jeux Napisano 8 Lutego 2007 Napisano 8 Lutego 2007 dla takiego wieku jaki posiadasz na rzeke to majmniejsza jaką stosuje to 5 m zawsze można skrócić o jedno przesło .
Gość sebek Napisano 9 Lutego 2007 Napisano 9 Lutego 2007 Dotyczy batów 6-8m Ja stosue zestaw nawet o 50cm krótszy niż bat.Używam złączek takich jak wyżej,żyłka 0.12-0.16 w zależności od warunków i ryb,przypon max.15cm o 0.02 cieńszu niż żyłka spławiki stojąca do 1.2g rzeka zależy od uciągu(klatki na Wiśle max.2-3g na Warcie max2g).Nie stosuję gumy ale w szczytówkę wkleiłem pełną cieniutką igłę węglową bardzo poprawia pracę,ułatwia rzuty,dużo łatwiej się zacina.
210artur Napisano 9 Lutego 2007 Napisano 9 Lutego 2007 Nie stosuję gumy ale w szczytówkę wkleiłem pełną cieniutką igłę węglową bardzo poprawia pracę,ułatwia rzuty,dużo łatwiej się zacina Jak to wygląda? Może jakieś zdjęcie
Gość sebek Napisano 9 Lutego 2007 Napisano 9 Lutego 2007 Jak to wygląda? Może jakieś zdjęcie Obejrzyj sobie bat mikado temptetion np.7m. Łowię mikado tournament 7m-jestem z niego zadowolony. Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na grubość i wagę.Przy 7m waga kija nie powinna raczej przekroczyć 350g bo wtedzy zaczyna ciążyć i męczy(dotyczy metod gdy trzeba cały czas trzymać bata)
jaross Napisano 13 Lutego 2007 Napisano 13 Lutego 2007 Jesli chodzi o zawiazanie zylki do koncowki to jesli masz delikatnego bata weglowego i drogiego to idz do sklepu kup amortyzator wewnetrzny i tam ci wszystko zrobia jesli masz bata mocniejszego i ciezszego takie bywaja sploty weglowo szklane i zamierzasz ciagnac kilogramowe leszcze to wez sobie zewnetrzna gume-amortyzator a jesli nie masz ochoty na amortyzatory to mosisz na sile wyciagnac ta atrapowa agrafke bo predzej czy pozniej ryba ci ja oderwie i poplynie z zestawem musisz kupic taka koncowke plastikowa i najlepiej w kazdej sytuacji wziac szczytowke do sklepu i tam ci zrobia w domu tylko kropelka dobrego kleju zeby woda nie dostala sie w szczeliny miedzy koncowka a szczytowka mysle ze dobrze ci wyjasnilem wiem to wszystko z mojego doswiadczenia jesli chodzi wlasnie o bata to opisalem ci wszystkie mozliwe metody a co do duzych ryb na bata to wszystko sie da najwazniejsze umiejetnosci samego wedkarza pozdro.
ex--treme Napisano 14 Lutego 2007 Napisano 14 Lutego 2007 Ja lubię łowić z amortyzatorem i wszystkim polecam, zawsze to dodatkowe bezpieczeństwo i frajda większa. Niestety ostatnio chciałem kupić wędzisko Mikado Temptation Pole (7m) i okazało się, że ma szczytówkę pełną, węglową, więc nie wiem gdzie ja tam amortyzator wcisnę Tak wogóle to miałem roczną przerwe w baciQ Doradzcie jak się aktualnie łowi z gumą czy bez
Gość doles2 Napisano 8 Marca 2007 Napisano 8 Marca 2007 mam pytanie co bardziej proponujecie bata 6m czy 7ke?? z tym ze 7 m ma wage 448g czy to nie bedzie za duzo??i nie bedzie mi sie reka meczyc??co o tym sadzicie?http://www.jezozwierz.abc24.pl/default.asp?kat=6307&pro=232006 na tej stronce jest opis mojego bata ktory chce kupic, prosze o jakies porady co do dlugosci i wagi
jaross Napisano 9 Marca 2007 Napisano 9 Marca 2007 Witaj z mojego doswiadczenia 6 jest za krotka kup napewno 7 bedziesz zadowolony tylko szczerze ci powiem ze ten akurat bat ktory zamierzasz kupic nie jest zbyt atrakcyjny to jest taki bat ktorym firma niema sie co chwalic zawiesilem na nim oko bo zamierzalem kupic ale szybko zrezygnowalem bo nie warto i sprawdzilem go tez, moje zdanie nie kupuj go.pozdro
ex--treme Napisano 10 Marca 2007 Napisano 10 Marca 2007 448g to dość ciężki.... proponuję, poszukać czegoś lżejszego, ok 300g. Co do długości zależy gdzie chcesz łowić..., ja doradzam 7-kę
jaross Napisano 10 Marca 2007 Napisano 10 Marca 2007 doles2 jak masz teraz kupic 7 to ta waga jest za duza a moze ile masz funduszy bys sie pochwalil co
