zamki Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Pierwszy lód tylko i wyłącznie pierzchnia. Na ostatni staram się nie włazić, dlatego, że jest zbyt gruby aby sondować go pierzchnią a za słaby aby bezpiecznie się po nim poruszać. Preferuję pierzchnie bardzo lekkie z dobrze dobranym grotem ułatwiającym szybkie kłucie. Ostrze szersze około 20mm tak aby kilkoma cięciami wykonać potrzebny otwór. Bardzo praktyczne ostrze przedstawił GaGacek idealne do lodu 10 cm i powyżej. Swego czasu robiłem rozkręcane pierzchnie z chowanym na czas transportu grotem w trzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robisum1 Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Pierwszy lód tylko i wyłącznie pierzchnia. Na ostatni staram się nie włazić, dlatego, że jest zbyt gruby aby sondować go pierzchnią a za słaby aby bezpiecznie się po nim poruszać. Preferuję pierzchnie bardzo lekkie z dobrze dobranym grotem ułatwiającym szybkie kłucie. Ostrze szersze około 20mm tak aby kilkoma cięciami wykonać potrzebny otwór. Bardzo praktyczne ostrze przedstawił GaGacek idealne do lodu 10 cm i powyżej. Swego czasu robiłem rozkręcane pierzchnie z chowanym na czas transportu grotem w trzonek. Ja chce uzywac pierzchnie tylko na lodzie do 10cm ,czy ta GaGacek nie jest odopowiednia ,pokaz te pierzchnie z chowanum grotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GaGacek Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Pierwszy lód tylko i wyłącznie pierzchnia. Na ostatni staram się nie włazić, dlatego, że jest zbyt gruby aby sondować go pierzchnią a za słaby aby bezpiecznie się po nim poruszać. Preferuję pierzchnie bardzo lekkie z dobrze dobranym grotem ułatwiającym szybkie kłucie. Ostrze szersze około 20mm tak aby kilkoma cięciami wykonać potrzebny otwór. Bardzo praktyczne ostrze przedstawił GaGacek idealne do lodu 10 cm i powyżej. Swego czasu robiłem rozkręcane pierzchnie z chowanym na czas transportu grotem w trzonek. Ja chce uzywac pierzchnie tylko na lodzie do 10cm ,czy ta GaGacek nie jest odopowiednia ,pokaz te pierzchnie z chowanum grotem Schowane ostrze - pozycja transport; pozycja praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 7 Lutego 2014 Share Napisano 7 Lutego 2014 Co do wyboru: Świder czy Pierzchnia Zazwyczaj chodzę na lód w kilka osób, więc ktoś ma zawsze świder. Lecz jeśli zdarza mi się samotna wyprawa, lub jest środek sezonu (czyli starych przerębli jest mnóstwo ) to biorę pierzchnię. Można nią rozkuć starą przerębel, a wykucie nowej w 20 cm lodzie to kilkanaście sekund. Jeżeli lód jest grubszy lub mamy zamiar zrobić kilkadziesiąt przerębli, to trzeba się namachać... Ja używam pierzchni własnej konstrukcji: drewniany trzonek + gazrurka rozcięta i rozgięta u dołu, a wygląda to mniej więcej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 Nie za szerokie ostrze? dobrze tym się kuje? Ja posiadam 3 pierzchnie 2kg. 3kg. i 3,5kg które używam na początku sezonu , potem jak lód jest gruby to wolę świder , chociaż jak jeżdżę z braćmi , to zawsze mamy dwa świdry (13i15) i pierzchnie . A jak chodzę sam to wtedy raz biorę świder , a jak są stare przeręble to pierzchnie. U mnie w kole na pewnym jeziorze to mało kto używa świdra , każdy lata z pierzchną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 Jak jest ostra krawędz to idzie jak szalone, dodatkowo profil ostrza jest zaokrąglony, co bardzo ułatwia wykonanie okrągłej przerębli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi