jaceen Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 Szybko artech Ci idzie z wynikami w kleniach. A ja wybrałem się na Widawę. Sezon szczupakowo-boleniowy rozpoczęty, to luźniej na mniejszych rzeczkach. Dwa klenie ( oczywiście znacznie większe ) spadły po krótkiej walce. Kilka puknięć i jeden dał się oszukać. Takie dobre 40cm z hakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 Dwa dni przed zapowiadanymi opadami deszczu poświęciłem kleniom. Tym razem wybrałem się z DS-em. Przynętą był chleb z posypką. Dwie różne wody. Wcześniej stan rzeki na poziomie niskim, woda klarowna. http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=262723#262723 Drugi dzień stan lekko podwyższony, woda "trącona" i większy uciąg. W tym dniu ryby wyraźnie były pobudzone. Być może przeczuwały zmianę warunków. Na brania nie narzekałem. Kilka kleni udało się złowić. Największe prezentowane, w granicy 40-45cm. Wcześniejsze zmagania spinningowe http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=262685#262685 http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=261578#261578 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=263695#263695 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 KrzysiekG, jak ja zazdrościłem Ci takiego kabana złowionego na muchę. Nie spodziewałem się, że w niedługim czasie mi szczęście dopisze. Zacznę wyliczankę: - pierwszy kleń złowiony na streamera - pierwszy na pierwszego własnego streamera - pierwszy, który przekroczył od jakiegoś czasu magiczne dla mnie 51cm - pierwsza pięćdziesiątka na muchówkę - pierwsza pięćdziesiątka muchówką na Odrze, itd., itd. Dzisiaj Odra, gdzieś do godziny 21-ej jak martwa. Nie mogłem znaleźć sobie miejsca. Na ostatnią godzinę poszedłem w miejscówkę, gdzie wcześniej starałem się przechytrzyć rybę, która kilkakrotnie potężnym wirem dawała znać. Czy to ten kleń, co pudłował w moje muchy? Czy to ten, pod którym pękł mi przypon? Czy to ten, przed którym w panice uciekały wczoraj i dwa dni wcześniej ukleje? Być może. Jak wspomniałem, dzisiaj martwica. Tym bardziej cieszy, że jedno wyjcie i bez pudła zapinam rybę. Kij sprawował się jak z pierwszej ligi, a wydanie mocno budżetowe . Nie mogę złego słowa powiedzieć i pięćdziesiątki spokojnie może targać. Oczywiście w bystrzach, mógłby być problem, ale póki co, takich u mnie brak. Przynętą był streamer na haku nr 1. Taka "biała dama" z brązową owijką, wzmocniona miedzianym drutem i złotym fleszem w oczach. Nie jest jeszcze dopracowana i miałem kłopot tym sprzętem nadać jakąś sensowną pracę. Cztery przedwieczorne dni spędzone z muchówką, dały mi zapas pięknych przeżyć. Czego Wam szczerzę życzę 52cm odrzańskiego klenia (nowe PB na muchówkę) i ryba powoli dochodzi po sesji zdjęciowej i wcześniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 jaceen, jesteś moim wędkarskim idolem ! Gratuluję pięknych ryb i dzięki za jak zwykle ciekawy opis przygód nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadziul Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Piękna klucha jaceen GRATULACJE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 jaceen, tak myślałem że Cię zmotywuje ta moja rybka i będziesz chciał takiego poholować na muchówkę i wiedziałem, że się do tego przyłożysz, ale nie myślałem iż aż tak. !!! Cóż można rzecz chyba tylko tyle, że gratki za wytrwałość w dążeniu do celu i za samozaparcie. Czapki z głów... Aż strach pomyśleć za jaką następną metodę się weźmiesz i jakimi zdjęciami rybek nas uraczysz.... To teraz czekam na fotkę 60+.......... bo któż inny jak nie Ty może tego dokonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 To teraz czekam na fotkę 60+.......... Ta przynęta dzisiaj rządziła. Dwa brania i za trzecim razem jest! Między szpulą kołowrotka a pierwszą przelotką jest 59cm. Moment uwalniania (zrzut ekranu). Ten moment wytrwali zobaczą pod koniec sezonu, jak zmontuję jakiś kolaż z wypraw wędkarskich. Kilka słów o dzisiejszym dniu. Jak zwykle przed zachodem zacząłem wędkować. Pierwsze dwa wyjścia do piankowych much były ze spóźnionym zacięciem. Jednego już lekko poczułem na wędce. Okazało się, że oderwał muszce d...sko. Chciało mi się ryczeć, bo ryby były spore. I to bardzo. Trzecie branie wyglądało tak, że kleń podpłyną do muchy. Zrobiła się fala i widziałem jak płynie pod muchą jakieś cielsko i woda wybrzusza się przed przynętą. Trwało, to kilka sekund, cztery, może pięć. Nagle zabulgotało, poszły bańki, zrobił się wir i mucha zniknęła. Intuicyjnie ściągnąłem linkę ręką i podniosłem wędkę. I w tym momencie jak gejzer woda rozprysła się i poczułem ciężar na wędce. Po ostatnim kleniu byłem spokojny o wędkę, bo wspaniale sobie radziła. Hol przebiegał spokojnie. Kilka krótkich przytrzymań, odjazdów i ślizgiem rybka doholowana pod nogi. Szybkie fotki i dokładny pomiar, bo to następny mój muchowy PB. W ciągu kilku dni trzykrotnie poprawiany. pzdr., jaceen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 jaceen, ................ Brak słów.... czyli mogę za "wróżkę" robić Po raz kolejny wielkie gratki, to już jest kluska i to jeszcze na muchówce to już bajka..... Aż się zastanawiam czy to pisać ale co mi tam... ... teraz czekam na fotkę 70 Mam pytanie jakiej żyłki używasz na przypon końcowy?? Bo na fotce dość grubo wygląda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 jaceen, gratulacje! To się nazywa wędkarski talent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Dziękuję Wam. ... teraz czekam na fotkę 70 Hola, hola! Jeszcze wspomniane 60cm przede mną. Nie wiele brakowało temu, ale jeszcze brakowało. Zawsze szczęście może się odwrócić i pozostanę z tymi wspomnieniami Mam pytanie jakiej żyłki używasz na przypon końcowy?? Bo na fotce dość grubo wygląda.. Tak, tak, na fotce wygląda, że dość grubo. Optyczne złudzenie. Na przypon końcowy zakładam 0,16. Producenta nie pamiętam, kupowana jako przyponówka pod Ds-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stówa Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Piękne klenie, uwielbiam je łowić na woblerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Zawsze szczęście może się odwrócić i pozostanę z tymi wspomnieniami Taaaa tych wspomnień już Ci nikt nie zabierze... Na przypon końcowy zakładam 0,16. 0,16 to i tak dość grubo jak na można powiedzieć "suchara", ale z drugiej strony łowisz po zmroku więc..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 Korzystam, póki szczęście dopisuje. Tym razem nad wodą melduję się rano. Trzeba wypracować inne miejscówki na wszelki wypadek. Jednak pozostanę przy przyponie 0,16. Nie celebruję zbyt długo holu z takim zestawem. Były trzy konkretne wyjścia. Dwa klenie w rozmiarze 48cm, 49cm i pudło. Na koniec jeszcze mały klonek. Na moje wynalazki ryby dzisiaj się wypięły. Na suchego Red Taga siadł ten największy. Rzuty wykonywałem po skosie przed swoje stanowisko. Brania następowały po kilkusekundowym spływie przynęty. Obławiałem niewielką odrzańską główkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 17 Listopada 2014 Autor Share Napisano 17 Listopada 2014 dawno znowu tu nie zagladałem ale obiecuje poprawę Kilka ostatnich zaległych klusków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 Winko, piękne dawno znowu tu nie zagladałem ale obiecuje poprawę Trzymamy za słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi