PaNeK Napisano 25 Lutego 2007 Napisano 25 Lutego 2007 na żywca hak czy kotwica ? jakie rozmiary na ukleje - karasie do 10cm i podstawa... jak zbroić te dziadowskie żywce bo za pysk mi spadają grzbiet również się zdarza:( szukam czegoś nie skomplikowanego a skutecznego
Lesio Napisano 25 Lutego 2007 Napisano 25 Lutego 2007 Doprecyzuj - jakie drapieżniki chcesz łowić, z jakiej odległości i jaką metodą - ze spławikiem, czy ciężki grunt? W moich stronach pojęcie łowienia 'na żywca' obejmuje także połów na martwą rybę z gruntu.
andi64 Napisano 25 Lutego 2007 Napisano 25 Lutego 2007 ja używam kotwiczek nr.6-4 mało kiedy bym zapinał za pysk przeważnie zapinam za grzbiet, jeżeli za pysk to pojedyńczy hak nr. 6-8 starczy na 10cm. żywiec, a przekłówasz go od spodu wbijając hak w tą miękką część dolnej szczęki i póżniej starać się aby grot haka wychodził w okolicach otworów nosowych, wtedy jest mniejsza szansa że spadnie, niż jak to ma miejsce w przekłuciu za same wargi, jeżeli za grzbiet to staraj się przekłuwać żywca pod płetwą grzbietową tak aby ci z drugiej strony wystawało z 2mm. haka z grotem, musisz zwrócić uwagę przy zarzucaniu zestawu aby było ono płynne bez żadnych szarpnięć i pobijania rekordów odległościowych, życzę powodzenia
ESSOX Napisano 25 Lutego 2007 Napisano 25 Lutego 2007 Uzupełniając wypowiedź Andiego jeżeli żywiec spada Ci z haka lub kotwiczki na grot który przechodzi przez rybkę nabij kilku milimetrowej średnicy plasterek grubej foli co zapobiegnie spadaniu . I podczas zarzucania płynny ruch bez szarpnięć .
PaNeK Napisano 25 Lutego 2007 Autor Napisano 25 Lutego 2007 łowie na odległości od 50m z brzegu żywą rybką szczupka spławik
andi64 Napisano 25 Lutego 2007 Napisano 25 Lutego 2007 łowie na odległości od 50m z brzegu to sie nie dziwie że ci spada, wcześniej pisałem: bez pobijania rekordów odległościowych nie ma potrzeby tak daleko rzucać przynajmniej w moim wypadku tak jest, ponieważ drobnica ściąga do brzegu a drapieżnik podąża za nią, niekiedy starczy 10-15m. od brzegu.
PaNeK Napisano 25 Lutego 2007 Autor Napisano 25 Lutego 2007 wiosną na tym jeziorq podniesiony jest poziom wody więc zabiera znaczną część płaskiej plaży i dlatego ale ogulnie w lecie niech będzie 30 metrow ale błagam piszcie co lepsze hak / kotwica i dlaczego i to zbrojenie jakieś pewne poza tym lepiej za pysk czy grzbiet? Kolego najwyrażniej łamiesz nie tylko regulamin forum ale i RAPR.Maniek Radze zapoznać się z jednym i drugim
andi64 Napisano 25 Lutego 2007 Napisano 25 Lutego 2007 ja ci mówię kotwica na żywca w metodzie spławikowej jest the-best
keri Napisano 25 Lutego 2007 Napisano 25 Lutego 2007 PaNeK, chyba za mocno kabinujesz, na szczupaka zywiec za kark, pod płetwą grzbietowa i kotwicą, co myślicie o zbrojeniu powyzej...mozna by było jeszcze jeden przypon z hakiem za ogon, ale czy tych haków nie za duzo?
PaNeK Napisano 25 Lutego 2007 Autor Napisano 25 Lutego 2007 na grzbiecie jest haczyk na który nakłądam gumke recepturke potem żywca i zciągam umke żeby trzymało się i żeby sie żywiec nie spitolił, a kotwica do zapięcia szczupaka... wystaje jej luzem z pyska na przyponie ok 2 cm gdy szczupak atakuje na na głowe mam niemal 100% szansy na zapięcie.....
andi64 Napisano 25 Lutego 2007 Napisano 25 Lutego 2007 ja uważam to za nieporozumienie, może szczupły da się nabrać, ale z sandałem to już pod górkę, staraj się stosować takie zestawy aby miały jak najmniej części, czym bardziej skomplikowany zestaw tym większą dajesz szansę rybce, pomyśl nocka a karach ci zestaw popierdzieli no i morduj się z nim póżniej, nic tylko odciąć i montować nowy najprostszy zestaw, a wiesz że w prostocie siła
PaNeK Napisano 25 Lutego 2007 Autor Napisano 25 Lutego 2007 andi więc wytłumacz mi prosze od podstaw jak najprościej i najpewniej zrobic ten zestaw i wytłumaczcie mi bo sa podzielone zdania dlaczego niektórzy wolą hak a inni kotwice sorki za błędy
andi64 Napisano 25 Lutego 2007 Napisano 25 Lutego 2007 dlaczego niektórzy wolą hak a inni kotwice cóż mogę ci powiedzieć to jest chyba tak jak z tym że jedni wola rybki, drudzy akwarium, może takie podzielone zdania są w twoim okręgu, u mnie jest norma tzn. co wyżej pisałem, mój zestaw na szczupaka: lecąc od kija nawlekam stoper gumowy na żyłkę główną, póżniej idzie spławik--cieżarek przelotowy typu łezka--można dać stoper gumowy osłaniający węzeł--wiąże to do stalki lub wolframu--zapinam kotwiczkę--żywiec--sru do wody
Gość lin Napisano 10 Kwietnia 2007 Napisano 10 Kwietnia 2007 Mój zestaw: Hak - 1 lub 2 pojedynczy, zaczepiać w pysk ryby Ołów - najlepiej oliwka z 3-4g nawet mniej resztę dociązy rybka, ilość ołowiu należy samemu wyczuć Żyłka - plecionka 0,18 - 0,20 cały zestaw, ja sobie nawinąłem na kołowrotek 50 m i jest cacy Spławik - z 8g, bojka lub antena
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.