uważam że kij szczupakowy powinien być parabolikiem więc szukał bym kija parabolicznego a nie o akcji szybkiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkelpl Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 No cuz,ja zawsze uwazalem ze akcja szczupakowa to paraboliczna;d Narazie jestem za tym dragon,wgdyz jest niedaleko mnie ten kijek dostepny,co powiecie na odpowiednik takie jak shimano catana,jaxon grand virtuoso\eternum\charisma??? Obecnie posiadam mitchela premium spin,i powiem ze ten kijek jest niby "twardy" przy holu,ale jednak nie do konca dobrze czuc przynete na kocu kija,na tym tle znacznie lepiej wypadl dragon mystery tele camou spin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snoek3 Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Majkelpl, no to koleszko powiem ci tak jak cortez ci nie pasi to zwróc uwage na MISTRALL AQUA SPIN to jest kij stworzony pod szczupaka ... !!! cw 10-30 , mam i uzywam jest na szczupaka jak dla mnie idealny tylko mam 2,4 na łłódke ale nawet nie przypominam sobie zejsc z kija jakiejs ryby ... jest to kij własnie ze sporym ugieciem !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkelpl Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 Nie pisze ze mi nie pasi,tylko jest 1 warunek,zanim kupie,musze dotknac,powachac,polizac;no wiece o co chodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerwony Diabeł Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 A ja polecam też mistralla, ale model Shogun. Mam model 2.90m 15-45g. Kijek szybki i cięty, pod obciążeniem (w czasie holu) przechodzi w pełne ugięcie. No i, co dla mnie ważne, jest bardzo "dalekonośny". Jakość wykonania jak na cenę ok 200zł to istna rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkelpl Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 Niw ten ciezar wyrzutowy...mysle zeby jeszcze pomeczyc sie z tym moim kijkiem i potem cos konkretnego kupic; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 No cuz,ja zawsze uwazalem ze akcja szczupakowa to paraboliczna;d Ja twierdzę tak samo. Dragon millenium super fast ma typową akcje szczytową i nie polecam go na szczupaki a na pewno osobom niemającym doświadczenia w spinningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert7791 Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Dragon millenium super fast ma typową akcje szczytową i nie polecam go na szczupaki a na pewno osobom niemającym doświadczenia w spinningu. -mógłbyś napisać dlaczego tak uważasz? Również szukam jakiegoś kija na Odrę myśle CW. 10-40. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerwony Diabeł Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Pewnie dlatego że ryby (szczupaki) będą Ci spadać. Zwłaszcza na plecionce... Kij na szczupaka to kij dość miękki, o pełnym "ciepłym" ugięciu. Co wcale nie znaczy że będzie "nieczuły". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkelpl Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 Hmm,moje splawikówki maja glównie akcje szczytowa,i mi rybki nie schodza,wiec moze sie pokusic o tego dragona??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerwony Diabeł Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Ryby łowione na spławik na ogół nigdy nie walczą tak dynamicznie jak szczupak... Widziałeś kiedyś "świecę" w wykonaniu płoci czy leszcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkelpl Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 No nie;dglównie lowie liny,karaasie pospolite,wzdregi,jazie czy ostatnio wzdregi; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerwony Diabeł Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Więc widzę że muszę wyjaśnić czym jest "świeca". Kiedy głowa szczupaka jest na powierzchni, lubi on bardzo gwałtownie nią potrząsać (w celu uwolnienia z haka). Często jest to połączone z częściowym (do ogona), lub całkowitym wyskokiem nad wodę. Wygląda to pięknie, ale jeśli choć na chwilę stracisz z rybą kontakt, to już koniec walki... A łatwo o to z kijem o akcji szczytowej, i w niedoświadczonych rękach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 -mógłbyś napisać dlaczego tak uważasz? To wytłumaczył właśnie Czerwony Diabeł Szczupak ma minki pysk i z reguły bierze agresywnie, przytrzymuje dłużej przynętę dlatego jak szukasz wędki tylko na szczupaki to nie potrzebujesz super szybkiej akcji mocnego i pewnego zacięcia oraz szybkiego holu a to zalety tej wędki a zarazem wady przy połowie szczupaków. Ina sprawa jak szukasz czegoś uniwersalnego bo dalekie żuty przy lekkich przynętach i szybkie zacięcie jest potrzebne przy boleniach, mocne i pewne wbicie haka w twardy pysk sandacza jak i szybki siłowy hol który umożliwia twardy pysk i wytrzymałość wędki. To wtedy polecił bym tą wędkę bo przy dobrym kołowrotku z dobrze wyregulowanym hamulcem i odrobiną umiejętności da się bez problemu wyciągnąć szczupaka. Pod samego szczupaka to wystarczy tańszy parabolik a i przypadkowy przyłów okonia zostanie wyholowany bo przy akcji szybkiej szczytowej tym rybą będziesz pyski rozrywał zamiast je wyciągać. Również szukam jakiegoś kija na Odrę myśle CW. 10-40. Millenium Super Fast jest tylko w wersji 5-25g więc na rzekę nie za bardzo może jakieś starorzecza lub kanały ale chyba i na to za delikatny, To jest kij na wody stojące na bolenia sandacza(pod warunkiem łowienia na główkach 12-15g) a nie na rzekę i szczupaki. Kij moim zdaniem ma zaniżone ciężary wyrzutu gum 5-8cm na główkach do 10 g praktycznie nie czuć komfortowo łowi się na główkach 12-15g da się połowić nawet 8cm gumą na główce 20g całość warzy 31g i nie przeważa wędki, przeciążenie i brak komfortu łowienia był dopiero jak założyłem na gumę 7cm 30g główkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi