szczupak013 Napisano 27 Grudnia 2012 Share Napisano 27 Grudnia 2012 Witam wszystkich forumowiczów! Jako że styczeń według synoptyków ma być ciepły to wybieram sie na Wisłę w Toruniu na feeder. znalazłem kilka płytkich miejsc w których do końca listopada brały mi leszcze i płocie. Moje pytanie jak dobrać przynęty czy tak samo jak jesienią? i z czego złożyć zanętę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 27 Grudnia 2012 Share Napisano 27 Grudnia 2012 Obecnie ryby szukałbym właśnie na głębszych wodach , sam byłem tydzień temu nad wodą i w płytkich miejscach gdzie latem zawsze brały duże leszcze teraz było bez brań. Co do przynęt napewno biały i czerwony robak, ale możesz też spróbować na pszenicę lub kukurydzę. Nie przesadzałbym też z zanętami tzn w zimnej wodzie zanęta lepiej pracuje i jej zapach jest lepiej rozprowadzany niż latem. Nie musi mieć ona tak intensywnego zapachu jak w miesiącach letnich. Użyłbym zanęty o zapachu piernika i tyle sam może też się wybiore w weekend jak będzie jeszcze tak ciepło A i jeszcze jedno - przypon. W tym okresie i dłuższy tym lepiej nawet taki metrowej długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak013 Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2012 Wisła w tym roku ma niski stan wody, lecz nęcił będę raczej ciemna zanętą z dodatkiem robaków jak i na kanapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak013 Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2012 A ktoś już kiedyś próbował łowić w styczniu na feeder ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 27 Grudnia 2012 Share Napisano 27 Grudnia 2012 na rzece nie bo pływają kry ale na jeziorku tak przynęta tak jak latem miejsce głębokie oczywiście tam gdzie jest ryba i zanęta o zapachu korzennym ciemna bez dodatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankowaty Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Ja na Twoim miejscu poszukałbym miejsc w których woda nie płynie, ale które są na stałe połączone z rzeką - jakieś zatoki, porty itp. (ewentualnie jakieś dołki z wolnym nurtem). Jeśli jest tam odpowiednio głęboko, to biała ryba powinna tam wpłynąć i zimować. W zimie stosuję raczej drobne przynęty zwierzęce - pinka, ochotka, czasem biały robak. Rzut oka na mapę Wisły w okolicach Torunia i widzę np. taką miejscówkę. Podkreślam, że nie znam miejsca, ale wydaje się ciekawe patrząc na mapę. Takie miejscówki na Odrze często się sprawdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wluczykij Napisano 2 Stycznia 2013 Share Napisano 2 Stycznia 2013 A coś na wodach stojących da rade odmarznięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1981 Napisano 3 Stycznia 2013 Share Napisano 3 Stycznia 2013 Ja zimą zawsze używam najcięższego koszyka, nieraz z dodatkowym dociążeniem żeby przebił się przez tafle lodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 3 Stycznia 2013 Share Napisano 3 Stycznia 2013 duze odmarzniete ostatnio bylem brała płotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wluczykij Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 U mnie częściowo odmarznięte, nic nie bierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość embryo Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 tzn w zimnej wodzie zanęta lepiej pracuje i jej zapach jest lepiej rozprowadzany niż latem. Niekoniecznie. Zasada jest taka, że im mniejsza gęstość wody, tym większa w niej rozpuszczalność. Idąc od 0° C w górę, gęstość wody rośnie aż do mniej więcej 4° C, by dalej wyłącznie maleć, przy czym gęstość w temp. 8° C jest circa równa gęstości temp. 0° C. Wniosek z tego taki, że w temp. powyżej 8° C rozpuszczalność/przenikalność zapachów będzie zawsze większa/lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Ja feederami osobiście w miesiącach luty-kwiecień łowiłem przeważnie klenie na czerwonego lub kukurydzę bez nęcenia. Późniejszym czasem klenie łowiłem już tylko na skórki od chleba aż do pojawienia się truskawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi