bercikz Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Jakiej średnicy żyłki stosujecie do feedera ??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Zależy: CO, GDZIE, JAK . Podaj więcej szczegółów, bo mój przedział to najczęściej 0,18 - 0,25 i zależy od wody, przynęty i metody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Ja stosuję żyłkę 0,20 i przypon 0,16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macekyes Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 0,20 oraz 0,25. Wszystko zależy gdzie łowię, jaka przynęta i na jaką rybę się nastawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bercikz Napisano 3 Maja 2013 Autor Share Napisano 3 Maja 2013 Głównie łowie na Odrze w okolicach Kędzierzyna Koźla. Łowie feederami 120g c/w. Mimo że w tym roku chciał bym połowić na wodach stojących. Do tego chce też kupić feedera w okolicach ok 80 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Ja najczęściej stosuję żyłkę główną 0,18mm i 0,14mm przypon, ostatnio na taki zestaw wyholowałem karpia 4kg Do trochę cięższego feedera stosuję żyłkę 0,20mm i przypon 0,18mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Do feedera 90g stosuję 0.18-0.20 a do tego przypon bardzo różnie - schodzę nawet do 0.10 na wodzie stojącej. Feeder 120-150g i Odra poniżej Wrocławia to żyłka główna 0.20-0.25. Ostatnio rozmawiałem z no....dużo starszym "kolegą po kiju" na temat żyłki. - Panie - mówił - na Łodrę to ja tylko "trzydziestkię piątkę", bo tam jak coś pieprznie to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Pamiętaj, że do feederów stosuj żyłki w zależności od pory roku. Ja od jesieni do wczesnej wiosny mam 0.14 lecz niedługo czas na zmienię na 0.18. Kije mam max. do 120g wyrzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Pamiętaj, że do feederów stosuj żyłki w zależności od pory roku. Ja od jesieni do wczesnej wiosny mam 0.14 lecz niedługo czas na zmienię na 0.18. Kije mam max. do 120g wyrzutu.Kiedyś, w ramach wyścigu do maksymalnego odchudzania zestawów, stosowałem żyłki 0.16 a nawet 0.14 do pikera, ale za często koszyk latał dalej niż długość żyłki wysnuta z kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieluch Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Dokładnie tak jak feederalny napisał - zależy od sytuacji. Ja np. daję 0,28 żyłkę główną feederową i przypon 0,10 z plecionki o wytrzymałości coś nieco ponad 8 kg. Jak łowisz na otwartej wodzie to możesz i 0,16 założyć na główną, ale jak rzucisz pod trzciny i weźmie Ci karpik 2 / 3 kg to, albo usłużysz tylko pękającą żyłkę, albo spierniczy Ci w trzciny i tylko rybę umęczysz, a przy takim zestawie jak opisałem murujesz i ryba szaleje na boki Przy takim zestawie przykładowym jak napisałem tracisz jedynie tylko na odległości rzutu, przypon jest długi i bardzo cieniutki, a przynęta zachowuje się na nim bardzo naturalnie bo to plecionka Także zależy od sytuacji, jak łapiesz blisko krzaków, albo w łowisku są większe osobniki i nie musisz rzucać nie wiadomo jak daleko to wal grubszą żyłkę, a jak chcesz hardcorowe hole 3 kg karpika mieć to wal 0,16 co kto lubi i jakie ma warunki na łowisku PS. Odradzam żyłkę TEAM DRAGON ULTRA przeznaczona niby do feedera, kopiłem miesiąc temu bo wszyscy chwalili, wyciągnąłem kilka amurków, kilka karpików (max 5 kg) i się na obu feederach już serpentyna zrobiła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtyna51 Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 to i ja się wypowiem w temacie,używam generalnie najczęściej o,18 i 0,20 uważam że te rozmiary są najbardziej uniwersalne,według mnie w grubsze nie ma co się pchać,bo czym większa średnica tym większy opór przy wietrze a w feederze to dość istotne,sam zaczynałem od 0,24mm ale czas zweryfikował za i przeciw i zostało 0,18,polecam Trabucco feeder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drutinio Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 0.20 i bedzie git ja zawsze tak uzywam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 feederalny, Jak się stosuje koszyki po 40g. to tak jest. Ja jeśli używam koszyków do cienkich żyłek, to stosuje koszyki 15 gramowe. bieluch, Ja na żyłkę 0.16 łowiłem leszcze ponad 2kg i tragedii nie ma, a wrażenia z holu ryby mega. Kto co jak lubi. bercikz, Z czasem nabierzesz doświadczenia i sam zobaczysz jaka będzie Ci pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Festusus Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Podepnę się pod temat, żeby nowego nie zakładać. Mam żyłkę matchową 0.18, czarną, dobrze tonącą. Czy można nią łowić na feederka? Nie będzie przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi