Skocz do zawartości
tokarex pontony

Fotografia wędkarska

maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobre fotografie są najlepszą pamiątką z wypraw wędkarskich , ale wiele osób ma kłopoty

ze zrobieniem interesujących zdjęci. Są one nieostre, zbyt ciemne, mają niekiedy nie ciekawe tło ,a ryby są martwe i żle wyesponowane.

Pierwszym krokiem do wykonywania dobrych zdjęć jest nabycie niezawodnego aparatu.

Nawet amatorzy mogą robić zupełnie dobre zdjęcia jednym z wielu całkowicie zautomatyzowanych aparatów fotograficznych z 35-milimetrowym obiektywem .

Jeśli już fotografia stała się twoią pasją , kup aparat z obiektywem 35mm , nastawiany zarówno ręcznie jak i automatycznie. Swietnym wyposażeniem aparatu jest obiektyw o

ogniskowej zmiennej od 28-80mm. Możesz go ustawiać tak aby pełnił role obiektywu szerokokątnego lub teleobiektywu

LICZY SIĘ WYGLĄD.

wędkarze pozujący ze złowioną wielką rybą popełniają wiele błędów . Następnym razem fotografując kolegę z rybą , zwróć uwagę na podane niżej szczegóły . Efektem tego będą znacznie ciekawsze zdjęcia.

* Zrób zdjęcie , kiedy ryba jest jeszcze żywa ,najlepiej po jej wyholowaniu. Jasne kolory i rozłorzone płetwy sprawiają , że ryba wygląda rześko.

* Wybieraj uwarznie tło. Niebo, woda i odkryty brzeg wyglądają lepiej niż zaplecze przystani

czy zaśmiecona łódka.

* Zdejmij czapke i okulary słoneczne , gdyż zakrywają ci twarz.

* Staraj się by nie zasłaniać rękami ryby ,a szczegulnie jej głowy , i nie trzymaj jej wcieniu

* Fotografuj raczej jedną ładną i dużą sztuke niż całą kupke ryb.

Jest to zaledwie namiastka rad dla wędkarzy fotoamatorów z pozycij" WEDKARSKIE RADY i SPOSOBY", może macie swoje triki na dobre zdjęcia albo dobre rady chętnie poczytam

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 392
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

dodałbym do tego jeszcze:

*wyciągnij papierosa z ust

*zabież z pola widzenia butelki po lub z piwem lub innym napojem wyskokowym, tudzież inne śmieci.

A jeżeli chcesz więcej o fotografi, nie tylko wędkarskiej to zobacz tu:

http://www.fotohobby.net.pl

Gość Anonymous
Napisano

To chyba to zdjęcie z wujkiem to zrobiłeś przed przeczytaniem podręcznika a swoja drogą to zaczyna być irytujące pouczanie wszystkich przez ciebie. zastanów się? przestań opowiadać banialuki i przekaż coś konkretnego.czekamy tu wszyscy na twoje zdjęcia i wrzuć na luz. nikt niebędzie nosił drogiego sprzętu ze sobą przynajmniej ja na ryby niebiore. bo różnie bywa. wkrutce się zarejestruje i jeszcze paru dostanie po uszach. :D już tu kiedyś byłem. witam szczecin

Napisano

Gościu ze Szczecina jak byś zgadł z tym zdjęciem ,pozatym nikogo nie pouczam i jak

nie chcesz to nie czytaj tego co pisze . O fotografi zaczełem pisać bo może od kogoś coś się dowiem nowego a zdjęcia uczę się robić i dlatego są nie najlepsze do czego umiem się przyznać i nie wypieram się tego i nikt ci nie każe żebyś cokolwiek robił.

Artech dzięki .

Napisano

Nawiasem mówiąc Jacek Juźwiak (Jaj) sporo kiedyś pisywał i fotografował dla bardzo znanego pisma wędkarskiego a jego obecne teksty i fotografie o tematyce wędkarskiej i ogólnie przyrodniczej są naprawdę znakomite 8)

Napisano

Witeczka!!!

Dzięki Maniek za ten dział. Fotografia jest trudną sztuką a dobre zdjęcie to super pamiątka na całe życie, szczególnie jak na pierwszym planie widzimy nasze trofeum. Trochę mnie zdziwiły Twoje zdjęcia szczególnie dlatego, że najpierw przeczytałem tekst o fotografi

Cytat
Zdejmij czapke i okulary słoneczne , gdyż zakrywają ci twarz.

a Ty prawie wszędzie w czapce i to z daszkiem. Ale teraz już wiem jaka była kolejność. Najpierw zdjęcia a później tekst. :D

A teraz coś do ewentualnego wykorzystania nad wodą z aparatem:

- dobre zdjęcie musi być odpowiednio wykadrowane, tj.: fotografowany obiekt powinien znajdować się centrum a linia horyzontu (o ile możemy ję widzieć) w 2/3 wysokości kadru, tzw. zabawa z zumem i odległością fotografa od obiektu

- zdjęcia na tle samej trawy albo samej wody są nudne. Znajdź fajne tło albo ustaw się tak żeby widzieć i zieleń i wodę. (no chyba że fotografujesz zimą :mrgreen: )

- nie "obcinaj" tła. O ile to możliwe niech drzewa czy krzewy w tle będą w całości - czyli wybór miejsca fotografowania i odległość od obiektu

- tylko Ty i ryba. To nie musi być ładne. Ze względu oczywiście na "Ty" a nie na "ryba" :roll: . Niech w kadrze znajdzie się coś jeszcze (stanowisko, sprzęt, przyroda). Zbliżenia nie oddają atmosfery.

- fotografia z rybą na tle kuchni, domu, samochodu itp. to profanacja

- funkcja "AUTO" w cyfrówce czy analogu jest nudna. Może lepiej przeczytać instrukcję i trochę pokombinować???

- nastawy pomiaru światła, fokusa i balansu bieli czy kolorów mogą Was mile zaskoczyć

- kąt ustawienia obiektywu do źródła światła szczególnie w cyfrówkach daje różne efekty kolorystyczne (w wolej chwili wyślę zdjęcia zachodu słońca zrobione w tej samej minucie pod różnym kątem do słońca)

- drogi nie znaczy dobry. 7 mln pikseli to matryca do robienia plakatów a nie zdjęć 10x15. Jeżeli już płacisz to płać za obiektyw i rozdzielczość a amator z profesjonalnym sprzętem dalej pozostaje amatorem.

A najgorsze jest to, że te wszystkie elementy trzeba umiejętnie połączyć na jednym zdjęciu :shock: i tu pozostaje tylko trening.

Ja już trenuję i sam widzę postępy. Was też zachęcam. Pierwszym sukcesem jest wprowadzenie aparatu w spis akcesoriów wędkarskich.

Pozdrawiam.

Napisano

Tomii po raz drugi dobrze prawisz :mrgreen: ciekawe wskazówki, posteram sie je wykorzystać na następnej wyprawie (może już w niedzielę :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen: )

Napisano

Tomii witam i ciesze się że podzielasz moje zdanie natemat Fotografi Wędkarskiej,

sam też trenuje w tym temacie ale nie zawsze mam dobre wyniki , dlaczego może zbyt

pużno zabrałem się za fotografie i dlatego jest jak jest . Dzięki za rady i wskazówki

dotyczące foto, jak byś coś jeszcze konkrt napisał w wolnym czasie to by było ok.

Napisano

Witaj Maniek!!

Nie wiem co masz na myśli

Cytat
jak byś coś jeszcze konkrt napisał w wolnym czasie to by było ok.

Jeżeli chodzi Ci o dokładniejsze wytyczne np. do nastawów aparatu to niestety każdy aparat ma inny obiektyw (szczególnie cyfrówki) i trudno coś poradzić. Jak pisałem pozostaje trening metodą prób i błędów. Ja fotografuję MINOLTĄ DYNAX 4 (analog) albo CANNONEM S1. W wolnej chwili podeślę parę zdjęć wtedy będziemy mogli konkretnie pogadać.

Pozdrówka

P.s.

Wybierasz się na jakieś łowienie, a może od ostatniego postu - relacji już gdzieś zasiadałeś nad wodą. Napisz co słychać na odrze k. Wrocka.

Napisano

W fotografi duży problem stanowi dla mnie zrobienie fotki sobie z rybą ,wiem że są

samowyzwalacze ale nie zawsze to skutkuje ,krótki czas , słyszałem o aparatach z

pilotem ale nie jestem obeznany w tym temacie .Może jakieś info. ktoś posiada i zechce się podzielić , byłbym wdzięczny.

Napisano
  Cytat
W fotografi duży problem stanowi dla mnie zrobienie fotki sobie z rybą

Nie praktykowałem z pilotem więc w tej kwestii Ci nie pomogę, ale powiem jak ja rozwiązałem ten problem na etapie zakupu aparatu. Wybrałem aparat po pierwsze z regulowanym czasem samowyzwalacza a po drugie z obrotowym ekranem podglądu. Tak więc mam dużo czasu na ustawienie się do zdjęcia i swobodę w ustawieniu aparatu. Zamiast się czołgać po ziemi czy wyginać na boki żeby wykadrować to co chcę mieć na zdjęciu po prostu obracam ekran i wszystko mam jak na dłoni. Przyznaję, że do tej pory z tego nie korzystałem nad wodą bo zawsze ma mi kto zdjęcie zrobić. A, że ostatnio nie zdażyły się okazy godne fotografii to inna bajka :evil: . Ale cierpliwość jest podobno wrodzoną cechą każdego wędkarza :mrgreen:

Pozdrawiam

Napisano

Tomii dzięki za podpowiedzi ,ewentualne uwagi wezmę pod uwage przy zakupie przyszłego aparatu takiego docelowego.Jest to istotna cecha aparatu ,ponieważ

najczęściej wędkuje sam , a osoby przypadkowe z reguły nie biore pod uwage .

Napisano

panowie ja kupiłem telefon z aparatem i to mi rozwiąże sprawe[simens c 65 150 zł] niestety jeszcze niewiem jaka będzie jakość tych zdjęć noi musze zakupić złącze.

Napisano

w idziałem gdzieś tu zdjęcia z telefonu i były niezłe chyba w galeri tak to WIESŁAWEK zrobił nawet nawet rozpoznaję rybe i osoby wystarczy do prywatnej galeri niebedzie to fotografia artystyczna ale myśle że odda klimat :wink:

Napisano

tak bo w telefonie jest mała rozdzielczość czy wgrywałeś je przez złącze jak to robisz i czy trzeba jakiś program bo jeśli chodzi o zdjęcia z cyfrowego to wchodzą bez niczego? :wink:

Napisano

chodzi mi czy wgrywałeś na swój komputer przez złącze i czy potrzeba do tego jakiegoś programu? :wink:

Napisano

Bogdan do przegrania z telefonu na komputer musisz kupić IRDE i w komplecie jest płyta

z sterownikami ale jak masz windows xp to nie musisz ich wgrywać.Windows xp ma sterowniki .W razie dalszych pytań to napisz spróbuje ci pomóc.

• 3 weeks later...
Gość bogdan39
Napisano

panowie jak wrzucić zdjęcia o normalnym rozmiarze te kture wrzucam do tematu są małe i nieczytelne dopiero jak nanie klikne to się powoli otwierają. troche mnie to wkurzyło więc je narazie wyrzuciłem

Napisano

I niech takie zostaną. Inaczej Tomik sie wścieka :lol::lol::lol::wink:

Pomyślmy o modemowcach ... Ci to dopiero klną jak im sie otwiera fotka o pełnej rozdzielczości :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.