Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Zaczynam przygode z woblerami, lecz kompletnie nie mam o nich zielonego pojecia. Na poczatek zamierzam kupic okolo 5 sztuk. Szczegolnie mysle wobkach jaxon ze wzgledu na cene oraz fakt ze moge je nabyc w hurecie. Interesuje mnie tylko polow szczupaka, jak nawinie sie glodny sandacz to rowniez bedzie swietni

Co planuje kupic:

1. Rozmiary woblerow sa od 7,5 do 11 cm

2. Sa to woblery jednoczesciowe

3. Kolory: szczupak,okon,karas,czerwono-srebrny,"tygrysi"

4. Nie ogarniam funkcji sterownosci i bezsterownosci. Jestem totalnym nowicjuszem.

Lapie na jeziorach, srednio glebokich, plytkich zazwyczaj z podwodna roslinoscia. Oczywiscie z lodki. Zazwyczaj w okresie letnim.

Co mozecie polecic? Jakie woblery,jakie kolory, jakie rozmiary i w jakich porach roku sie sprawdzaja.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

witaj powiem tak woblery sa bardzo wdzieczna przyneta do nauki łowienia bo sa łowne ... w kazdej postaci prowadzenia

Kiedy bedziesz zaczynał wystarczy troche wprawy i obserwacji prowadzonej przynety i sam zobaczysz i opracujesz techniki ich prowadzenia ... a poogladaj sobie filmy na YT o woblerach duzo mozna "zgapic " :)

Szczupaki lubia ryby kształtem przypominajace leszczyka krapia okonia , wiec powinny to byc szersze bocznie spłaszczone wobki które migotaja drobniej lusterkuja bo taka akcje lubi szczupak , nie mówie ze nie udezy w agresywnie pracujacego wobka , ale takie w zupełnosci ci wystarcza.

Kolory dobierz sobie pod imitujace najwiekszy rybostan twoich jeziorek.(płoc okoń)

Wobki skoro mówisz ze sa jeziorka sredni głebokie nie moga sie w nie zagłebiac wiec najlepiej 2-1,5 m i do 1-0,8 m w zatokach z roslinnoscia !

Jesli chodzi o pory roku , hm w kazdej porze roku łowiłem szczupaki na woblery i to z powodzeniem na wobki JAXONA !! powodzenia

A tu masz kilka skutecznych wzorów jaxona na które mam rybki -

post-11651-1454497323063_thumb.jpg

post-11651-14544973259474_thumb.jpg

post-11651-14544973259908_thumb.jpg

post-11651-14544973260123_thumb.jpg

Gość Rapa-man
Napisano

Valader bardzo fajna przynęta,swojego czasu kusiłem na niego bolenie,ale za to wykonanie w porównaniu do Salmo to tragedia,odpada lakier i bardzo podatne są na uszkodzenie,nie daj bóg uderzy w kamień i po wobku :)

• 3 weeks later...
Napisano

Liczylem na wiecej odowiedzi :P

Podawajcie jakies skuteczne woblery na szczupaka, rozmiary i kolory. Woblery typu Salmo na razie mnie nie interesuja, chce ogarnac na razie ta przynete, strace ich pewnie na poczatku kilka :)

• 4 weeks later...
Napisano

Witam .

Podpinajac sie pod temat tez zaczynam jak kolega przygode z woblerami . Przez cale lato pracuje za granica , jest tam jezioro(byla piaskowania ) woda bardzo czysta, wrecz krystaliczna , przejzystosc w sloncu dochodzi do 7metrow . Jezioro dosc glebokie metr od brzegu jest odrazu skarpa 3 -20 metrow , do tej pory oblawialem jezioro po obwodzie z brzegu , teraz przymiezam sie gdzies glebiej z pontonu . Jak na wstepie napisalem przymiezam sie do kupna kilku woblerow , nie wiem czy maja byc tonace czy plywajace , co do kolowrow to chyba ciemne beda ok (Salmo ma ciekawy wybor ) . Lapalem tam szcupaki na gumy 1-8kg , okon njwiekszy 48cm , wiem ze sa tam duzo wieksze okazy , bylem swiadkiem jak kaczke cos zabralo , a sumow nie ma na 100%. Prosze o pomoc w doborze .

Napisano

Jak juz bede wiedzial jakie przynety... bedea dobre na lowisko o ktorym napisalem :)

zostaje kwestia przyponu (stalki) wyczytalem ze na czysta wode dobrze zastosowac przypony z fluocarbonu , pociac na odpowiednia dlugosc i uzbroic przypon . Jak ktos stosowal takie myki to prosze o doradztwo w kwesti firmy zylki fluocarbonowej (grubosc) i jak jest z tymi zaciskami do uzbrojenia przyponu .

Pozdrawiam i zycze najlepszego przy wciaz trwajacych swietach :)

Napisano

Poczytaj inne tematy, było tego sporo. Jeśli chodzi o woblery, to wielkość już od 5 do 20 cm, pływalność dowolna, kup se takie żeby jedne chodziły płytko (Shallow Runner) drugie głęboko (Deep Runner). Barwy naturalne, ale nie ma reguły, warto mieć parę oczołomów. A przypony z fluorocarbonu są do przecięcia, także polecałbym Ci stalowe (nie wolframowe!) przypony dłuższe jak 25 cm.

• 1 month later...
Napisano

Dzieki wielkie za odpowiedzi i porady.

Przetestowałem już troszkę woblerków w wodzie, sliderki salmo najlepiej wypadły, genialna praca przy odpowiednim prowadzeniu, głównie pływających. Tonace z opadu też ładnie sobie radzą. Do tego kilka lipowych ze sporym sterem, dla odmiany niezbyt wysokie, idealnie opływowe kształty

Pozdrawiam, temat można zamknąć.

• 5 weeks later...
Napisano

Podepnę się pod temat bo nie mam pojęcia co wybrać.

Potrzebuję woblera szczupakowego do dalekich rzutów w gramaturze 15g-25g?

Fajnie jakbyście zaproponowali jakieś podłużne i pękate wersje.

Łowił będę na jeziorze z brzeg szczupaki siedzą dość daleko wejście w spodniobutach

i rzut gumą 7cm na główce 15g pozwala dopiero dorzucić do roślinności w której siedzi szczupak problem polega na tym że guma tonie i od razu czepia się zielska więc chciałbym zastosować wobler w którym mogę kontrolować schodzenie poprzez tępo zwijania.

Napisano

A z lżejszych pękatych Dorado Lake 5 cm. 12 gram ale pekaty jak cholera. Tylko schodzi pływajacy max na 30-40 cm. A przy podniesionej wedce tuz pod powierzchnią.

Napisano

Tak jak EsoxHunter napisał, Salmo Slidery lecą na pol jeziora. Szczególnie te 10 cm, przy których nawet nie trzeba brac zamachu, same fruną :)