keri Napisano 13 Maja 2006 Share Napisano 13 Maja 2006 Do spinninga bezkonkurencyjna jest żyłkaTAKE. wg mnie jest bezkonkurencyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremlin Napisano 13 Maja 2006 Share Napisano 13 Maja 2006 Ja się kieruję wytrzymałością żyłki oraz jej przystosowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 14 Maja 2006 Share Napisano 14 Maja 2006 stosowal ktos zylke SPEZI LINE KARP? Bartek stosowałem nie jest zła ale długo nie wytrzymała bo rzeka wymaga dobrych jakościowo żyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 11 Czerwca 2006 Share Napisano 11 Czerwca 2006 od roku 2000 łowie ryby a w roku 2002 gdy miałem 12 lat zaczołem łowić zawodowo To rybak jesteś czy wędkarz.Bo już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tomek1992 Napisano 16 Czerwca 2006 Share Napisano 16 Czerwca 2006 Ja przedewszystkim bym ci polecil zylke specjalistyczna do tej metody. Jest wiele ofert . Nie mozesz przesadzic z gruboscia tzn. zalezy na jakie ryby sie nastawiasz . Ja do feedera uzywam 0,20-0,22mm i jestem bardzo zadowolony. Ta zylka Strofa jest polecana ale droga. Ja uzywam zylek Dragona specjal feeder. Ja przy wielu wpadkach zylka 0,18 przy zarzucie i zaczepie nie zerwalem. Chyba ze o jakis konar to napewno pojdzie przypon ale nie koszyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 17 Czerwca 2006 Share Napisano 17 Czerwca 2006 Jak kupujesz żyłkę około 0,25 bierzesz szpulkę do łapy 15 cm od końca wiążesz węzeł lub dwa i próbujesz to zerwać ciągnąc w przeciwne strony na chama. Jak wytrzyma płacisz, jak gość w sklepie się rzuca to więcej u niego nie kupujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna Napisano 29 Czerwca 2006 Share Napisano 29 Czerwca 2006 ja mam taką żyłke i łowie nia na grunt i sztuki biorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesoły Napisano 30 Czerwca 2006 Share Napisano 30 Czerwca 2006 z tego co ja wiem to ryby nie biorą na samą żyłke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna Napisano 21 Lipca 2006 Share Napisano 21 Lipca 2006 ha ha bardzo śmieszne naprawde jesteś wesoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturDr Napisano 28 Lipca 2006 Share Napisano 28 Lipca 2006 Wesoły masz rację ja dowiązuję haczyk i daję przynętę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wigor Napisano 28 Lipca 2006 Share Napisano 28 Lipca 2006 Ja też łowie na żyłke Dragon Mimicry Carp i sprawdza się wysmienicie. Szybko tonie i dobrze maskuje się na dnie. Parę karpików już na nią wyciągnełem i jeszcze ani razu jej nie zerwałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrQ Napisano 13 Sierpnia 2006 Share Napisano 13 Sierpnia 2006 Witam Jutro jeśli warunki atmosferyczne pozwolą, pierwsza zasiadka na suma. Jako przynęty bede uzywał wątróbki i rosówek. Teraz mam takie pytanko... Z czego lepiej przypon 'dać' ? Z plecionki czy z moze metalowy lub wolframowy ? Z góry dzieki za odpowiedzi pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 14 Sierpnia 2006 Share Napisano 14 Sierpnia 2006 Z wymienionych to plecionka. Ja zakładam żyłkę 0,35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrQ Napisano 14 Sierpnia 2006 Share Napisano 14 Sierpnia 2006 Dzięki za opinie. Chyba bał bym sie troche dawac zylke na przypon, z obawy przed zebiskami sumka A Co myslą inni ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 14 Sierpnia 2006 Share Napisano 14 Sierpnia 2006 Sum nie ma zębisk tylko tarki którymi przeciera żyłkę czy plecionkę. Wydaje mi się nawet że może prędzej przetrze pleconkę niż żyłkę. Można kupić specjalne przypony sumowe - nie wiem z czego są zrobione ale wyglądały jak cienkie brązowe sznurowadła Można kupić w większości sklepów wędkarskich. Koszt około 37 zeta za dużą szpulkę ale pewnie są też mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrQ Napisano 15 Sierpnia 2006 Share Napisano 15 Sierpnia 2006 Jak zrobie przypon z 0,35 zyleczki to powinno byc dobrze ? Czy jest bardzo duza szansa ze sumik przetrze to ? Pewnie wszystko zalezy od fartu.. i współpracy ryby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
camel77 Napisano 15 Września 2006 Share Napisano 15 Września 2006 Witajcie Mam założoną główną żyłkę 0,22-4,4kg a na przyponie 014-3,25kg i haczyk 8. Czy to dobry zestaw na grunt ?? Sorki jeżeli się powtarzam ale nie chciał bym żeby mi sie coś zerwało i uciekło heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Września 2006 Share Napisano 15 Września 2006 przyponie 014-3,25kg i haczyk 8. nie chciał bym żeby mi sie coś zerwało i uciekło Przypon trochę za cienki. Nie wiem jakie ryby łowisz ale według mnie 0-18-0,20 to minimum. Chyba, że łowisz płoteczki na drgającą szczytówkę. Zacięcie na gruntówce jest z reguły mocne i na większej rybie taki przypon może nie wytrzymać. Na karpia stosuję 0,25 i nie ma problemów Co do haka. Jeżeli większe ryby będą ci się spinać podczas holu załóż większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shark Hunter Napisano 15 Września 2006 Share Napisano 15 Września 2006 Troche za duża rozbieżność między żyłką główną a przyponową najlepiej aby różnica wynosił gdzieś z 0,04mm. Grubość żyłki zależy też od rodzaju łowiska a zatem też od ciężaru zestawu. Jeśli łowisz na Wiśle to zapewne twój zestaw musi być ciężki a zbyt cięńka żyłka nie wytrzyma mocnego rzutu. Po za tym Wisła może cie zaskoczyć braniem naprawde wielkiej ryby np. Suma a wątpie abyś go wyciągnął na żyłke 0,14. Dlatego proponuje głowną 0,24 i przyponową 0,20 co do haczyka nie mam zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Września 2006 Share Napisano 15 Września 2006 wynosił gdzieś z 0,4mm 0,04 mm dla porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sc102 Napisano 15 Września 2006 Share Napisano 15 Września 2006 Ja na przyponie mam 0,10 i wyciągałem leszcze po 2 kg.Masz cieńszą żyłkę , to masz częstrze brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 16 Września 2006 Share Napisano 16 Września 2006 Ja na przyponie mam 0,10 i wyciągałem leszcze po 2 kg.Masz cieńszą żyłkę , to masz częstrze brania. A ile zerwałeś? Są plusy i minusy- trzeba znaleźć złoty środek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
węgorz Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 Jaką żyłke polecacie do połowu węgorzy z gruntu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 żyłka główna 0,28-0,30 dobrej firmy, nie zwietrzała, z brakiem pamięci skrętu, tonąca myślę, że Mikado Crystal line będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
węgorz Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 jeszcze jakies propozycje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi