niktważny Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Zdjęcie jest autorstwa timi z forum http://forum.nikoniarze.pl/ "Dokumentacyjnie spotkanie na Drwęcy . Kompletny brak światła niestety, a mogło być tak pięknie." Jak byście szukali zębatych w Maju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Swego czasu widziałem odwrotną sytuacje tylko była to kaczka, a raczej kilka piórek, które wypłynęły po ataku zębatego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Patrząc na pierwsze zdjęcie miałem wątpliwości kto kogo zje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Takie mamy w Polsce szczupaki, że nawet kormorany im dają rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wluczykij Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Porażka z tym szczupakiem jak tu mają być szczupłe jak nawet kormoran je wyjada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Akurat kormorany rzadko jedzą szczupaki, raczej polują na mniejsze rybki. Kiedyś czytałem, że większe ryby to ledwie kilka procent jego posiłku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobio Gobio Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 http://www.google.pl/#hl=pl&gs_rn=6&gs_ri=psy-ab&cp=9&gs_id=f&xhr=t&q=Martyniak+Phalacrocorax+carbo&es_nrs=true&pf=p&sclient=psy-ab&oq=Martyniak+Phalacrocorax+carbo&gs_l=&pbx=1&fp=1&biw=1024&bih=616&bs=1&bav=on.2,or.&cad=b jesli ktoś ma ochote p zyrać odrobine o tych szkodnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 http://www.google.pl/#hl=pl&gs_rn=6&gs_ri=psy-ab&cp=9&gs_id=f&xhr=t&q=Martyniak+Phalacrocorax+carbo&es_nrs=true&pf=p&sclient=psy-ab&oq=Martyniak+Phalacrocorax+carbo&gs_l=&pbx=1&fp=1&biw=1024&bih=616&bs=1&bav=on.2,or.&cad=b jesli ktoś ma ochote p zyrać odrobine o tych szkodnikach. Szybka lektura potwierdza, że jedzą to co jest w danej wodzie, niekoniecznie jazgarza. Kolega łowiący w rzekach Kotliny Kłodzkiej obserwował prawdziwą demolkę na zimno - stadko kormoranów w przerembel i czyszczenie rzeki z ryb.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 kormorany były i będą, są częścią naturalnego środowiska i są chyba nawet bardziej uprawnione do zjadania ryb niż człowiek a bynajmniej robią to dłużej . To ze ich jest czasem więcej to wina pazerności człowieka ponieważ zwabił je łątwą zdobyczą w postaci ryb z przerybionych i utrzymywanych w intensywnej gospodarce stawów hodowlanych, rybnych zbiorników itp. Ptaki te jak każdy inny zwierz jeśli stracą dostęp do łatwego pokarmu (zima, lód itd) aktywnie szukają jedzenia gdzie indziej - np nad rzekami i to tylko okresowo, z konieczności bo dla nich taka zdobycz z dzikiej rzeki jest trudna, łatwiej im ucapić karpia z hodowli, szczególnie że mają często konkurencję. Bociany czarne, czaple siwe, zimorodki, rzęsorki i mnóstwo innych zwierząt też żywi się rybami, większość jest pod ścisłą ochroną prawną. Nie można zawłaszczać ryb tylko dla siebie, bo jeśłi tak będziemy myśleć to zmierzamy do łowienia ryb w zamkniętym basenie, bez drzew, ptaków, wydr, zaczepów itd (choć zapewne i miłośnicy takiego podejście się znajdą) Nie zwalac winy na innych tylko wprowadzić limit szczupaka do 1-2 sztuk na tydzień, górne widełki, kase przesunać ze "sportu" na straż i ochronę wód i za pare lat nikt już nie będzie marudził ze jak na szczupaki to do Norwegii albo Szwecji bo u nas obłowi się nimi tak że aż mu sie znudzi (i to nie pistoletami tylko solidnymi sztukami)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziubas123 Napisano 12 Kwietnia 2013 Share Napisano 12 Kwietnia 2013 Zdjęcie super gratki dla fotografa wracając do tematu to rozbawiliście mnie do łez twierdzeniem że to ptaki są winne braku ryb w naszym kraju (jakaś patologia) !! dla osób które nie miały styczności z edukacją proponuję wpisać u wujka google "ekosystem" największym znanym do tej pory szkodnikiem jest "człowiek" sprowadzanie obcych gatunków, (karpiarze nie linczować ) pazerność, łapczywość i tak można wymieniać bez końca ze znanych mi istot żywych tylko człowiek i orki zabijają dla zabawy, reszta żeby przeżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 14 Kwietnia 2013 Share Napisano 14 Kwietnia 2013 Zdjęcie super gratki dla fotografa wracając do tematu to rozbawiliście mnie do łez twierdzeniem że to ptaki są winne braku ryb w naszym kraju (jakaś patologia) !! dla osób które nie miały styczności z edukacją proponuję wpisać u wujka google "ekosystem" największym znanym do tej pory szkodnikiem jest "człowiek" sprowadzanie obcych gatunków, (karpiarze nie linczować ) pazerność, łapczywość i tak można wymieniać bez końca ze znanych mi istot żywych tylko człowiek i orki zabijają dla zabawy, reszta żeby przeżyć Oczywiście, człowiek jest najgorszym szkodnikiem...Ale, skoro tak bardzo zmieniliśmy środowisko, spowodowaliśmy zaburzenie w proporcji różnych populacji, to nie jestem pewien czy pozostawienie przyrody samej sobie jest do końca mądre. Pozwoliłem sobie na poczytanie troche na temat tego podgatunku kormorana czarnego (właśnie u wujka Google...) i wcale mi nie do śmiechu - sprawa nie wygląda tak prosto. Redukcja populacji lipienia w niektórych rzekach do 0 (słownie zera) czy do poziomu 7% a wzrost populacji tego ptaszka liczony w tysiącach procent...Nawet jeżeli dane "trochę przesadzone" i wyraźnie "czuć" lobby rybackie to jest się nad czym zastanawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi