shadow Napisano 22 Stycznia 2013 Napisano 22 Stycznia 2013 Witam, po kilku latach abscynencji zamierzam znowu wybrać sie kilka razy na zawody Jako, że wypadłem z obiegu - mam do was kilka pytań Nie chce łowić zawodniczo na tyczkę itp., myślę raczej o baciku tylko jaka długość bedzie ok do szybkiego łowienia ? Zawody zazwyczaj odbywaja się na wodach stojących - chciałem więc skupić się na drobniejszej rybie i jej ilości.....łowić z opadu, wabiąc rybę w górne partie wody. Myślę, że wtedy kijek do 4m byłby dobry. Co możecie doradzić...w tym temacie.... Cytuj
ChaoTic Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 wiele zależy od wody , pogody, stanowiska i masy innych czynników przede wszystkim musi być potencjał rybny pod takie łowienie jak nie masz tyczki to wypada przygotować kilka batów od 4-8m albo jak kasy brak to mocniejszy 7-8 m bat i redukcja składów i obowiązkowo match nie znam twoich zbiorników - ale jak polosujesz wody po kolana na 7-8 metrze to z 4m uklejówki może być mało pożytku; na bezrybiu podobnie - jak przyjdzie dłubać cokolwiek 7-8 m to obowiązkowa pozycja - przyda się na wszelką drobnicę zwłaszcza jak ostro żeruje, przydatna jak będzie dużo uklei (stojącej dalej) i będzie ciężko ją ściągnąć pod nogi. 5-6 jw - dobre na trudne stanowiska np pod drzewami, oczywiście szybsze łowienie gdy da się drobiazg bliżej ściągnąć 3-4 m jak podprowadzisz i utrzymasz na zasięgu takiej uklejówki to tylko własna technika będzie ograniczeniem. Cytuj
shadow Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Napisano 23 Stycznia 2013 Dzięki Zawody najczęściej są na jeziorach - przeważnie- pewnie znasz - j. Strykowskie. Zregóły ukleja nie bierze udziału...wiec pozostaje raczej płotka, krąpiki. Bata 7 m posiadam, match 4,20 również.... Pytanie jaką strategię obrać....zaczynać od krótszego kijka bliżej - łowić z opadu czy może tuż nad ? Wiem, że ciężko to przewidzieć...ale może jest jakiś dobry schemat jak znależć rybę w ciągu tych 3 h Cytuj
ŁYSY Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 Dzięki Zawody najczęściej są na jeziorach - przeważnie- pewnie znasz - j. Strykowskie. Zregóły ukleja nie bierze udziału...wiec pozostaje raczej płotka, krąpiki. Bata 7 m posiadam, match 4,20 również.... Pytanie jaką strategię obrać....zaczynać od krótszego kijka bliżej - łowić z opadu czy może tuż nad ? Wiem, że ciężko to przewidzieć...ale może jest jakiś dobry schemat jak znależć rybę w ciągu tych 3 h Sprawa prosta - pojechać dzień wczesniej i potrenować. Najlepiej w dwóch trzech miejscach na terenie przyszłych zawodów. Tak na ślepo to nikt ci nie powie co i jak bo jak kolega wspomniał wszystko zależy... Niejednokrotnie spotkałem się z taką sytuacją gdy np. w sobotę brała masowo drobna płotka na 11 m, a w niedzielę trzeba było dłubać małe leszczyki na 13 m, a płotkę jakby wymiotło. Ogólnie mogę napisać ci tylko: - po zanęceniu przez kilkudziesięciu facetów na raz ryba zawsze na początku odskoczy dalej od brzegu. Jak daleko i na jak długo zależy od łowiska. Tak więc wg mnie na poczatku należy szukać ryby najdłuższą wędką ewent. matchem, - gdybym był w twojej sytuacji zanęcił bym 3 punkty: pod match np. na 20m, pod długiego bata, i pod krótkiego pod nogami, - w pierwszych minutach próbowałbym matchem i długim batem do momentu gdy upewniłbym się co i jak bierze, - po kilkunastu minutach spróbowałbym krótkiego bata - jak by brało to ok. Jesli nie dzieje sie nic po dwóch trzech rzutach to donęciłbym kulką i wrócił do długiego bata/match. I po jakimś czasie znowu na chwilę próbowałbym pod nogami. - upierasz się na łowienie z opadu ok. Tylko najpierw ryba musi wejść w nęcone miejsce, a nastepnie za pomocą odpowiedniej zanety trzeba ją podnieść nad dno. Sytuacje gdy płotkę czy krąpika można od początku zawodów nęcić powierzchniowo jak uklejkę w moich łowiskach sie nie zdarzają. Czyli wg mnie na początku grunt na styk, a potem dopiero szukanie ryby zestawem przegruntowanym lub z opadu. Cytuj
przemekCLI Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Ja osobiscie pierwszy raz w zawodach startowałem w tamtym roku,dokładnie w kwietniu i zdecydowanie Polecam referaty na ten temat naszego forumowego kolegi Jarosława,jasno i wyczerpująco opisuje co jak i gdzie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi