sylvvester Napisano 13 Października 2009 Share Napisano 13 Października 2009 Najlepsza przyneta na duzego suma jest jetka,tylko jest problem bo roi sie tylko raz w roku,zawsze noca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Podobno teraz jest duża szansa złapać suma na gumę, ktoś wie ile w tym prawdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desperado Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Ostatnie sumy łowiłem do końca wrześna a w porywach do połowy pażdziernika. Przy obecnej pogodzie , woda szybko się ochładza i nie liczył bym już na suma. Ostatniego suma w tym roku złowiłem 11 września na kopyto w Wiśle ale nie miał wymiaru. Istnieje możliwość , że łowiąc na gumę, uderzy sum ale to będzie w miejscu jego zimowych kryjówek ,gdzie o tej porze roku już sie gromadzi. Osobiście dał bym już spokuj wąsaczom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 14 Października 2009 Autor Share Napisano 14 Października 2009 Podobno teraz jest duża szansa złapać suma na gumę, ktoś wie ile w tym prawdy?Oj spóźniłeś sie nieco ,chyba wyczuły zmianę pogody dwa tygodnie temu ,bo ładnie brały ,teraz to już po "pticach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Trudno, odbiję to sobie w przyszłym sezonie będzie wiele nieprzespanych nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Ja tam w zeszłym tygodniu w weekend wyciągnąłem z gruntu suma na 2 dendrobeny. Miał aż całe pół metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 Nie wiem czy to specyfika łowiska, może zimowisko, ale w okolicach Szczecina największe sumy i najwięcej ich pada właśnie w październiku i listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 specyfika łowiska Jest tyle krąpia, rozpióra i innej ryby że sumiska nie mają wyboru i siedzą Z tego co wiem to na Regalicę jeszcze chodzą za sumem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylvvester Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 Ciekawy jesetm czy jest ktos na forum z wedkarzy lapiacy na Wisle od ujscia rzeki Nidy.Konkretnie chodzi mi o wsie Kanna, Pawlow ,Tonia?? Swego czasu wyciagalem z tamtego rejonu ladne sumy,o sandaczach i brzanach nie wspomne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Mnie sie trafił ostatnio wąsaty , przez przypadek - wędzisko do 30g oraz żyłka 0.25 nie dały mu rady. Wyciągnął całą żyłę z kołowrotka i musiałem hamulec dokręcić. Wyjątkowość tego przypadku polega na tym że w zeszłym sezonie miałem taki sam numer w tym samym miejscu. Stawiam iż bestia mogła mieć ze 30 kg. Wrażenia i adrenalina którą zaaplikował mi hol tej ryby - bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Konger Arcus Catfish Spin 2,70 M/ 175 G York Sea Fisher 7000 (Już go mam) Power Pro 0,28 mm/ 20,00 Kg/ 135 M + Dragon Millenium Sum 0,50/ 21,30 Kg/ 200 M Bojka Ciężarek, Stopery Krętlik: Bushido, 5 Dragon Big Game Titanium 18 Kg/ 30 Cm Mustad Ultra Point 412BLN Catfish 4/0 Rybka i Wątroba Wieprzowa Żyłka jako podkład. Jest to zestaw bojkowy na drapieżniki, mam tylko pytanie co do wytrzymałości. Plecionka jest na 20 Kg a przypon na 18 Kg, czy mimo to nie strzeli mi nic przy holu np. 25 kg suma czy coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 24 Października 2009 Autor Share Napisano 24 Października 2009 Plecionka jest na 20 Kg a przypon na 18 Kg, czy mimo to nie strzeli mi nic przy holu np. 25 kg suma czy coś takiego?Sprawdź testem z wiaderkiem wynik jaki ci wyjdzie pomnóż przez 3 i będziesz wiedział z jakim przeciwnikiem [kategoria wagowa]możesz walczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desperado Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Może strzelić wszystko , to zależy od twoich umiejetności i zachowania ryby. Ja dziele sumy na trzy rodzaje. Jedne są mulowate , są to takie osobniki , które są spokojne i w zasadzie nie robia dalekich odjazdów tylko chodzą blisko miejsca , w których było branie. I nie jest to zalezne od ukształtowania dna, przeważnie są to duze sumy. Nastepne to są sumy ,,szaleńce,, , które po braniu odrazu robia błyskawiczne odjazdy, aż do momętu gdy właśnie cos nie strzeli , trzeba wiedzieć jak go zatrzymać , choć nie zawsze udaje sie zatrzymać rozpedzonego suma . Zreguły są to osobniki ok. 15-20 kg i przeważnie samce. I ostatnie to ,,lokomotywy,, po braniu zachowują się spokojnie do momętu gdy zorjetuja się o co chodzi , zaczynaja się rozpędzac , wygląda to tak jak by ,,wrzucały biegi,, coraz szybciej i szybciej , to są już osobniki wagi ciężkiej. Gdy się już rozpedzi , zatrzymuje sie po ok.50/70 m. jak by zastanawiał się gdzie ma plynąc po czym kontynułuje ucieczke. Najważniejsze jest to żeby suma zatrzymać jak najprędzej , bo jak sie znarowi to zaczynaja się kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 24 Października 2009 Autor Share Napisano 24 Października 2009 Nastepne to są sumy ,,szaleńce,,Te lubię łowić najbardziej adrealine czuje sie na każdym włosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desperado Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Te lubię łowić najbardziej adrealine czuje sie na każdym włosie To prawda , od samego poczatku do końca walki daja nieżle popalic . Nie wiem jak u Ciebie maniek ale u mnia są jesze ,,kilery,, tak je nazywam, są nieprawdopodobnie silne i są krótkie ale zato bardzo masywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolB Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Czy idzie teraz złapać jeszcze suma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 24 Października 2009 Autor Share Napisano 24 Października 2009 ale u mnia są jesze ,,kilery,,Nie no do takich to nawet nie startuje [póki co ]do czasu jak sobie kupie łódkę ,choć muszę wspomnieć ze aktualny rekord polski suma został złowiony na wędkę która posiadam i polecam sumiarzom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 maniek, podzielisz się tą informacją? Akurat stoję przed zakupem kijka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 24 Października 2009 Autor Share Napisano 24 Października 2009 podzielisz się tą informacją? Jaką informacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Chodzi mu o Twój model kija maniek jeśli dobrze zrozumiałem Mi tam się najbardziej podoba "mańkowe" określenie intercity, aż je normalnie zaadaptowałem do wyczynu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 został złowiony na wędkę która posiadam i polecam sumiarzom Tą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek42 Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Tak, ja też mam TAKĄ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Jaxon Telestar Surf 390/ 220 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Według mnie podstawowa sprawa przy zabawie z sumami to odpowiednia ilość żyłki lub plecionki na kołowrotku , kij to drugorzędna sprawa oczywiście w granicach rozsądku - ważne by dał radę rybę podnieść "z dna". Sum jest wymagającym przeciwnikiem musi swoje z kołowrotka wybrać ale jak już dostanie mocnej zadyszki "puchnie" i często płynie w strone przeciwnika brzuchem do góry. Nigdy nie polowałem specjalnie na sumy (duże sumy)to co napisałem powyżej tyczy sie kilku przypadków spiningowych w postaci przyłowu i kilku zasiadek gruntowych.Sumów wyciągnąłem zaledwie dwa powyżej metra a dwa razy walkę przegrałem przez małą ilość żyłki Na spinning kij cw 80 g powinien dać rade ale kołowrotek musi mieć sporo nawinięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi