marcinklb07 Napisano 17 Grudnia 2013 Napisano 17 Grudnia 2013 Witam, chcę kupić sito do przecierania zanęty. Tylko napiszcie mi jakie polecacie ? Chodzi mi o ścrednicę oczek w sicie. Czy kupić 3,4, czy 5 mm oczka??? Zanęta przeważnie o średniej granulacji. Cytuj
przemekCLI Napisano 17 Grudnia 2013 Napisano 17 Grudnia 2013 Kolego,może napisz dokładniej jakich zanęt używasz,średnia granulacja zbyt wiele mi nie mówi by wnieść coś sensownego do Twojego zapytania.Jedno co mogę stwierdzic to im drobniejsza zaneta tym drobniejsze oczka w sicie,sito samo w sobie służy do napowietrzenia oraz równomiernego nawilżenia zanety,oraz oddzielenia grubszej frakcji.Jeżeli używasz zanęt spożywczych tych dostępnych w sklepach sito jak najbardziej wskazane,jeżeli zaś zanęty komponujesz sam na bazie płatków,makaronów,ziemiaków,pęczaku,kukurydzy itp itd + atraktory to sito jest w zupełności zbędne. Cytuj
felix Napisano 17 Grudnia 2013 Napisano 17 Grudnia 2013 Ogólnie najlepiej mieć 2 sita - małe oczka i duże. Zanęta mniejszej frakcji - większe, większej - większe. Oczywiście użyjesz też sita do ziemi lub gliny (polecam ziemie rozpraszającą na staw/jezioro, glinę wiążącą na rzeki). Wiem, że te sita są dość drogie (ponad 40 zł. za sito to spory wydatek jak dla mnie) ale są warte tych pieniędzy. Jeśli chcesz 1 sito - weź uniwersalne - ok 4mm. !Ważne! - kup sito raz (dobrej firmy) a porządne - miałem taką sytuację ze sito troszkę tańsze po 2 wyprawie zaczęło się psuć (spawy ? czy jak to nazywają wokół obręczy - zwróciłem uwagę gdy spojrzałem na ręce - pocięte ) Zalety sita - pięknie pracująca zanęta. Porównanie - zanęta bez sita - przez 4 h 20 płotek, z sitem - ponad 50 płotek - to samo miejsce i czas łowienia. Sam zobaczysz na płytszej wodzie jak zanęta "pracuje" Edit: Pierwsze moje zawody spławikowe, zanętę przygotowałem bez sita - 0 ryby, 2 zawody - zanęta "przetarta" przez sito - 2 miejsce Cytuj
marcinklb07 Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Napisano 18 Grudnia 2013 zanęty jakie będę przecierać to typowe zanęty lorenca, trapera, brudy, dragona, gut-mix-a. Czyli najlepiej chyba wybiorę średnicę 4mm czyli średnia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi