kwas Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 ok. przepraszam. wszyscy macie rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Wracając do tematu. Czy żyłki fluoresencyjne są odowiednie na suma? Czytałem na innych stronach troche informacji i jeden mówi że zła a inny, że kolor niema znaczenia. To jak to w końcu jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 ja bym nie polecał, lepsze to jest raczej na sandała. mimo że sum ma bardzo słaby wzrok może coś mu się nie spodobać chociaż to mało prawdopodobne. ja mam żyłki brązowe i ciemno bordowe i się sprawdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Dzięki. Wypatrzyłem sobie żyłke: Jaxon Crocodile Marine 0,50mm 40Kg 300M ale fluo kolor. Plecionki są dla mnie jak narazie nieosiągalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorek Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 0,50 mm jest kapke za gruba. Niedawno sam zakupiłem 0,50 Daiwa, a teraz leży sobie na półce. Zacznij od 0,35, max 0,40. Mają wystarczającą wytrzymałość, mniejszą pamięć- nie skręcają się tak jak 0,50. Gre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwas Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 ja mam dwie plecionki thryton fluo 0.35/32.5kg 250m (taki jaskrawo żółty kolor) Szczupaki na nie brały bez problemu nawet bez żadnego przyponu stalowego, po prostu sama żólta plecionka. Sumów jeszcze nie miałem okazji łowić. W lipcu napisze czy sie sprawdzają. Mogę powiedzieć natomiast, że są praktyczne. Bardzo dobrze je widać nawet ze znacznej odległość co pomaga zapobiegać w plątaniu się dwóch zestawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 0.50 za gruba??? niby czemu? ja stosuje żyłki na suma 0.50-0.60 takie same jak na może, rzuca się nią dobrze, ja daję radę prze rzucić Narew gdzie w mojej miejscowości ma na bank 90m. Żyłkę 0.35 mam na szczupaka, i nie prawda że jak żyłka ma 0.5 mm to musi się skręcać lub mieć pamięć , to świadczy tylko o jej jakości. Hol wąsatego może potrwać nawet 2 godziny, to największy test wytrzymałości, żyłka jest ciągle rozciągana i przecierana o dno i zawady, żyłki 0.50 nie da się tak łatwo przetrzeć o kamieniste dno a 0.35 bez najmniejszego problemu, poza tym trzeba mieć na uwadze to że żyłka ma wytrzymałość np 10kg to na węźle będzie miała max 8kg a to duża utrata mocy, poza tym nawet jeśli wyciągniemy wąsatego to żyłkę 0.35 możemy od razu wyrzucić bo będzie tak spracowana i rozciągnięta że nie będzie się nadawać. Jeśli chodzi o plecionki to stanowczo odradzam je na suma plecionka nadaje się na sandacza i na może ale na suma odpada, ręce by ci przy holu odpadły, żyłka amortyzuje uderzenia i zrywy ryby a plecionka będzie jak drut przez co masz większą szansę na złamanie wędki,z plecionki robię tylko przypony o długości 70cm-100cm robię je z jak najgrubszej plecionki ale żyłka 0.60 też się nada. I sprzęt robię po przyjedzie nad wodę ponieważ wszystkie węzły muszą być przewiązane na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2009 Czy żyłki fluoresencyjne są odowiednie na suma? Nie ,nie dlatego że sum się przestraszy bo to "ślepok" i kolor mu nie przeszkadza ,tylko żyłki fluo są o niebo słabsze od tych nie barwionych i nie chodzi mi tu o osiągi katalogowe tylko rzeczywiste czyli testy nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Fakt,osiągi katalogowe to brednie, wg. York-a ich żyłka 0.60 ma coś około 50kg wytrzymałości BREDNIE przecież to nie plecionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 psioter5, zgadzam się z Tobą w 101 % Wiem, że Jexon nie ma tu dobrych opini, ale może ktoś miał kontakt z ich żyłkami z seri Crocodile Marine? Ja mam Xt-Pro Carp 0,35 22Kg i dobrze służyła w poprzednim sezonie to i też bd dobra teraz. Denerwują mnie żyłki o średnicy 0,60 a wytrzymałości 10kg, dla mnie to bez sensu. maniek, Zdaję spbie sprawe, że ich dane techniczne nie są rzeczywiste, ale naparwdę niemogę znaleść żadnej dobrej żylki min. 200m. Sa jak wyżej-0,60mm i 10Kg. Ten jaxon wydawał by się dobrym produktem. Może go ktoś miał i podzieli się swoją opinią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 ja miałem jaxona i był ok ale polecam też Dragon milenium sum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Konkretnie ten o którym pisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 niestety nie, ja miałem coś dużo cieńszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2009 maniek, Zdaję spbie sprawe, że ich dane techniczne nie są rzeczywiste, ale naparwdę niemogę znaleść żadnej dobrej żylki min. 200mWidocznie źle czytasz polecam Infinity DuoLub Samurai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Właśnie mie taki żyłki odstraszają - 0,40mm i 13kg Akurat teraz mam w wyposażeniu mojej karpiówki 0,35 i 22kg. Dziwią mnie żylki nieproporcjonalnie średnicą do wytrzymałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Powiem w prost ta żyłka Samurai może mieć większą wytrzymałość rzeczywista niż Jaxon mimo że ta druga ma napisaną wytrzymałość 40kg bo to bzdura żeby żyłka tyle wytrzymała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2009 Akurat teraz mam w wyposażeniu mojej karpiówki 0,35 i 22kg. Tylko że Jaxon podaje nie wytrzymałość żyłki tylko jaką rybę możesz wyciągnąć ,a co do Daiwy to jestem pewien na 100% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Dzięki za poinformowanie mnie o tym. Daiwa i Samurai to właśnie te 2 żyłki które są wg Was najlepsze? Dobrze, może znajdę jakąś do mojej karpiówki no i na "dziada" Maniek, te okazałe rybki(karp,amur) to na którąś z tych żyłek? Niepamiętam, kto ale raczej to Ty niemogłeś zerwać tej żylki w zaczepie, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2009 Niepamiętam, kto ale raczej to Ty niemogłeś zerwać tej żylki w zaczepie, tak? To żyłka Daiwa Infiniti Duo.Używam od 3 sezonów nie tylko do karpi ale też do sumów ,jak do tej pory najlepsza żyłka na rynku.Zresztą kupiło kilku haczyk- owców i też chwali . Co do Samuraja to jeszcze nie testowałem w terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 No to ja też ją zakupie i chwalić będę. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 trzeba mieć na uwadze to że żyłka ma wytrzymałość np 10kg to na węźle będzie miała max 8kg a to duża utrata mocy Oto mi własnie chodzi : Daiwa Infinity Duo Carp 0,36mm 870m 9,5kg Szczerze to się naprawde martwię, jak coś już wygląda ok i już mam kupić to zawsze coś wyskoczy. Może plecionka Power Pro 0,41 40kg będzie lepsza? na suma odpada, ręce by ci przy holu odpadły, żyłka amortyzuje uderzenia i zrywy ryby a plecionka będzie jak drut przez co masz większą szansę na złamanie wędki psioter5, dobre wędzisko i uregulowany hamulec i będzie dobrze, chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorek Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Oto mi własnie chodzi : Daiwa Infinity Duo Carp 0,36mm 870m 9,5kgSzczerze to się naprawde martwię, jak coś już wygląda ok i już mam kupić to zawsze coś wyskoczy. Domyślam się, że martwi Cie jej wytrzymałość ?Właśnie mie taki żyłki odstraszają - 0,40mm i 13kgAkurat teraz mam w wyposażeniu mojej karpiówki 0,35 i 22kg. Dziwią mnie żylki nieproporcjonalnie średnicą do wytrzymałości. Zrób sobie test tej żyłki z twojej karpiówki. Spróbuj powiesić na niej powiedzmy 18 kg. Ciekawe czy wytrzyma, jeśli nie to zmniejszaj ciężar aż dojdziesz do jej prawdziwej wytrzymałości. Napisz jaki będzie wynik testu. dobre wędzisko i uregulowany hamulec i będzie dobrze, chyba Przede wszystkim sprawny, płynnie działający hamulec + umiejętny hol i wyciągniesz na tej żyłce Daiwa prawie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Ok sprawdzę ją tylko co podnieść? Mebel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 co podnieść? Mebel?Stary sposób-wiadro z woda ,np 10l napełniasz do połowy i próba jak jest git to napełniasz 3/4 itd aż ustalisz wytrzymałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Obciążenie? np. od sztangi.... łatwo można dodawać, odejmować obciązenie. No i objętościowo stosunkowo małe. Przynajmniej ja tak testuje węzły i całe zestawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi