Sand Napisano 9 Czerwca 2013 Share Napisano 9 Czerwca 2013 Zastanawiam się jak dobrać maksymalną masę przynęty do danego kołowrotka. Nigdzie wcześniej nie spotkałem się z tego typu zaleceniami które w przypadku wędzisk są podstawą. Wydaje mi się że w przypadku kołowrotków, zwłaszcza spinningowych takie informację są również istotne. Może skutki stosowania niewłaściwej gramatury nie będą tak natychmiastowe jak w przypadku wędki ale z pewnością po jakimś czasie dojdzie do uszkodzenia kołowrotka. Zadanie samo w sobie jest dość ciężkie bo nawet przynęty o tej samej wadze stawiają różny opór w wodzie. Do tego dochodzi jeszcze parę innych czynników komplikujących kalkulacje. Sposób prowadzenia przynęty. Gdzie łowimy - woda stojąca czy rzeka. Dane techniczne kołowrotka (przełożenie) i jakość wykonania. Grubość żyłki/ plecionki. I pewnie parę innych czynników które na chwile obecna nie przychodzą mi do głowy. Jako że ciężko będzie zmierzyć opór przynęty w wodzie dla ułatwienia wypadałoby się posługiwać wagą przynęty i ewentualnie obrotówką w danym rozmiarze. Dla przykładu. Jakie powinny być wartości maksymalne dla kołowrotków shimano w wodzie stojącej? Rozmiar kołowrotka ..... Masa przynęty ..... Rozmiar obrotówki (Mepps Aglia) 1000 ................................ 7 gram ................... 2 2000/2500 ..................... 12 gram ................... 3 4000 ............................... 20 gram ................... 5 Ma ktoś pomysł jak to mniej więcej powinno wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravqq Napisano 9 Czerwca 2013 Share Napisano 9 Czerwca 2013 Rozmiar nie zawsze idzie w parze z jakością wykonania i klasą użytego materiału, dlatego wydaje mi się, że będzie bardzo ciężko zrobić takie zestawienie ( o ile jest to w ogóle wykonalne) i lepiej pozostać przy badaniu rynku, szukaniu opinii, testów itd, a nie tworzyć tabelki i zestawienia, które mogą się okazać mało wiarygodne. Sam zauważyłeś, że ilość zmiennych jet bardzo duża, a zakres danych każdej z nich też, nie mały. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2013 Zakładając ten temat nie miałem na myśli tabelek, wzorów i spisu wszystkich kołowrotków dostępnych na naszym rynku. Po prostu zastanawiałem się jak rozpoznać obciążenie które skraca żywotność naszego kołowrotka. W przypadku wędzisk widać to jak na dłoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Tego się nie da określić Bo tak jak napisałeś Sposób prowadzenia przynęty. Gdzie łowimy - woda stojąca czy rzeka. Dane techniczne kołowrotka (przełożenie) i jakość wykonania. Grubość żyłki/ plecionki. I pewnie parę innych czynników które na chwile obecna nie przychodzą mi do głowy poza tym różni ludzie w różny sposób i z różnią intensywnością używają swoich kołowrotków więc nasze doświadczenia też nie muszą się ze sobą pokrywać Może skutki stosowania niewłaściwej gramatury nie będą tak natychmiastowe jak w przypadku wędki No właśnie w przypadku wędki wcale takie natychmiastowe nie muszą być a co dopiero w przypadku kołowrotka Jeżeli założymy trochę większe obciążenie do naszego kija ale nie będziemy rzucać z całej siły to nic się złego nie stanie a nawet jeśli zapragniemy bić rekordowe odległości to i tak kij nie musi odrazu pęknąć może po prostu dojść do mikro pęknięć grafitu, i kij się nam złamie dopiero po pewnym czasie. Dla przykładu ja swoimi karpiówkami o krzywej 3lb czyli w przybliżeniu jakieś 120g c.w. rzucałem nie raz zestawy o wadze całkowitej 200g i co ? I jak narazie nic Kije w 100%-ach sprawne Więc wracając do tematu to nie można określić ciężaru przynęt które znacznie bardziej zaczynają "zużywać" nasz kołowrotek niż te trochę lżejsze, a nawet jeżeli ktoś by spróbował to było by to tak samo wiarygodne jak słynna teoria, a może raczej chwyt marketingowy firmy JAXON czyli "maksymalna waga ryby" którą można złowić na daną żyłkę/plecionkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 Mogę się mylić, ale zadam pytanie. Jaki wpływ na jakość bebechów (a więc i wytrzymałość) kołowrotka ma wielkość szpuli? Czy konkretny model w różnych konfiguracjach wielkościowych zmienia mechanizm ?? Zwykle chyba nie. Jeśli tak jest to wielkość samego kołowrotka jest w moim przekonaniu żadnym parametrem jego zużywalności. Jakich kołowrotków, powinien używać człowiek łowiący przynętami 30g? Jakich 50g? A czy w ogóle istnieje kołowrotek do ciężkich morskich przynęt (może tylko multiplikator)? Skoro do przynęty 20g proponujesz kołowrotek 4000.. Ponadto zdaje się, że przeciążenie kołowrotka podczas prowadzenia przynęty będzie pomijalne w porównaniu do zacinanych zaczepów i holu ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi