Maszkaron Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Dużo drożej niż w Polsce, to bym nie powiedział. Zarobki Chińczyków nie są już symboliczne za przysłowiową 'miskę ryżu'. Były nawet programy dokumentalne w tv o tej tematyce. Chiny zaczną w końcu mocno zwalniać m.in. z powodu wzrastających płac, ale też kosztów ekologicznych. Trwają nawet rozmowy między Chinami a Usa, żeby zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych. Także nie tylko UE bierze się za ekologię. Rząd Chin ogłosił nawet, że zamierzają być liderem i pionierem we wdrażaniu ekologicznej technologii produkcji, ale też w mają się wziąć za ekologię w ogóle. Zaczynają coraz silniej odczuwać skutki zatrucia środowiska. Przede wszystkim toksyczny smog w miastach, który jest tam plagą na taką skalę, że ludzie się boją wyjść z domu. Dzieci w ogóle nie mogą wychodzić z domów. Przez smog nie mogą nakłonić zachodnich menagerów do przyjazdu mimo zachęcających, wyższych płac. A ci którzy tam pojechali z rodzinami, wracają do Europy w obawie o zdrowie najbliższych. Do tego zatrucie rzek nieporównywalne z tym co było u nas w najgorszych czasach. Wyjałowienie, pustynnienie i zatrucie ziem uprawnych, kwaśne deszcze, itd. Wycinanie lasów. Do tego coraz więcej zachorowań na raka. Prostowanie rzek- gigantyczne powodzie, olbrzymie tamy i zalewy- przesiedlenia milionów ludzi, zagłada lokalnych ekosystemów i przecięcie szlaków migracyjnych ryb. Odbija im się czkawką oficjalna idea, że człowiek jest totalnym panem świata i środowiska naturalnego, i że może ten świat kształtować dowolnie. Nie chciałbym mieszkać w kraju gdzie rządzi dziki kapitalizm, gdzie liczy się tylko pieniądz i wzrost gospodarczy. Pozdrawiam korwinowców, jeśli rzeczywiście taka jest ich wizja raju... Wolałbym zapłacić 20% albo i więcej, gdybym miał pewność, że dany produkt pochodzi z Polski. I to nie tylko jeśli chodzi o etap projektowania, ale przede wszystkim mam na uwadze produkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kede86 Napisano 20 Stycznia 2015 Share Napisano 20 Stycznia 2015 witam, chcę kupić feederka o cw 80g i dlugości 3,3m, cena do 150zl na oku mam Jaxon Inspiral Feeder 330 c.w. 30-80g, czy ktoś testował ten kij? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi82 Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Ja mogę Ci polecić Jaxon Eternum 345 z cw 80 jestem z tego kija zadowolony. Szczytówki są czułe i pokazują b.dobrze brania a kij ładnie amortyzuje odjazdy ryb. Jaxon wypuścił nową serie SILVER SHADOW miał ktoś już ten kij w ręce i oglądał go może w jakimś sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tollos Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Witam, Potrzebuję drugiego kijka do pary dla Shimano Vengeance Light Feeder 335 cm 70g. Jesteście mi w stanie doradzić podobnej klasy kijek czy lepiej zakupić identyczny i mieć święty spokój z poszukiwaniem odpowiedniego kija? Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maszkaron Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Witaj, skoro ten kij Ci odpowiada, to po co na siłę szukać czegoś innego? No chyba, że coś polskiego, żeby wesprzeć gospodarkę. Kup tylko innej długości, np 300 cm, żeby mieć możliwość lepszej obserwacji. No chyba, że stawiasz wędki pionowo, to wtedy lepiej taką samą długość. Możesz też pomyśleć, żeby kupić lekkiego pickera, np. Mikado tsubame, czy black draft albo Dragon quiver, żeby lekki zestaw posłać w strefę nęcenia, a shimano trochę dalej z grubszą przynętą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tollos Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Maszkaron - dzięki wielkie za pomoc. Szczerze, nie myślałem o kupnie pikera, ale teraz przeglądne asortyment i zadecyduję. Co do kija to faktycznie na ten o którym wspomniałem nie narzekam, ale też nie mam porównania do tego kija, ponieważ wcześniej miałem jakieś pseudofeedery, stąd też moje zapytanie. Raz jeszcze dzięki, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maszkaron Napisano 21 Lutego 2015 Share Napisano 21 Lutego 2015 Tollos, sam myślałem o czymś pokroju 70g, jak DAM Sumo gt4, ale jednak kupię pickera 40g. Inny wymiar wędkarstwa przy finezyjnej wędeczce o masie 200-160g. Miałem w rękach Mikado tsubame picker i powiem, że wygląda świetnie. Delikatna, musi pokazywać każde skubnięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi