Skocz do zawartości
Dragon

Żylka na grunt

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 230
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
stosowal ktos zylke SPEZI LINE KARP?

Bartek stosowałem nie jest zła ale długo nie wytrzymała bo rzeka wymaga dobrych jakościowo żyłek.

• 4 weeks later...
Gość Tomek1992
Napisano

Ja przedewszystkim bym ci polecil zylke specjalistyczna do tej metody. Jest wiele ofert . Nie mozesz przesadzic z gruboscia tzn. zalezy na jakie ryby sie nastawiasz . Ja do feedera uzywam 0,20-0,22mm i jestem bardzo zadowolony. Ta zylka Strofa jest polecana ale droga. Ja uzywam zylek Dragona specjal feeder. Ja przy wielu wpadkach zylka 0,18 przy zarzucie i zaczepie nie zerwalem. Chyba ze o jakis konar

to napewno pojdzie przypon ale nie koszyk.

Napisano

Jak kupujesz żyłkę około 0,25 bierzesz szpulkę do łapy 15 cm od końca wiążesz węzeł lub dwa i próbujesz to zerwać ciągnąc w przeciwne strony na chama. Jak wytrzyma płacisz, jak gość w sklepie się rzuca to więcej u niego nie kupujesz

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Ja też łowie na żyłke Dragon Mimicry Carp i sprawdza się wysmienicie. Szybko tonie i dobrze maskuje się na dnie. Parę karpików już na nią wyciągnełem i jeszcze ani razu jej nie zerwałem.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam

Jutro jeśli warunki atmosferyczne pozwolą, pierwsza zasiadka na suma.

Jako przynęty bede uzywał wątróbki i rosówek.

Teraz mam takie pytanko...

Z czego lepiej przypon 'dać' ?

Z plecionki czy z moze metalowy lub wolframowy ?

Z góry dzieki za odpowiedzi

pozdro

Napisano

Dzięki za opinie.

Chyba bał bym sie troche dawac zylke na przypon, z obawy przed zebiskami sumka :smile:

A Co myslą inni ?

pzdr

Napisano

Sum nie ma zębisk tylko tarki którymi przeciera żyłkę czy plecionkę. Wydaje mi się nawet że może prędzej przetrze pleconkę niż żyłkę. Można kupić specjalne przypony sumowe - nie wiem z czego są zrobione ale wyglądały jak cienkie brązowe sznurowadła :) Można kupić w większości sklepów wędkarskich. Koszt około 37 zeta za dużą szpulkę ale pewnie są też mniejsze.

Napisano

Jak zrobie przypon z 0,35 zyleczki to powinno byc dobrze ? Czy jest bardzo duza szansa ze sumik przetrze to ?

Pewnie wszystko zalezy od fartu.. i współpracy ryby :roll: ?

• 1 month later...
Napisano

Witajcie

Mam założoną główną żyłkę 0,22-4,4kg a na przyponie 014-3,25kg i haczyk 8.

Czy to dobry zestaw na grunt ??

Sorki jeżeli się powtarzam ale nie chciał bym żeby mi sie coś zerwało i uciekło heh

Napisano
przyponie 014-3,25kg i haczyk 8.
nie chciał bym żeby mi sie coś zerwało i uciekło

Przypon trochę za cienki. Nie wiem jakie ryby łowisz ale według mnie 0-18-0,20 to minimum. Chyba, że łowisz płoteczki na drgającą szczytówkę.

Zacięcie na gruntówce jest z reguły mocne i na większej rybie taki przypon może nie wytrzymać. Na karpia stosuję 0,25 i nie ma problemów :wink:

Co do haka. Jeżeli większe ryby będą ci się spinać podczas holu załóż większy.

Napisano

Troche za duża rozbieżność między żyłką główną a przyponową najlepiej aby różnica wynosił gdzieś z 0,04mm. Grubość żyłki zależy też od rodzaju łowiska a zatem też od ciężaru zestawu. Jeśli łowisz na Wiśle to zapewne twój zestaw musi być ciężki a zbyt cięńka żyłka nie wytrzyma mocnego rzutu. Po za tym Wisła może cie zaskoczyć braniem naprawde wielkiej ryby np. Suma a wątpie abyś go wyciągnął na żyłke 0,14. Dlatego proponuje głowną 0,24 i przyponową 0,20 :cool: co do haczyka nie mam zastrzeżeń

Napisano
Ja na przyponie mam 0,10 i wyciągałem leszcze po 2 kg.Masz cieńszą żyłkę , to masz częstrze brania.

A ile zerwałeś? Są plusy i minusy- trzeba znaleźć złoty środek :wink:

• 5 months later...
Napisano

żyłka główna 0,28-0,30

dobrej firmy, nie zwietrzała, z brakiem pamięci skrętu, tonąca

myślę, że Mikado Crystal line będzie ok ;)