grzesiekwidawa Napisano 10 Marca 2007 Napisano 10 Marca 2007 Ma pare pytań dotyczących bata.- jaka żyłka na bata do połowów średnich rybek (do 0,5 kg)? - cy batem wyciągne małego karpia? - bat nadaje sie na rzeke o wolnym nurcie? - jakich spławików mam używać w bacie stałych czy przelotowych? - jak skutecznie zacinać brani batem 6m? a więc, - najbardziej trafna wydaje mi sie żyłka 0,14 jest w zupełności wystarczająca, można na nią piękne ryby ciągnąć - pewnie że byciągniesz mialego karpika - na rzeke o wolnym nurcie!? chłopie on jest rewelacyjny na takie rzeczki - mi się wydaje że stałe spławiki są lepsze - ja łowie na rzece, ważne jest aby mieć ze spałwikiem ciągły kontakt, wtedy z zacięciem nie będzie problemu
Gość doles2 Napisano 14 Marca 2007 Napisano 14 Marca 2007 kurde fundusze europejskie niezbyt duze bo az 150 zł :/ a takie 300g to sa droogie minimum te 230zł
jaross Napisano 14 Marca 2007 Napisano 14 Marca 2007 hmmm no to duzo Ci brakuje za 150 niewiele kupisz nie mowiac juz o 300gramach bo te strasznie drogie
Gość doles2 Napisano 15 Marca 2007 Napisano 15 Marca 2007 wlasnie zamowilem tego bacika co chcialem 7m 448g i powiem wam ze jest dla mnie dobry, jak na moje lekki, ladnie sie prezentuje, dobra akcja szczytowa, jestem z niego zadowolony a i kosztowal akurat 150zł
jaross Napisano 15 Marca 2007 Napisano 15 Marca 2007 doles2 zycze powodzenia oby sie bacik spisywal pozdro.
Gość doles2 Napisano 17 Marca 2007 Napisano 17 Marca 2007 taa, teraz tylko pokupowac pare splawikow, zylki, olow przed sezonem i czekac na prawdziwa wiosne :D
jaross Napisano 17 Marca 2007 Napisano 17 Marca 2007 A tam czekac ja bym z ciekawosci nie wytrzymal rwal bym na rybki ile wlezie i ile sie da nie ma co czekac
Gość doles2 Napisano 22 Marca 2007 Napisano 22 Marca 2007 mam jeszcze do was pytanko co do bacika, jak kupilem to szczytowka jest "goła" nic na niej nie ma, trzeba pewnie kupic jakis amortyzator albo cos nie??w jakich cenach sa takie amortyzatorki??
Gość sebek Napisano 22 Marca 2007 Napisano 22 Marca 2007 amortyzator może być lub nie.Ja łowie bez gumy.gdybyś nie używał amortyzatora,to są takie końcówki z zaczepem do umocowania zestawu ale żeby umocować coś takiego najlepiej idź ze szczytówką do sklepu.W przypadku amortyzatora to musisz uciąć część szczytówki do momentu aż zmieści sie guma i wtedy kupujesz taki systemik łącznikowy jak do tyczek,tylko pamiętaj o założeniu na szczytówke tulejki teflonowej.
Gość doles2 Napisano 23 Marca 2007 Napisano 23 Marca 2007 ile kosztuje taki zaczep na szczytowke i ile kosztuje guma??
Gość sebek Napisano 23 Marca 2007 Napisano 23 Marca 2007 Guma w załeżności od firmy od 8zł do nawet 30zł(ale spokojnie powinna ci wystarczyć firmy middy 1.00mm)łączniki około 5zł zarówno ten tyczkowy jaki i ten do bata.
Gość doles2 Napisano 23 Marca 2007 Napisano 23 Marca 2007 czyli ten zaczep czy tam zlacznik mowisz ze okolo 5 zł?
jeux Napisano 23 Marca 2007 Napisano 23 Marca 2007 Panowie do bata nie zakładamy gum chyba żę szykujemy się na karpie , bat to łoncznik i szczytówka delikatna , guma do tyczki na skrucony zestaw . Taka jest prawidłowa zasada można zmienić
Gość doles2 Napisano 23 Marca 2007 Napisano 23 Marca 2007 to w koncu co mam zamontowac na pusta szczytowke od mojego bata????
Gość sebek Napisano 23 Marca 2007 Napisano 23 Marca 2007 czyli ten zaczep czy tam zlacznik mowisz ze okolo 5 zł? tak łącznik zestawu z batem tyle kosztuje. Jeux powiedział w sumie to samo co ja że batem można z powodzeniem łowić bez gumy. Ale znam wielu co łowią również z gumą ja osobiście gumy do bata nie stosuje.Natomiast uzywam jej do tyczki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.