jmk81 Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 Jest to specjalistyczna żyłka do łowienia metodami gruntowymi typu feeder. itd..Jakbym katalog czytał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamciuu20 Napisano 1 Sierpnia 2010 Share Napisano 1 Sierpnia 2010 witam.jaka zylke polecacie na grunt o grubosci 0.30?lowie w wiekszosci karpie.od poczatku sezonu uzywalem konger team carp 0.30 11,20kg jednak ta zylka bardzo mnie zawiodla poniewaz rwie sie w recach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamciuu20 Napisano 1 Sierpnia 2010 Share Napisano 1 Sierpnia 2010 dlaczego nikt nie odpisuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukmik Napisano 1 Sierpnia 2010 Share Napisano 1 Sierpnia 2010 Zamień żyłke na eternum carp jaxona. Ja używam i nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 1 Sierpnia 2010 Share Napisano 1 Sierpnia 2010 recach. Rękach eternum carp jaxona Jak długo to coś używasz? Oj zmienisz zdanie kamciuu20, kup Trabucco T-Force Feeder albo Carp. Ja również używam i polecam Mega Baits Carp w szpulkach 600M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukmik Napisano 2 Sierpnia 2010 Share Napisano 2 Sierpnia 2010 warszawa_24 jeden sezon używam i na drugi zmiana. Karpiki 12, 14 bez problemu idzie wyjąć z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamciuu20 Napisano 2 Sierpnia 2010 Share Napisano 2 Sierpnia 2010 dzieki za odp a co myslicie o zylkach robinsona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikok1 Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 witam przymierzam sie do kupna żyłek na wędki i jaką byście mogli polecić? w poprzednim sezonie używałem żyłki: sneck kevgti magnum 0,16mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikok1 Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 łowię generalnie w rzece warcie lub odrze, metoda to lekka gruntówka czasem koszyk przeważnie nastawiam się na leszcze, jazie płocie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniello2010 Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Ja łowię w Odrze i czasem jeziorka głównie biało-ryb i dla mnie uniwersalną żyłką jest Trabucco T-Force Special feeder 0.20mm z przyponem 0.16-18mm...I żyłkę naprawdę POLECAM..Każdemu co innego pasuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Większość żyłek wiele się od siebie nie różni, żyłkę kupuje się co sezon i moim zdaniem nie ma co sobie nią zbytnio głowę zawracać jak kupisz żyłkę za sensowne pieniądze to najprawdopodobniej będzie ok Dwa razy w życiu się strasznie na żyłce zawiodłem raz jak miałem 8-10 lat to kupiłem żyłkę na rynku za 5zł Była koszmarna, nawet idealnie okrągła nie była tylko "poszarpana" a drugi raz był w tedy gdy kupiłem Siglona 0,20mm do feedera, przy silnych rzutach koszyczkiem 15g + zanęta się zrywała Ja do feedera obecnie używam Dragon Camou Feeder od dłuższego czasu, teraz kupiłem już chyba trzecią szpule jest ok, miękka, wytrzymała i kolorowa (tęczówka) Choć ten ostatni argument nie jest zbyt istotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m4tiss Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 planuję zakupić żyłkę do wyrzutów z koszyczkiem 10g-20g, jak myślicie czy ta będzie dobra? Maver Stone River 0,20mm czy 0,22mm. Do łowienia głównie w jeziorach. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frank_lucas Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 A co za ryby tam masz? W jeziorze uciągu nie ma więc można cieńsza żyłkę zamontować. Myślałbym nawet o 0,18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m4tiss Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 A co za ryby tam masz? W jeziorze uciągu nie ma więc można cieńsza żyłkę zamontować. Myślałbym nawet o 0,18 Głownie białoryb, leszcze,liny, płocie, może karpik, zestaw ma być w miarę uniwersalny, zamówiłem już 0,22. Dzięki za odzew, pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frank_lucas Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Wg mnie troszke za grubo, ale każdy ma swój gust, powinno być dobrze, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Griimes Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Jaką żyłkę kupić aby wytrzymała żuty 4m wędziskiem z obciążeniem 150-200g. Tak żeby wytrzymała a niebyła za gruba i szybko tonąca. Mam zamiar łowić leszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Griimes Świetnymi żyłkami których obecnie używam są Sufix oraz Trabucco T-Force poświęcone metodzie feeder, także poleciłbym którąś z tych dwóch, a grubość dobierz wg własnych preferencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forestone Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Witam, Jestem początkującym wędkarzem i łowię na feedera. Chciałbym poznać waszą opinię na temat użycia plecionki jako przyponu. Żyłki głównej używam 18 mm Mikado Sensei Feeder. Ponieważ przeważnie łowie na wiśle jakiego koloru żyłki/ przyponu byście użyli. i jakiej grubosci powinna mieć żyłka/plecionka w przyponie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 forestone - Kolego nie wiem na jakie rybki się nastawiasz, ale jeśli chodzi o gruntowe łowienie białej ryby, czy sandacza to przypon z plecionki jest zbędny, ja używam do metody gruntowej żyłek (na ogół są to albo Trabucco, bądź Mistrall Amudson-polecam!) głównej np. 0.25 a przyponówka 0,20, bądź 0,22 i w zupełności wystarczy taki zestaw... Jeśli chodzi kolor żyłki do tej pory łowiłem na ciemne(typowo gruntowe) a w tym roku będę próbował jasnych, jak do spinningu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forestone Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Rozumiem więc, że gdybym chciał wybrać się na nockę na suma to przypon z plecionki by się jednak przydał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Jaką żyłkę kupić aby wytrzymała żuty 4m wędziskiem z obciążeniem 150-200g.Tak żeby wytrzymała a niebyła za gruba i szybko tonąca. Musiałbyś trochę rozwinąc swoje pytanie, typ łowiska, odległość itp. Czy obciążenie dotyczy koszyka, czy tylko ołowiu. Rzeka czy woda stojąca, Typ wędziska, feeder czy karpiówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Griimes Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Jaką żyłkę kupić aby wytrzymała żuty 4m wędziskiem z obciążeniem 150-200g.Tak żeby wytrzymała a niebyła za gruba i szybko tonąca. Musiałbyś trochę rozwinąc swoje pytanie, typ łowiska, odległość itp. Czy obciążenie dotyczy koszyka, czy tylko ołowiu. Rzeka czy woda stojąca, Typ wędziska, feeder czy karpiówka. Woda stojąca zbiorniki zaporowe i jeziora. Wędka karpiowa o CW 100-200g Obciążenie dotyczy koszyka z zanętą gotowego do rzutu. Problem polega na tym że żyłka pęka w trakcie rzutu gdzieś parę sekund po puszczeniu lub jeszcze przed w trakcie zamachu gdy użyję żyłki 35 to problem znika ale jest to za grubo jak na leszcze i za bardzo skraca rzuty. Plecionki nie chcę raz to cena dwa uszkodziła mi kilka razy opuszek palca trzy podczas dalekich rzutów i wiatru lubi się plątać nie do rozplątania. Więc czekam na rady jaką żyłkę macie sprawdzoną to przetestuje u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaoTic Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Woda stojąca zbiorniki zaporowe i jeziora. Wędka karpiowa o CW 100-200g Obciążenie dotyczy koszyka z zanętą gotowego do rzutu. Problem polega na tym że żyłka pęka w trakcie rzutu gdzieś parę sekund po puszczeniu lub jeszcze przed w trakcie zamachu gdy użyję żyłki 35 to problem znika ale jest to za grubo jak na leszcze i za bardzo skraca rzuty. Plecionki nie chcę raz to cena dwa uszkodziła mi kilka razy opuszek palca trzy podczas dalekich rzutów i wiatru lubi się plątać nie do rozplątania. Więc czekam na rady jaką żyłkę macie sprawdzoną to przetestuje u siebie. przez chwilę myślałem,że chcesz łowić z plaży ile lb ma ta karpiówka? a teraz już na poważnie: przypon strzałowy z 0.30 dowiązany do klasycznej feederowej 0.20 i po problemie albo (co lepsze, bo bez węzłowe) kupić żyłkę koniczna np shimano 0.57-0.23 i można napierniczać ile pary w rękach i mocy w kiju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romcio.fish Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 Jaką żyłkę kupić aby wytrzymała żuty 4m wędziskiem z obciążeniem 150-200g.Tak żeby wytrzymała a niebyła za gruba i szybko tonąca. Mam zamiar łowić leszcze. Proponuję, abyś nastawił się na żyłkę feeder-karp. Polecam ci 3 żyłki w dobrej cenie, znam je z własnego doświadczenia, na rynku są już kilka lat - Maxima carp & feeder - Guide Select jest nawijana na szpuli po 600 m - Millenium Leszcz lub Karp, żyłka jest pakowana próżniowo co przedłuża jej trwałość. Te 3 żyłki mają dobrą opinię i polecając je nie wsadzam cię na minę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 Griimes, dobrym rozwiązaniem jest to co sugeruje ChaoTic, czyli przypon strzałowy. Możesz też spróbować odchudzić zestaw, np. koszyk typu speed 40-80g plus zanęta. Do takiego obciążenia wystarczy żyłka 0,20 - 0,25. Jeśli Twoja karpiówka jest dosyć sztywna, to chyba jednak najlepszym rozwiązaniem będzie przypon strzałowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi