Skocz do zawartości
tokarex pontony

Zawody - z czym, na co i jak ???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, po kilku latach abscynencji zamierzam znowu wybrać sie kilka razy na zawody :)

Jako, że wypadłem z obiegu - mam do was kilka pytań :)

Nie chce łowić zawodniczo na tyczkę itp., myślę raczej o baciku :) tylko jaka długość bedzie ok do szybkiego łowienia ?

Zawody zazwyczaj odbywaja się na wodach stojących - chciałem więc skupić się na drobniejszej rybie i jej ilości.....łowić z opadu, wabiąc rybę w górne partie wody. Myślę, że wtedy kijek do 4m byłby dobry.

Co możecie doradzić...w tym temacie....

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

wiele zależy od wody , pogody, stanowiska i masy innych czynników

przede wszystkim musi być potencjał rybny pod takie łowienie

jak nie masz tyczki to wypada przygotować kilka batów od 4-8m albo jak kasy brak to mocniejszy 7-8 m bat i redukcja składów i obowiązkowo match

nie znam twoich zbiorników - ale jak polosujesz wody po kolana na 7-8 metrze to z 4m uklejówki może być mało pożytku; na bezrybiu podobnie - jak przyjdzie dłubać cokolwiek

7-8 m to obowiązkowa pozycja - przyda się na wszelką drobnicę zwłaszcza jak ostro żeruje, przydatna jak będzie dużo uklei (stojącej dalej) i będzie ciężko ją ściągnąć pod nogi.

5-6 jw - dobre na trudne stanowiska np pod drzewami, oczywiście szybsze łowienie gdy da się drobiazg bliżej ściągnąć

3-4 m jak podprowadzisz i utrzymasz na zasięgu takiej uklejówki to tylko własna technika będzie ograniczeniem.

Napisano

Dzięki :)

Zawody najczęściej są na jeziorach - przeważnie- pewnie znasz - j. Strykowskie.

Zregóły ukleja nie bierze udziału...wiec pozostaje raczej płotka, krąpiki.

Bata 7 m posiadam, match 4,20 również....

Pytanie jaką strategię obrać....zaczynać od krótszego kijka bliżej - łowić z opadu czy może tuż nad ?

Wiem, że ciężko to przewidzieć...ale może jest jakiś dobry schemat jak znależć rybę w ciągu tych 3 h :)

Napisano
Dzięki :)

Zawody najczęściej są na jeziorach - przeważnie- pewnie znasz - j. Strykowskie.

Zregóły ukleja nie bierze udziału...wiec pozostaje raczej płotka, krąpiki.

Bata 7 m posiadam, match 4,20 również....

Pytanie jaką strategię obrać....zaczynać od krótszego kijka bliżej - łowić z opadu czy może tuż nad ?

Wiem, że ciężko to przewidzieć...ale może jest jakiś dobry schemat jak znależć rybę w ciągu tych 3 h :)

Sprawa prosta - pojechać dzień wczesniej i potrenować. Najlepiej w dwóch trzech miejscach na terenie przyszłych zawodów. Tak na ślepo to nikt ci nie powie co i jak bo jak kolega wspomniał wszystko zależy...

Niejednokrotnie spotkałem się z taką sytuacją gdy np. w sobotę brała masowo drobna płotka na 11 m, a w niedzielę trzeba było dłubać małe leszczyki na 13 m, a płotkę jakby wymiotło.

Ogólnie mogę napisać ci tylko:

- po zanęceniu przez kilkudziesięciu facetów na raz ryba zawsze na początku odskoczy dalej od brzegu. Jak daleko i na jak długo zależy od łowiska. Tak więc wg mnie na poczatku należy szukać ryby najdłuższą wędką ewent. matchem,

- gdybym był w twojej sytuacji zanęcił bym 3 punkty: pod match np. na 20m, pod długiego bata, i pod krótkiego pod nogami,

- w pierwszych minutach próbowałbym matchem i długim batem do momentu gdy upewniłbym się co i jak bierze,

- po kilkunastu minutach spróbowałbym krótkiego bata - jak by brało to ok. Jesli nie dzieje sie nic po dwóch trzech rzutach to donęciłbym kulką i wrócił do długiego bata/match. I po jakimś czasie znowu na chwilę próbowałbym pod nogami.

- upierasz się na łowienie z opadu ok. Tylko najpierw ryba musi wejść w nęcone miejsce, a nastepnie za pomocą odpowiedniej zanety trzeba ją podnieść nad dno. Sytuacje gdy płotkę czy krąpika można od początku zawodów nęcić powierzchniowo jak uklejkę w moich łowiskach sie nie zdarzają. Czyli wg mnie na początku grunt na styk, a potem dopiero szukanie ryby zestawem przegruntowanym lub z opadu.

• 2 weeks later...
Napisano

Ja osobiscie pierwszy raz w zawodach startowałem w tamtym roku,dokładnie w kwietniu i zdecydowanie Polecam referaty na ten temat naszego forumowego kolegi Jarosława,jasno i wyczerpująco opisuje co jak i gdzie.