Józef Wyspiańsk Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 Rafał o tydzień zawody odbyły się za szybko, jeszcze nie widać życia w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 Słyszałem że to fajne zawody. Pozdrawiam ekipę z Oławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 Panie Józefie, a jakieś szczegóły? Ile ryb miarowych? jakieś rekordy? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef Wyspiańsk Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 Złowionych miarowych ryb było 19, były dwa po 40cm ,ja miałem dwa 37i 38cm w pierwszych rzutach po 10 minutach zawodów. Oczywiście dużo zawodników mówiło że te największe ryby spadły podczas holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speedo Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 a już myślałem że nie ma pstrągów w nysie Sent from my SM-G903F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef Wyspiańsk Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Co mają powiedzieć koledzy co pojechali na xxI Puchar Warty gdzie na 170 zawodników złowiono 13 pstrągów to dopiero masakra i wstyd dla organizatora!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 I ja również odwiedziłem nysę ze spiningiem. Choć muszę przyznać, że tę (tą?) metodę porzuciłem 3 lata temu kosztem muchóweczki. Niestety pomimo "dłubania" i "przeczesywania" wszelkimi przynętami dołków tej rzeki nie miałem kontaktu z rybą. W okresie wiosennym wychodzą braki w technice prowadzenia i dopasowania przynęt - dodatkowo jak się później dowiedziałem, część spinningistów przy połowie pstrągów stosuje plecionki (ja tradycyjnie żyłeczka, do tego znacznie przegrubiona i nie pierwszej świeżości he he - taki zakurzony sprzęt). Dlatego też gratki dla zawodników którzy połowili. Acha jeszcze jedno - spływy kajakarzy tez już trwają ......., więc niedługo pewnie pontony się pojawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Pytanie do łowiących na Nysie. Co jest powodem zmętnienia Nysy przed remontowanym mostem w Kamieńcu? Już kolejny raz przyjeżdżając nad rzekę widzę, że jest ona strasznie brudna, natomiast kilka km wyżej - na moście za Bardem (zjazd na Dzbanów) jest zupełnie klarowna. Ktoś wie skąd ten syf? Czyżby koparki na pilcach działały i mętna wodę zrzucały do rzeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 13 Lipca 2017 Share Napisano 13 Lipca 2017 I co nikt nie ma info? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 13 Lipca 2017 Share Napisano 13 Lipca 2017 pewnie jakieś siurki brudzą. Byłem na weekend w Radkowie i Ścinawka i inne małe siurki były koloru gliny. Ostatnie intensywne opady mogą być przyczyną, albo jakieś żwirownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 15 Lipca 2017 Share Napisano 15 Lipca 2017 Odys dzięki za info. Ale mętna woda płynie nawet w suche dni, gdy kilka km powyżej nysa czyściutka. Pytam, ponieważ przy mętnej wodzie ciężko o klenie na suchara, przynajmniej na tym odcinku. A woda jak była tak jest mętna. Przy kilku dniach słonecznych i wyklarowaniu się wody powyżej, czeka mnie chyba spacer wzdłuż rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonso1000 Napisano 16 Lipca 2017 Share Napisano 16 Lipca 2017 Witam. Dzisiaj z kolega bylliśmy na nysie pierwszy raz w tym roku za kleniem i jaziem. Woda mętna tak jak kolega wyżej mówi. Dzięń możemy zaliczyć do bardzo udanych. W godzinach popołudniowych udało się złapać 3 klenie i ok 10 okoni. Z czego jeden kleń mierzył 50 cm. Nowa życiówka Łapaliśmy na odcinku Kamieńca Ząbkowickiego 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 17 Lipca 2017 Share Napisano 17 Lipca 2017 Piękny kaban. Mój rekord z nysy to 56cm. Jaką metodą łowiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonso1000 Napisano 17 Lipca 2017 Share Napisano 17 Lipca 2017 Spining oczywiście. Na małe woblerki, najlepiej sprawdził mi sie 3.5cm bullet hunter A.Lipińskiego. Własnie na niego złapałem tego kleniucha. Co moge powiedzieć. Z tego co zauważylismy klenie po południu bardziej odpoczywały lub czyhały na pokarm gdzies na cofkach, w zatoczkach małych. W ten dzień w nurcie, warkoczach kleń nie brał. Natomiast okonie stały blisko nurtu lub w nurcie. Podążalismy w góre rzeki, rzucajac przynęty w góre i sciągaliśmy z prądem lub prostopadle do nurtu , Okonie nam brały dosłownie spod butów co nas bardzo zaskoczyło. Przy takiej wodzie podążajac w gore rzeki można fajnie blisko podejsc rybe na rzut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aadicc Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 Odkopuje temat 🙂 Łowi ktoś z was jeszcze na Nysie? Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów podpowie gdzie tam szukać klenia? Ja dzisiaj brodziłem w górę, od mostu w Kamieńcu i woda wydaje się jeszcze martwa. Starałem się obławiać okolice brzegów, spowolnienia i wszystkie przejścia nurtu w spokojną wodę. 4 godziny w zasadzie bez efektu. Złapałem tylko 2 małe klenie z jednego dołka pod samym brzegiem. Miejscówka tak niepozorna, że prawie na nią wszedłem. Klenie brały dosłownie z pod nóg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rush111 Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 3 godziny temu, aadicc napisał: Ja dzisiaj brodziłem w górę, od mostu w Kamieńcu i woda wydaje się jeszcze martwa. Witam. Czyli jak rozumiem łowiłeś powyżej mostu w Kamieńcu Ząbkowickim ? Gdzieś w necie czytałem , że sporo wędkarzy łowi na Nysie w górę od mostu "garbatego" w Topoli . Też chciałbym podjechać w ten rejon w poniedziałek na 3-4 godz. , ale nie mam pomysłu gdzie konkretnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aadicc Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 13 minut temu, rush111 napisał: Witam. Czyli jak rozumiem łowiłeś powyżej mostu w Kamieńcu Ząbkowickim ? Tak, ale dostępu do wody tam brak - trzeba brodzić. Rejonu mostu garbatego jeszcze nie poznałem. Fajna woda jest poniżej miejscowości Przyłęk. Warto zacząć od obłowienia dołka pod mostem, a potem schodzić w dół. Jest trochę płytkich przelewów jak i spokojniejszych głębszych miejsc ze wstecznym prądem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rush111 Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 Dzięki za info . W rejonie Przyłęka jeszcze nie byłem i być może tam podjadę . A jeszcze dopytam czy tam można porzucać z brzegu , czy raczej brodzenie ? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aadicc Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 Spokojnie z brzegu ogarniesz. Brzeg od strony Przyłęku jest bardziej dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rush111 Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 21 Kwietnia 2019 Share Napisano 21 Kwietnia 2019 a ja bym ci polecał kupic spodniobuty i tam brodzić od przyłęku w dół aż do stawu pilce przez którego przepływa rzeka, tam są mega klenie i inne ryby po powodzi ale ciężko je złowić bo tam masa zaczepów i kryjówek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rush111 Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 15 godzin temu, suhhar napisał: a ja bym ci polecał kupic spodniobuty i tam brodzić od przyłęku w dół aż do stawu pilce przez którego przepływa rzeka, tam są mega klenie i inne ryby po powodzi ale ciężko je złowić bo tam masa zaczepów i kryjówek. Dzięki za info . Mam i spodniobuty i wodery także na pewno tam podjadę . A możesz jeszcze doradzić gdzie tam w pobliżu Nysy można zostawić samochód ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeChifre Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Zaraz przy moście od strony dzbanowa kolego. swego czasu pięknego garbusa 40+ z filaru pod mostem pociągłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rush111 Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Dzięki za info . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aadicc Napisano 21 Października 2019 Share Napisano 21 Października 2019 Ostatnio byłem dwa razy że spinem w Przyłęku i niestety wydźwięk jest smutny. W zeszły poniedziałek połowiłem ładnie zarówno klenie i jazie. Schodząc z miejscówki spotkałem sympatycznego starszego pana, który dziarsko cisnął w woderach pod przęsło mostu. Zamieniliśmy kilka zdań. W niedzielę spotkałem go znowu i przyjrzałem się co robi. Otóż na chlebek kosi grube kluchy z tym, że nie stosuje zasady c&r tylko catch i wiadro. Kilka klusek 30+ na pewno skończy na patelni:( Pogadaliśmy znowu, coś próbowałem tłumaczyć, ale pan ma ponad 80 lat, a starych drzew się nie przesadza. Zastanawia mnie tylko jakie spustoszenia przy prawie codziennym łowieniu gość tam robi. Dodatkowo sam pokazał mi miejsce poniżej mostu, które wycinając kilka drzew, urządził sobie inny miejscowy. W nocy podobno siedzi tam na 3 wędki z gruntu... Ogólnie Przyłęk w niedzielę to jakaś masakra. 2 gości ze spławikiem, 3 spinningistów i muszkarz. Tylko ci ostatni wypuszczali złapane ryby... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi