Gość Anonymous Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 ile powinienem dac ołowiu do spławika 3 gramowego ??( głupie pytanie lol ze mnie ale zawsze dopasowywałem nad wodą i sie nad tym nie zastanawiałem )
MagnuM Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 około 2,5 grama:) 2 to za mało, a 3 to za duzo:)
ESSOX Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 2-2,5 grama w jednej oliwce a resztę w śrucinach tak aby spławik był dobrze wywazony a antenka dobrze widoczna.
MagnuM Napisano 8 Października 2006 Napisano 8 Października 2006 Ja jednak doradzam, aby oliwki nie stosowac. Plącze się i tyle.
dawid520 Napisano 9 Października 2006 Napisano 9 Października 2006 Ja jednak doradzam, aby oliwki nie stosowac. Plącze się i tyle. Trzeba umiejętnie rzucać i tyle..... Proponuje oliwke 2 g i reszte dociążyć śrucinkami, ale żeby wyszło troche mniej jak 3 g bo inaczej bedzie tonoł.....
Jarosław Napisano 9 Października 2006 Napisano 9 Października 2006 A ja radzę przygotować sobie zestawy w domu.
Kalgon Napisano 9 Października 2006 Napisano 9 Października 2006 Oliwki są najlepsze, ja używam najchętniej oliwek, więc je polecam.
Gość Anonymous Napisano 9 Października 2006 Napisano 9 Października 2006 nie wiem co to oliwka oliwka to jest kulka ołowiu?
andi64 Napisano 9 Października 2006 Napisano 9 Października 2006 kuba tu masz http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=2&assortment=122&producer=301&kind=1465
kasa Napisano 3 Stycznia 2007 Napisano 3 Stycznia 2007 Ja uzywam tylko oliwek bo dla mnie są najlepsze śrucinki dodaje tylko wtedy kiedy chcem mieć większy cięzar !!!!!::D:D:D ale do spławika 3 gramowego to trzeba bedzie 2,5 grama obciązenie bo 2 gramy to spławik bedzie pływał w tą i spowrotem a 3 gramy przy małym gruncie będzie tonoł to pozostaje tylko 2,5 grama ::::::::::D:D:D:::
harrold Napisano 13 Kwietnia 2007 Napisano 13 Kwietnia 2007 a nie lepiej dociazyc splawik tak aby na zylce byly rozmieszczone srucinki co w sumie daje 2,75g - 2,80g? Teraz robia sruciny w takich rozmiarach co daje duze mozliwosci wywazenia i kazdy wedkarz moze to zrobic wedlug wlasego upodobania i tak jak to mu pasuje...
sinus Napisano 12 Maja 2007 Napisano 12 Maja 2007 wszystko pięknie piszecie panowie tylko nikt nie zadał pytania czy ten zestaw jest na jezioro czy na rzekę, a to jest moim zdaniem decydujące, a po drugie primo-ultimo jaka metoda połowu bo w przystawce się przeciąża...,przy łowieniu z opadu niedociąża itp. itd. pozdrawiam
harrold Napisano 13 Maja 2007 Napisano 13 Maja 2007 Dobrze ze zwrociles uwage:D ja na rzeke i na jezioro stosuje śrucinki tylko ze lowiac na rzece po prostu zsuwam je do siebie a na jeziorze rozsuwam w rozne odstepy
sinus Napisano 13 Maja 2007 Napisano 13 Maja 2007 ja w rzekach póki co nie łowię, a na jeziorze w zależności od metody, gatunku ryby i odległości poławiania stosuje różne typy obciążenia: 1) przy łowieniu niedaleko od brzegu równomiernie nieduże śruciny w ilości 3-6(max. 7) sztuk 2) przy łowieniu ryb płochliwych (np.: lin) stosuję oliwkę oraz 2-3 śrucinki doważające maleńkie po 0.2g każda 3) do dalekiego żucania albo skupione śruciny albo oliwka + jedna większa śrucina blisko haczyka (max 8cm), która przeciwdziała plątaniu przyponu 4) przy łowieniu na większych głębokościach kiedy wpół wody skubie drobnica to skupiam śruciny w odległości ok. 20cm od haczyka + jedna nieduża śrucinka dociążająca 5) kiedy łowię przy samej powierzchni (np.:wzdręgi) to stosuje luciutki spławik i max. 2 śrucinki blisko haczyka to takie moje propozycje tyle że wręcz należy z tym eksperymentować i szukać rozwiązań optymalnych na daną wodę i dane warunki połowu (pogodowe i nie tylko...) tutaj są rysunki poglądowe: http://public.fotki.com/sinus/ryby/obciazenie1.html http://public.fotki.com/sinus/ryby/obciazenie2.html pozdrawiam i powodzenia
sinus Napisano 25 Maja 2007 Napisano 25 Maja 2007 http://images24.fotki.com/v852/photos/1/1146525/4925387/obciazenie2-vi.jpg http://images103.fotki.com/v432/photos/1/1146525/4925387/obciazenie1-vi.jpg witam! tu są linki do rysunków. bo te podane powyżej nie zawsze i nie ze wszystkich kompów wchodzą pozdrawiam
Pilker_89 Napisano 9 Maja 2008 Napisano 9 Maja 2008 Około 2,5 grama. Ale takie pytania chyba nie są potrzebne, bo odpowiedź jest logiczna i banalna. A jak już naprawde nie wiesz to wystarczy zrobić to nad wodą i wyważyć tak jak Ci pasuje. Pozdrawiam
XxXszalonyXxXdawid Napisano 29 Lipca 2009 Napisano 29 Lipca 2009 ja bym dodał obciążenie 2.5-2.7g. Używałem tylko śrucinek bo nie wiedziałem co to oliwki.lol ze mnie.
opium1221 Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 Trzeba jeszcze przyjąć że spławik spławikowi nierówny na niektórych spławikach piszę 3 gr. a w rzeczywistości jest inaczej. Ja zainwestowałem sobie w wyważarkę stonfo i jestem z niej bardzo zadowolony mogę wyważyć sobie spławik jak chcę w domu np w tubie czy wiaderku. Nie sztuką jest wyważyć spławik 3 gr. gorzej jest ze spławikami 0,3gr i w dół, gdzie trzeba wziąć pod uwagę również ciężar haczyka i przynęty jaką zakładamy.
R23 Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Mam pytanie posiadam spławik na którym pisze 2g+2g i kompletnie nie wiem jakie dociążenie mu zrobić. Łowiąc na żwirowni teren jest różny płytko a za chwile dziura głęboka i założyłem mu 1.8 g był spoko antenka dość długa ładnie widoczna ale jak wszedł spławik na płytszą wodę to widać mu tylko główkę co mi polecicie , grunt miałem ustawiony na ok 3-4m
Kozii Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Na początku musisz sobie na małym gruncie odpowiednio dociążyć spławik. Najlepiej tak, aby wystawała max 1/3 spławika- zależy to też od spławika jaki używasz. A potem gruntujesz, jeśli tak jak piszesz dno jest nierówne to musisz trzymać się tego miejsca w którym wygruntowałeś spławik.
R23 Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Staram się trzymać tylko jak wieje wiaterek to mi spławik odpływa z wybranego miejsca i tu się rodzi problem
Kozii Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Podczas wiatru należy zatapiać żyłkę. Czyli po rzucie wkładasz szczytówkę wędki do wody i wykonujesz z 2 szybkie obroty korbka kołowrotka. Wtedy żyłka powinna się zatopić i zestaw nie powinien spływać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.