Skocz do zawartości
Dragon

Żylka na grunt

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 230
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
stosowal ktos zylke SPEZI LINE KARP?

Bartek stosowałem nie jest zła ale długo nie wytrzymała bo rzeka wymaga dobrych jakościowo żyłek.

• 4 weeks later...
Napisano
od roku 2000 łowie ryby a w roku 2002 gdy miałem 12 lat zaczołem łowić zawodowo

To rybak jesteś czy wędkarz.Bo już nie wiem.

Gość Tomek1992
Napisano

Ja przedewszystkim bym ci polecil zylke specjalistyczna do tej metody. Jest wiele ofert . Nie mozesz przesadzic z gruboscia tzn. zalezy na jakie ryby sie nastawiasz . Ja do feedera uzywam 0,20-0,22mm i jestem bardzo zadowolony. Ta zylka Strofa jest polecana ale droga. Ja uzywam zylek Dragona specjal feeder. Ja przy wielu wpadkach zylka 0,18 przy zarzucie i zaczepie nie zerwalem. Chyba ze o jakis konar

to napewno pojdzie przypon ale nie koszyk.

Napisano

Jak kupujesz żyłkę około 0,25 bierzesz szpulkę do łapy 15 cm od końca wiążesz węzeł lub dwa i próbujesz to zerwać ciągnąc w przeciwne strony na chama. Jak wytrzyma płacisz, jak gość w sklepie się rzuca to więcej u niego nie kupujesz

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Ja też łowie na żyłke Dragon Mimicry Carp i sprawdza się wysmienicie. Szybko tonie i dobrze maskuje się na dnie. Parę karpików już na nią wyciągnełem i jeszcze ani razu jej nie zerwałem.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam

Jutro jeśli warunki atmosferyczne pozwolą, pierwsza zasiadka na suma.

Jako przynęty bede uzywał wątróbki i rosówek.

Teraz mam takie pytanko...

Z czego lepiej przypon 'dać' ?

Z plecionki czy z moze metalowy lub wolframowy ?

Z góry dzieki za odpowiedzi

pozdro

Napisano

Dzięki za opinie.

Chyba bał bym sie troche dawac zylke na przypon, z obawy przed zebiskami sumka :smile:

A Co myslą inni ?

pzdr

Napisano

Sum nie ma zębisk tylko tarki którymi przeciera żyłkę czy plecionkę. Wydaje mi się nawet że może prędzej przetrze pleconkę niż żyłkę. Można kupić specjalne przypony sumowe - nie wiem z czego są zrobione ale wyglądały jak cienkie brązowe sznurowadła :) Można kupić w większości sklepów wędkarskich. Koszt około 37 zeta za dużą szpulkę ale pewnie są też mniejsze.

Napisano

Jak zrobie przypon z 0,35 zyleczki to powinno byc dobrze ? Czy jest bardzo duza szansa ze sumik przetrze to ?

Pewnie wszystko zalezy od fartu.. i współpracy ryby :roll: ?

• 1 month later...
Napisano

Witajcie

Mam założoną główną żyłkę 0,22-4,4kg a na przyponie 014-3,25kg i haczyk 8.

Czy to dobry zestaw na grunt ??

Sorki jeżeli się powtarzam ale nie chciał bym żeby mi sie coś zerwało i uciekło heh

Napisano
przyponie 014-3,25kg i haczyk 8.
nie chciał bym żeby mi sie coś zerwało i uciekło

Przypon trochę za cienki. Nie wiem jakie ryby łowisz ale według mnie 0-18-0,20 to minimum. Chyba, że łowisz płoteczki na drgającą szczytówkę.

Zacięcie na gruntówce jest z reguły mocne i na większej rybie taki przypon może nie wytrzymać. Na karpia stosuję 0,25 i nie ma problemów :wink:

Co do haka. Jeżeli większe ryby będą ci się spinać podczas holu załóż większy.

Napisano

Troche za duża rozbieżność między żyłką główną a przyponową najlepiej aby różnica wynosił gdzieś z 0,04mm. Grubość żyłki zależy też od rodzaju łowiska a zatem też od ciężaru zestawu. Jeśli łowisz na Wiśle to zapewne twój zestaw musi być ciężki a zbyt cięńka żyłka nie wytrzyma mocnego rzutu. Po za tym Wisła może cie zaskoczyć braniem naprawde wielkiej ryby np. Suma a wątpie abyś go wyciągnął na żyłke 0,14. Dlatego proponuje głowną 0,24 i przyponową 0,20 :cool: co do haczyka nie mam zastrzeżeń

Napisano

Ja na przyponie mam 0,10 i wyciągałem leszcze po 2 kg.Masz cieńszą żyłkę , to masz częstrze brania.

Napisano
Ja na przyponie mam 0,10 i wyciągałem leszcze po 2 kg.Masz cieńszą żyłkę , to masz częstrze brania.

A ile zerwałeś? Są plusy i minusy- trzeba znaleźć złoty środek :wink:

• 5 months later...
Napisano

żyłka główna 0,28-0,30

dobrej firmy, nie zwietrzała, z brakiem pamięci skrętu, tonąca

myślę, że Mikado Crystal line będzie ok ;)