FullWengjel Napisano 24 Stycznia 2019 Napisano 24 Stycznia 2019 Ja kupiłem 2 x 3,6 metra i ta długość bardzo mi odpowiada tak na rzekę jak i na wodę stojąca. W zasadzie tą długością ogarniesz każdą polską rzekę no chyba, ze planujesz łowic po jej przeciwnej stronie ale to chyba lepiej zajechac z drugiej strony Sporo jest za to wód stojących które długo są płytkie i moze tam trzeba celowac z czyms dłuzszym ale ja na takim zbiorniku wolę wziąć łódź. Jedyne gdzie przy tych kijach brakowało mi długości to jak łowiłem w Bałtyku z plaży - tam trzeba naprawde daleko rzucać ale czy te 30 czy 50cm wiecej rozwiazałoby sprawe to nie wiem. W końcu kije typowo plazowe sa zdecydowanie dłuzsze. W kazdym razie jeden kijek brałbym 3,6m bo na nasze rzeki w zupełności wystarczy a ewentualnie drugi myslałbym nad czyms dłuzszym w razie czegoś. Choć "czego?" to mi nie przychodzi do głowy a trzeba pamiętać, że kij jak jest bardzo długi to jest troche nieporęczny jak w poblizu sa krzaki czy drzewa pod które czesto ucieka sie w poszukiwaniu cienia. Cytuj
Elast93 Napisano 24 Stycznia 2019 Napisano 24 Stycznia 2019 Dokładnie jak napisał kolega wyżej, długość kija jest zależna od miejsca i warunków w których się wędkuje. Ja nie posiadam kija dłuższego niż 3,6m bo nie widzę takiej potrzeby i nie wędkuję na dużych odległościach.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi