Tedi Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Witam. Chciałem Was zapytać jak łowić drobnicę bardzo malutkie płocie i klenie do 15cm ponieważ ostatnio na zwodach jakiś wędkarz wygrał je właśnie łowiąc takie rybki nałowił ich około 20! A ja nie mogłem złapać ani jednej. Powiedzcie mi prosze jak to zrobić, jak zamontować zestaw, jaki spławik, haczyki, żyłka oraz jakie śruciny i oczywiście jaka zanęta i przynęta na płocie. Tamtemu wędkarzowie rybki brały co chwile wiecie może jakiej mógł używać przynęty? Zapomniałbym tamtemu wędkarzowi spławik się wogóle nie chował pod wodę i jakoś rozpoznywał branie jak on to robił Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Summer Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Też kiedyś miałem sytuacje taką że siedziałem nad Wisłą i nie brało kompletnie NIC i nikomu więc zacząłem eksperymentować ... Łowiłem wtedy na przystawkę ... wystarczyło że zmieniłem przypon z 0,14 - 15 cm . na 0,12 i ok 30 cm. ... haczyk z 8 na 12 ... jeden biały robaczek i od razu zacząłem łowić i to nie taką byle drobnice tylko obudziły się certy ... leszcze ( może nie za duże ale takie ok 35 cm. ) płocie ładne ... A wszyscy dookoła jak siedzieli tak siedzieli ... POZDRAWIAM !!!
pawel332 Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 to ja podobnie przyponik 010,lub008 haczyk 12, 14 spławiki w przedziale 04-1gr na haczyku jeden biały (na dwa mniej brań) jako "zanęty" uzywam bułki tartej samej namoczonej tak aby robiła smuge we wodzie.
Tedi Napisano 6 Września 2010 Autor Napisano 6 Września 2010 Czy do tego zestawu jak go już zawiąże mam przyczepić jakieś śruciny? Co jeszcze moge założyć na haczyk oprócz białego robaka?
rojass Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 Pinkę, ochotkę, ciasto wędkarskie, pęczak, makaron... tak naprawdę wszystko
Gość grzechuce Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 popracuj tez nad zaneta. postaraj sie wypracowac mocno smuzaca szybko drobnica wplynie. no i sam zestaw na drobnice dobry jest zestaw 2g co ma rownomiernie rozlozone drobne sruciny zeby powoli opdal i dal mozliwosc zaciecia w kazdym doslownie momencie. mozesz prowokowac branie ruszjac splawikiem podnoszac go, przemieszczajac itp. reszta jak wyzej koledzy pisali.
Tedi Napisano 6 Września 2010 Autor Napisano 6 Września 2010 grzechuce, znasz taką wypróbowaną smużącą zanęte możesz jakąś polecic? Jest to może pokazane gdzieś na jakimś rysunku albo schemacie jak rozmieścic dobrze te śruciny?
Hunter1985 Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 spróbuj zanęty uklejowej np. explosive trapera lub surface sensasa i wymieszaj z ok. pół kg zanęty płociowej. Powinny sie pojawić płotki. Jako przynęty użyj pinki. Haczyk 16 A Ty łowisz na rzece czy wodzie stojącej? Możesz spróbować jak pisał grzechuce- spróbuj z równomiernym rozmieszczeniem śrucin (tzn. przypon 15cm z żyłką max 0,10 potem pierwsza śrucinka ok. 0,1 za 20cm kolejna taka sama i potem 20 cm i kolejna i tak dalej... tylko spławiczek lżejszy-ok 1g
Tedi Napisano 7 Września 2010 Autor Napisano 7 Września 2010 Hunter1985, łowie w stawie. A stosując tą zanęte to nie ma różnicy czy łowie na głębokiej wodzi czy na płytkiej ona będzie działać na takiej i na takiej prawda?
Hunter1985 Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Nie ma znaczenia na jakiej wodzie łowisz. Ta zanęta bedzie smużyć. Najlepiej jak ją przemoczysz i bedziesz nęcić papką bo wtedy najlepszy daje efekt. i dośc często trzeba donęcać małymi porcjami, dosłownie co chwila, żeby cały czas była chmura w łowisku. Uklejki też masz w tym stawie? Bo w tą zanete też uklejki Ci wejdą
Gość grzechuce Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 A stosując tą zanęte to nie ma różnicy czy łowie na głębokiej wodzi czy na płytkiej ona będzie działać na takiej i na takiej prawda? tu chodzi tez o glebokosc przebywania ryb. jak masz rynne lub dolek 3m to smuzaca zaneta nie zrobi taki wysokiego slupa. wtedy trzeba zrobic inaczej przewodnic zanete tak zeby z plaskiem sie rozpadla o powierzchnie wody i tworzyla smuge od samej powierzchni. o ile sie nie myle o to otreby pszenne powoduja rozpad i prace w slupie zanety. co do schematu to tu masz taki na szybkiego czerwone olow, zielony przypon to rozklad dla 3 srucin co jest minimu ja zazwyczaj stosowalem 5 - 7. wychodzilo tak ze 2 lezaly na przyponie. jak chcesz szybko lowic i widziec deliktne brania sa plawiki z piora cos ok 1 gora 2g maluski haczyk, bardzo cieniutki przypon i jedziesz z tematem
Tedi Napisano 7 Września 2010 Autor Napisano 7 Września 2010 Hunter1985, ani jednej ukleji nie mam. grzechuce, oprócz otrębów mam coś jeszcze dodac do zanęty kukurydze albo jakiś atraktor? Rysunek niestety nie działa możesz poprawic
Gość grzechuce Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Tedi, tu masz link bezposredni do tego obrazka http://i54.tinypic.com/n1e0jd.jpg sruciny dajesz 0.15 - 0.25g. zanęty kukurydze po co? jedziesz na leszcze lub wieksze ryby czy na ilosc mlych? pokombinuj z peczkakiem, pszenica gotowana itd. do zanety mozesz dac biale robaki lub nimi samymi necic. w specjalistycznych sklepach wedkarskich kupisz je "na wage". z dodatkow pieczywo wedkarskie, slonecznik prazony lub konopie prazone, moze byc tez arachid. mozesz zanete podbarwic np na zolto (kurkuma, barwnik) drobnica dobrze na to reaguje. z zanet van den eynde kup Special z Turbo Classic pol na pol
Tedi Napisano 7 Września 2010 Autor Napisano 7 Września 2010 Już działa ale narobiłem zamieszania oczywiście wszystkim klikam pomógł
virus Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Tedi polecam zanętę sensasa 3000 Ablettes + zapach Attractix Gardons. Z tą zanętą bardzo często miałem dobre wyniki. Oczywiście w sklepię kup pinkę bo jednak to podnosi bardzo atrakcyjność zanęty.
Hunter1985 Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 robactwo w zanęcie dobrze żeby było. Tylko nie za dużo żeby płotek nie przekarmić Podejrzewam że łowisz na bacika więc powinieneś łowić jak najdelikatniejszym zestawem.
Tedi Napisano 8 Września 2010 Autor Napisano 8 Września 2010 Hunter1985, nie łowie batem tylko zwykłą spławikówką
Summer Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Tedi, a zdradz jeszcze może gdzie łowisz kolego ??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.