Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest to mój pierwszy post na tym forum,więc witam wszystkich.Od niedawna zainteresowałem się spinningiem,więc gromadzę wszelaką wiedzę na jego temat, a za pośrednictwem tego forum proszę o przekazanie waszej wiedzy początkującemu.Na początek mam pytanie w jaki sposób określić ciężar główek jigowych lub ciężarka na boczny trok jeśli nie znam głębokości łowiska

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Nie wiem czy kolega czytał uważnie ,bo w pierwszych słowach mojego postu padło WITAM WSZYSTKICH.Jeśli chodzi o wędkowanie to łowię z brzegu

Napisano

Jest na to w miarę prosta metoda bierzesz stoper spławik i ciężarek. Blokując stoperem spławik sprawdzisz głębokość i wtedy znając głębokość dobierasz ciężarek do głębokości.

Fajnie się mówi gorzej zrobić albo później okazuje się że ciężar jaki powinien być używany jest za mały żeby efektownie zarzucić, Ja używam z reguły ciężarków 7-5g z brzegu jest to taki kompromis pomiędzy komfortem zarzucania a głębokością.

Jak łowię sandacze z brzegu to używam trochę cięższego sprzętu 7-12g.

Co do ciężarka na boczny trok to nie zależy od głębokości tak bardzo jak od tego co lubią okonie w danym czasie.

Osobiście nie lubię tej metody i jej nie polecam bo głównie łowi się małe sztuki poniżej wymiaru.

• 2 weeks later...
Napisano

to nie jest takie proste i oczywiste jak pisze kolega wyżej. Zresztą gdybyś miał w ten sposób badać głębokość łowiska (spławikiem) to byś się zajechał, bo przecież nie rzuca się ciągle w to samo miejsce. I co, będziesz w każdym nowym miejscu sprawdzał głębokość spławikiem??? Absurd.

Ciężar główki zależy od masy czynników, a najważniejsze z nich:

- charakter łowiska (woda płynąca lub stojąca) - w uproszczeniu: na rzekach stosujemy cięższe główki niż na wodach stojących. Zależy to jednak też od tego , czy łowisz z nurtem, czy w poprzek, czy pod nurt. Ciągnąc przynętę z nurtem główka może być nieco lżejsza; łowiąc pod nurt musi być znacznie cięższa, bo nurt napiera na linkę i wynosi przynętę do góry.

- głębokość - W pewnym uogólnieniu można przyjąć tak: na wodach stojących 1g na każdy metr głębokości; na płynących od 3 g w górę na każdy metr. Ale to baaaaaardzo duże uproszczenie

- roślinność i inne zaczepy - w zaczepowych łowiskach musisz używać lżejszych główek, aby nie grzęzył one nieustannie w zaczepach

- wielkość i charakter przynęty - czy większa guma, tym większy stawia opór w wodzie. Wskutek tego, kopyto 7 cm na 10 g główce szybciej będzie leciało w dno niż kopyto 12 cm na takiej samej główce

- ryby które chcesz łowić i technika której chcesz użyć - tu jest duża rozbieżność, można łowić mocno punktując w dno, a można łowić tuż nad dnem, ale z lekkiego opadu itp. Ja łowiąc sandacze stosuję cięższe przynęty i trzymam się dna, a przy szczupaku może być przynęta nieco wyżej

NIE MA PROSTEJ METODY, MUSISZ SAM SIĘ UCZYĆ I PODPATRYWAĆ INNYCH WĘDKARZY. Ja dam Ci tylko kilka przykładowych zestawów:

1. woda stojąca, głębokość 2 m, rośliny na dnie, łowimy szczupaki - kopyto 10 cm i główka 4 - 6 g

2. woda stojąca, głębokość 5 m, dno czyste, łowimy sandacze - kopyto 10 cm i główka 15 g

3. rzeka, umiarkowany nurt, głębokość 5 m, łowimy w poprzek nurtu sandacze - główka 25 - 28 g