Gość lin Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 jakie dlugosci maja byc przyponow mniej wiecej na twarde dno na leszcza i ploc??? tak z 25 cm?? krocej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 To zależy bo znam takich co na 8cm łowią skutecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 madi, Pięknie to opisałeś a co do wędki w brzegu to bardzo skuteczne do DS'a bo jak na inny sygnalizator to nie Taaa, a mi chodziło o samo sformułowanie... nie wbija się wędki w brzeg, lecz jeśli umieszcza się wędzisko prostopadle do wody należy użyć do tego specjalnych podpórek, sam kąt nachylenia tego wymaga a wynosi on ok. 45 stopni lub więcej w zależności od warunków. Do umieszczenia poziomo wędziska równolegle do brzegu wystarczą zwykłe podpórki. I to wszystko. Mam nadzieję, że żaden niedoświadczony wędkarz nie będzie starał się wbijać dolnika w ziemię. Koszyk jest zawsze dobry ja używam własnych i kupnych ciężar 50g na staw ok choć jeśli niema tam ruchów wody zbyt silnych zastosuj np;30g mniej płoszy ryby Za dużo, tym bardziej na początek. Zestawem gruntowym najpierw należy nauczyć się prawidłowo i celnie zarzucać, to nie jest to samo co wędkowanie na spławik. Jak już się opanuje rzuty i samą technikę, zaczynając na wodzie stojącej np. 15g, można próbować z 25g lub 30g. Nie widzę potrzeby żeby na stawy czy jeziora walić koszykiem 50 gramowym + zanęta, to jednak sporo waży, a po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Ja na naszych łowiskach używam koszyczka 70g ale jest to uzależnione od miejsca w którym znajdują się ryby nie wbija się wędki w brzeg, lecz jeśli umieszcza się wędzisko prostopadle do wody A u nas wszyscy wbijają w brzeg lub na podpórkach w kącie 70/80 stopni Ja jak łowie na bombkę to mam prostopadle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 A u nas wszyscy wbijają w brzeg Nawet nie mam weny na komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 A u nas wszyscy wbijają w brzeg w g brzeg lub podpórkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Nawet nie mam weny na komentarz Ma ktoś siłę, kasę co raz na nowy sprzęt i nudzi mu się nad wodą to wbija :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Ja swoje wędzisko mam jakąś farbą pokryte co zapobiega wodzie i ziemi itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Ja swoje wędzisko mam jakąś farbą pokryte co zapobiega wodzie i ziemi itp... jeśli Ci się ona w ten sposób nie zedrze (pomijając wszelkie niepraktyczne tego aspekty) to trochę sił stracisz na wbicie czegoś takiego w ziemię, żeby się trzymało(jeszcze jak ziemia będzie sucha ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 po to wykonałem z blachy stożek który nakładam na końcówkę wędki jest on ściskany na obiemke i świetnie się trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honik Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 jakie dlugosci maja byc przyponow mniej wiecej na twarde dno na leszcza i ploc??? tak z 25 cm?? krocej?? Ja łowie na płoc 8cm a na leszcza 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Ja płotki łapię na długie 30cm przypony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lin Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 sam wiem tyle ze dlugosc przyoponu zalezy od intensywnosci zerowania ryb, im wieksze zerowanie tym przypon krotki ale jak na ploc to chyba mniej wiecej z 15-20cm aby przyneta naturalnie opadala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 stwierdziłem, że mój nowy koszyczek za bardzo się błyszczy to dałem przypon ok. 50 cm i też brały rybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grey Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 sam wiem tyle ze dlugosc przyoponu zalezy od intensywnosci zerowania ryb, im wieksze zerowanie tym przypon krotki ale jak na ploc to chyba mniej wiecej z 15-20cm aby przyneta naturalnie opadala Witam Oprocz dopasowania samej dlugosci przyponu trzeba zwracac uwage, czy podczas rzutow przypon nie owija sie wkolo zylki glownej(lub kolanka antyskretowego). Raz zakrecony przypon jest do wymiany, gdyz zagiecie na zylce bedzie powodowalo okrecanie sie niemal za kazdym rzutem, co w efekcie blokuje caly zestaw i podczas brania ryba czuje opor i nie ma jej na haku:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papuga Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Witam, jestem początkującym wędkarzem i jak do tych czas wędkowałem tylko na spławik. Chcę się nauczyć łowić na grunt i stąd moje pytania. 1. Mam zwykłą teleskopówkę i kołowrotek Jaxon Focus FM 300. Nie mam na razie pieniędzy na zakup wędziska i kołowrotka specjalnie do tej metody. Czy nie będzie to zbytnio przeszkadzać w łowieniu na feeder? 2. Mam zwykłą podpórkę i elektryczny sygnalizator brań. Jak ustawić wędkę na tym sygnalizatorze? 3. Czy mogę welframowy, gotowy z agrafką i krętlikiem przypiąć do haczyka? HACZYK -> AGRAFKA -> PRZYPON -> KRĘTLIK ... 4. Jak wsypać zanętę do koszyczka i co jeśli ryby będą zamiast przynęty na haczyku zajadać zanętę z koszyczka? 5. Co zawiesić na haczyku jeśli poluję na liny, karasie i karpie? Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania! Pozdrawiam, Papuga! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 . Mam zwykłą teleskopówkę i kołowrotek Jaxon Focus FM 300. Nie mam na razie pieniędzy na zakup wędziska i kołowrotka specjalnie do tej metody. Czy nie będzie to zbytnio przeszkadzać w łowieniu na feeder?Na początek sprawdź Cw *,nie które spławików ki nie nadają się na grunt .*Cw to ciężar wyrzutu powinno pisać na wędzisku. . Mam zwykłą podpórkę i elektryczny sygnalizator brań. Jak ustawić wędkę na tym sygnalizatorze? Nie każda podpórka się nadaje musi być z końcówką gwintowaną -sprawdź.. Czy mogę welframowy, gotowy z agrafką i krętlikiem przypiąć do haczyka?HACZYK -> AGRAFKA -> PRZYPON -> KRĘTLIK .. Możesz.Co zawiesić na haczyku jeśli poluję na liny, karasie i karpie? Wszystko co lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papuga Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 . Mam zwykłą podpórkę i elektryczny sygnalizator brań. Jak ustawić wędkę na tym sygnalizatorze? Nie każda podpórka się nadaje musi być z końcówką gwintowaną -sprawdź. Sprawdziłem - mam taki gwint, który mocuje sygnalizator z podpórką. Pytanie, jak mam położyć na sygnalizatorze wędkę i żyłkę, żeby dobrze sygnalizował? Pozdrawiam, Papuga! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pater Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 tych tematów było mnóstwo poszukaj napewno warto,znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytania i dowiesz się innych rzeczy o które nie będziesz póżniej musiał pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek84dg Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 Czesc ja tez wlasnie zamierzam kupic zestaw na grunt chodzi mi o wedke i kolowrotek w granicach 250zł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 Tomek84dg, napisaleś post żeby nam to oznajmić czy aby sie dopytac jaką wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek84dg Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 Chce sie dowiedzec jaki zestaw bylby najlepszy chodzi mi o kij i kolowrotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 Chce sie dowiedzec jaki zestaw bylby najlepszy chodzi mi o kij i kolowrotek to zapraszam do poczytania/zadawania pytań, w odpowiednich tematach w odpowiednich działach..... było o tym naprawdę sporo, a jak coś jeszcze nadal będzie niejasne pytaj, jest na forum parę(-naście, -dziesiąt) osób które o gruntówce naprawdę mają sporą wiedzę i się nią dzielą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek84dg Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 Szukam zestawu na grunt co mozecie powiedziec na temat takiej wedki: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-mystery-carp-g4-a9-p26-k1295.html i kolowrotka http://tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=-3&pro=261323 chcialem to zastosowac na dalekie odleglosci.Za pomoc dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Tomek84dg lepiej zainwestuj w normalnego feedera o długości 3.30-3.60.. Bo kij który pokazałeś kompletnie nie pasuje do kręciołka, jak napisałeś ma to być zestaw na dalekie odległości, więc będziesz chciał zapewne zastosować cięższe koszyczki i ciężarki, co może wpłynąć na krótkotrwały żywot kołowrotka który pokazałeś.. Więc Tobie polecałbym raczej taki zestaw: http://www.allegro.pl/item392354096_wedka_robinson_xenon_feeder_3_6m_120g_kurier_24h.html http://www.allegro.pl/item396688426_wolny_bieg_abu_garcia_103fr_gratisy_najtaniej_.html Wędki osobiście nie posiadam, ale znajomy po kiju ma taki kijek, kilkukrotnie byliśy na nockach i naprawdę polecam.. Co do kręciołka, posiadam takowy i ręcze że jest nie do zajechania ... Pozdrawiam i mam nadzieje że się troche przydałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi