biluc Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 przy mnie facet na turkucia ciagał suma za sumem a jeśli chodzi o turkucia jest najskuteczniejszy na suma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Holik Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 U mnie ostatnie przygotowania przed polowaniem. Nie zdążyłem uzbierać rosówek kiedy jeszcze padało więc poszedłem do wędkarskiego kupić. Matko , ale drogo , 10 rosówek za 6zł. Na następny raz wole pomyśleć Poza tym wędeczki z zestawami uzbrojone wątróbka czeka w sklepie , a myśli już nad Wisłą ..... CIĄG DALSZY NASTĄPI...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puma_01 Napisano 30 Czerwca 2007 Share Napisano 30 Czerwca 2007 a tego turkucia to jak i gdzie złapać i jak zahaczyć? a pijawkę to ja się boję wziąć do ręki a co dopiero nabić na hak dziś idę na całą noc więc dam jutro znać jak mi poszło pozdro!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 30 Czerwca 2007 Share Napisano 30 Czerwca 2007 witaj a tego turkucia to jak i gdzie złapać i jak zahaczyć? Tutaj ktoś walczy z plagą http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=3613 a u Ciebie widzę spokój, jeśli chodzi o tego rodzaju robactwo. Masz tam kilka pomysłów jak się je łapie, może natrafisz na jakiegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 30 Czerwca 2007 Share Napisano 30 Czerwca 2007 ja dzisiaj bylem na spining na wisle nic nie zlapalem ale facet kolo mnie zlapal suma ponad 25kg!!!! lapal na zywca na karasia ale sztuka panowie pierwszy raz widzialem taka duza ryba!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 30 Czerwca 2007 Share Napisano 30 Czerwca 2007 no i tak dalej coraz wiecej postow coraz wiecej doswiadczen podoba mi sie to bo ja ten temat zalozylem i jestem dumny ze ktos moze tu znalesc cos przydatnego a teraz cos do tematu bylem ostatnio na rybkach i łowilem na zywca tak gdzies 7cm karaś oczywiscie nastawiony bylem na szczupłego ale po 3godzinach siedzenia bez ruchu hehe nic nie brało zazucilem troche na glebsza wode zrobilem wiekszy grunt pomiedzy splawikiem a rybką i czekałem po jakieś godzinie splawik znikną mi z oczu i widzialem tylko uciekająca plecionke z mojego kolowrotka wstalem zaciolem silnym ruchem i poczulem takie szarpniecie ze juz potem nic nie poczulem zwijalem plecionke jak by nic nie bylo po czym kolejny uskok w strone wedek zarzuconych przez mojego kolege wiec odbilem w drugą strone i walczylem az ustapil mojej sile hehe wyciagnolem i był to sum o wadze 4 kilo nie wiem ile mial cm bo niestety nie mailem miarki wypuscilem go niech maluch podrośnie i znów z nim zawalcze mzoe tym razem on okaze sie silniejszy hehe ale po tym braniu kompletnie nic nie bralo jednym slowem był to fuks ze wogole cos wzieło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 30 Czerwca 2007 Share Napisano 30 Czerwca 2007 No to ruszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 Ku...mać pogoda wszystko wczoraj popsula i wyjazd odlozony miejmy nadzieje ze na dzisiaj Jestem ciekawy jak tam wam poszlo tej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puma_01 Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 hehe co dopiero przyszłem nic nie przyszło tylko mały 6 0cm sumik bede dalej próbował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 Ojciec w nocy zapiął dużego suma. Nie wiem czemu ale wpadł na pomysł żeby założyć przypon wolframowy. Efekt- wyprostowana agrafka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 Oj tomek1 cos o tym wiem i juz na suma nie zaloze wolframu chyba nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 Dziwny tok myślenia: urwałem tłumik to już nie wsiądę do samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 3 Lipca 2007 Autor Share Napisano 3 Lipca 2007 Sum dł-127cm ,waga 10kg z ogonkiem Wędzisko surf-jaxon ,kolowrotek zebko plecionka 30lbs [marnej jakości ]niestety przekonalem się o tym, na następnym sumie. Tak jak obiecałem wcześniej nagrałem branie suma ,ale z nagrania nici nic nie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 3 Lipca 2007 Share Napisano 3 Lipca 2007 ładny sumik na co i której godzinie wziął, jak walczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 3 Lipca 2007 Autor Share Napisano 3 Lipca 2007 Brania sumów na tej miejscówce zaczynaja się o ok.22-3 godz. ten na fotce branie o 23 z minutami .Na co biorą na to czym nęce ukleja dziwne ale prawdziwe mnie tez to dziwi że porządny sum bierze na uklejki jak obok ma dorodnego krąpia.ale sumom chyba pasują uklejki. Ajest tego sporo. I jesze jedno stado Po prostu cale chmary uklejek. A to mój obóz Zestaw z sygnałkiem nic wyszukanego ,zresztą sami zobaczcie. FILMIK1 Ostatnia kontrola zestawu przed nocą. FILMIK2 Nic nie wskazywało porażki.O 22 z minutami potęzne branie ,az wędzisko wyskakuje z sygnalizatora ,zanim podbiegłem do wedziska włączam latarke i aparat ,w momęcie podcięcia czuje poteżne szarpnięcie a wędzisko wygina się maxymalnie i plecionka 30lb pęka jak nitka ,mimo że kołowrotek ustawiałem pare godzin wczesniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 3 Lipca 2007 Share Napisano 3 Lipca 2007 moje gratki maniek ja jeszcze jestem z zerowym kontem sumowym, ale już niedługo (tak myślę) i ja dostanę swojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 3 Lipca 2007 Autor Share Napisano 3 Lipca 2007 I tego ci życze Romanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 3 Lipca 2007 Share Napisano 3 Lipca 2007 Gratuluje rybska i zazdroszczę Zestaw z sygnałkiem nic wyszukanego ,zresztą sami zobaczcie. Ale to miejsce , nikt by nie przypuszczał, że ktoś się tam nastawi na suma Biorąc pod uwagę, że nęcisz- oszczędne karczowanie zielska całkiem zrozumiałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 3 Lipca 2007 Autor Share Napisano 3 Lipca 2007 oszczędne karczowanie zielska całkiem zrozumiałeTomku sumy biorą tylko w tym właśnie miejscu ani brania na drugim zestawie tak w jedną strone jak i w drugą strone.A już miałem kiedyś spiep... miejsce na karpia właśnie przez wykarczowanie zbyt wielu trzcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 3 Lipca 2007 Share Napisano 3 Lipca 2007 Tomku sumy biorą tylko w tym właśnie miejscu No właśnie. Na jednym z akwenów naszego stowarzyszenia jest pewno ciekawe miejsce. Gałęzie drzew sięgają samej wody w odległości 4-5 od brzegu tworząc takie zadaszenie, pod nogami metr od brzegu jest 2 metry wody. I w takiej odległości kolega łowi w lecie seryjnie karpie, amury a widział i sumy. Miejsce jest ogromnie trudne, bo choć gałęzie nie sięgają wody to duże ryby prują wzdłuż brzegu przez zaczepy i ciężko jest wyjąć te największe. Ale to inna bajka Chodzi o to, że mało kto spodziewałby się takich ryb metr od brzegu i to w biały dzień. Cień drzew podobnie jak u ciebie bliskość trzcin robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 4 Lipca 2007 Autor Share Napisano 4 Lipca 2007 pod nogami metr od brzegu jest 2 metry wody. No umnie jest znaczniej głębiej bo 2m od brzegu jest 7m głębokości przy średnim stanie Odry ,ale parenaście metrów niżej jest dołek z 13-14m głębokosci chyba zrobiła to powódz 97r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 4 Lipca 2007 Share Napisano 4 Lipca 2007 No umnie jest znaczniej głębiej bo 2m od brzegu jest 7m głębokości No to miejsce marzenie Jeszcze powiedz czy łowisz z gruntu czy ze spławikiem? Czy próbowałeś zestawu spławikowego paternoster na suma? Chodzi o umieszczenie rybki nad dnem i jednoczesne zakotwiczenie zestawu ze względu na ograniczoną ilość miejsca do łowienia. Jak rozwiązać mocowanie troka z rybką? Mocne krętliki, czy jakoś inaczej? Odcinek z ciężarkiem zrobiłbym na cienkiej żyłce, żeby w razie holu i zawady bez problemu pękał. Próbował ktoś w ten sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 4 Lipca 2007 Autor Share Napisano 4 Lipca 2007 A no wlasnie ,tu dochodzimy do sedna sprawy bo miejsce moze i marzenie ale moim zdaniem trudne.Bo sumy zeruja tylko z dna ,a na dnie same kamienie,caly brzeg to dawny pirs usypany z kamieni ,więc na dnie też leża kamienie,teraz pater-noster odpada ,bo umieszczenie zywca nad dnem powoduje zanik brań ,tak samo zestaw z splawikiem tonącym też nie pasuje ,natomiast zwykly zestaw gruntowy odczasu do czasu się klinuje w kamieniach ,co powoduje albo puste branie ,albo zerwanie zestawu.można zastosować ciężarek na troku cienkim 0,10 np.Albo uzyci specjalnego ciężarka typu pałeczki tyrolskiej i chyba pójde w tym kierunku ,zrobie taki ciężarek i sprawdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miron Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 maniek, czy sumy biorą w dzeszczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 10 Lipca 2007 Autor Share Napisano 10 Lipca 2007 To zalezy o jakim deszczu [nie dzeszczu] mówimy ,zawsze bylem przekonany i zresztą tak mnie uczono ze sum bierze przed burzą ,ale ostatnie zasiadki przeczą tej teori albo są wyjątkami tej reguly ,zasiadka nr2 burza przechodzi za burzą deszcz okropnie daje i tylko chmura się oddalila nieco ,stawiam zestawy na suma ,zanim zarzuciłem drugi zestaw na bierwszym już branie ,oczywiście deszcz dawał cały czas ,i tak całą noc ,przeszły 3 burze i w sumie miałem 3 brania suma ,tej nocy ,wynik na brzegu 0 szt .Takie są sumowe łowy niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi