Musol Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 Witajcie. Zaczynam przygode z woblerami, lecz kompletnie nie mam o nich zielonego pojecia. Na poczatek zamierzam kupic okolo 5 sztuk. Szczegolnie mysle wobkach jaxon ze wzgledu na cene oraz fakt ze moge je nabyc w hurecie. Interesuje mnie tylko polow szczupaka, jak nawinie sie glodny sandacz to rowniez bedzie swietni Co planuje kupic: 1. Rozmiary woblerow sa od 7,5 do 11 cm 2. Sa to woblery jednoczesciowe 3. Kolory: szczupak,okon,karas,czerwono-srebrny,"tygrysi" 4. Nie ogarniam funkcji sterownosci i bezsterownosci. Jestem totalnym nowicjuszem. Lapie na jeziorach, srednio glebokich, plytkich zazwyczaj z podwodna roslinoscia. Oczywiscie z lodki. Zazwyczaj w okresie letnim. Co mozecie polecic? Jakie woblery,jakie kolory, jakie rozmiary i w jakich porach roku sie sprawdzaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snoek3 Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 witaj powiem tak woblery sa bardzo wdzieczna przyneta do nauki łowienia bo sa łowne ... w kazdej postaci prowadzenia Kiedy bedziesz zaczynał wystarczy troche wprawy i obserwacji prowadzonej przynety i sam zobaczysz i opracujesz techniki ich prowadzenia ... a poogladaj sobie filmy na YT o woblerach duzo mozna "zgapic " Szczupaki lubia ryby kształtem przypominajace leszczyka krapia okonia , wiec powinny to byc szersze bocznie spłaszczone wobki które migotaja drobniej lusterkuja bo taka akcje lubi szczupak , nie mówie ze nie udezy w agresywnie pracujacego wobka , ale takie w zupełnosci ci wystarcza. Kolory dobierz sobie pod imitujace najwiekszy rybostan twoich jeziorek.(płoc okoń) Wobki skoro mówisz ze sa jeziorka sredni głebokie nie moga sie w nie zagłebiac wiec najlepiej 2-1,5 m i do 1-0,8 m w zatokach z roslinnoscia ! Jesli chodzi o pory roku , hm w kazdej porze roku łowiłem szczupaki na woblery i to z powodzeniem na wobki JAXONA !! powodzenia A tu masz kilka skutecznych wzorów jaxona na które mam rybki - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rapa-man Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 Valader bardzo fajna przynęta,swojego czasu kusiłem na niego bolenie,ale za to wykonanie w porównaniu do Salmo to tragedia,odpada lakier i bardzo podatne są na uszkodzenie,nie daj bóg uderzy w kamień i po wobku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Musol Napisano 6 Marca 2013 Autor Share Napisano 6 Marca 2013 Liczylem na wiecej odowiedzi Podawajcie jakies skuteczne woblery na szczupaka, rozmiary i kolory. Woblery typu Salmo na razie mnie nie interesuja, chce ogarnac na razie ta przynete, strace ich pewnie na poczatku kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom92 Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 może kup pare lekkich jerków np. siek-m glapka 7cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelozpy Napisano 29 Marca 2013 Share Napisano 29 Marca 2013 Witam . Podpinajac sie pod temat tez zaczynam jak kolega przygode z woblerami . Przez cale lato pracuje za granica , jest tam jezioro(byla piaskowania ) woda bardzo czysta, wrecz krystaliczna , przejzystosc w sloncu dochodzi do 7metrow . Jezioro dosc glebokie metr od brzegu jest odrazu skarpa 3 -20 metrow , do tej pory oblawialem jezioro po obwodzie z brzegu , teraz przymiezam sie gdzies glebiej z pontonu . Jak na wstepie napisalem przymiezam sie do kupna kilku woblerow , nie wiem czy maja byc tonace czy plywajace , co do kolowrow to chyba ciemne beda ok (Salmo ma ciekawy wybor ) . Lapalem tam szcupaki na gumy 1-8kg , okon njwiekszy 48cm , wiem ze sa tam duzo wieksze okazy , bylem swiadkiem jak kaczke cos zabralo , a sumow nie ma na 100%. Prosze o pomoc w doborze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelozpy Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Jak juz bede wiedzial jakie przynety... bedea dobre na lowisko o ktorym napisalem zostaje kwestia przyponu (stalki) wyczytalem ze na czysta wode dobrze zastosowac przypony z fluocarbonu , pociac na odpowiednia dlugosc i uzbroic przypon . Jak ktos stosowal takie myki to prosze o doradztwo w kwesti firmy zylki fluocarbonowej (grubosc) i jak jest z tymi zaciskami do uzbrojenia przyponu . Pozdrawiam i zycze najlepszego przy wciaz trwajacych swietach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Poczytaj inne tematy, było tego sporo. Jeśli chodzi o woblery, to wielkość już od 5 do 20 cm, pływalność dowolna, kup se takie żeby jedne chodziły płytko (Shallow Runner) drugie głęboko (Deep Runner). Barwy naturalne, ale nie ma reguły, warto mieć parę oczołomów. A przypony z fluorocarbonu są do przecięcia, także polecałbym Ci stalowe (nie wolframowe!) przypony dłuższe jak 25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Musol Napisano 6 Maja 2013 Autor Share Napisano 6 Maja 2013 Dzieki wielkie za odpowiedzi i porady. Przetestowałem już troszkę woblerków w wodzie, sliderki salmo najlepiej wypadły, genialna praca przy odpowiednim prowadzeniu, głównie pływających. Tonace z opadu też ładnie sobie radzą. Do tego kilka lipowych ze sporym sterem, dla odmiany niezbyt wysokie, idealnie opływowe kształty Pozdrawiam, temat można zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szanoj Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 Podepnę się pod temat bo nie mam pojęcia co wybrać. Potrzebuję woblera szczupakowego do dalekich rzutów w gramaturze 15g-25g? Fajnie jakbyście zaproponowali jakieś podłużne i pękate wersje. Łowił będę na jeziorze z brzeg szczupaki siedzą dość daleko wejście w spodniobutach i rzut gumą 7cm na główce 15g pozwala dopiero dorzucić do roślinności w której siedzi szczupak problem polega na tym że guma tonie i od razu czepia się zielska więc chciałbym zastosować wobler w którym mogę kontrolować schodzenie poprzez tępo zwijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 Salmo Slider. Tonący 21g, pływający 17g. Leci jak torpeda. Tonącego możesz poprowadzić też płytko, nawet 30 cm pod wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godski Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 A z lżejszych pękatych Dorado Lake 5 cm. 12 gram ale pekaty jak cholera. Tylko schodzi pływajacy max na 30-40 cm. A przy podniesionej wedce tuz pod powierzchnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Rapala jointed shad-rap , tzw łamańce. Ja używam plywajacych i sprawdzają mi się w tym roku lepiej od gum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Musol Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2013 Tak jak EsoxHunter napisał, Salmo Slidery lecą na pol jeziora. Szczególnie te 10 cm, przy których nawet nie trzeba brac zamachu, same fruną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi