Skocz do zawartości
tokarex pontony

Kotwica

Papinos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miras, ty stary wyjadacz i pytasz o takie rzeczy,przeciez duzo na ten temat bylo pisane na forum :wink: ale dobry pomysl jest z tym olowiem od wulkanizatorow.Obiedz paru i pewnie za cene zlomu ci oddadza.Co do ciezaru kotwic to zalezy gdzie bedziesz wedkowal czy na wodzie stalej czy na rzece i z jakim uciagiem?Lodeczka jak piszesz nie jest za duza wiec i ciezarki do 5kg powinny byc ok. Ja do pontonu 360cm mam o podobnej wadze i daja rade tyle ze na wodach stojacych :wink: I jak bym odlewal to bardziej plaskie,ucho mocowac w 1/3 wysokosci.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
zalezy gdzie bedziesz wedkowal

Jezioro 200 ha

ale dobry pomysl jest z tym olowiem od wulkanizatorow

Taniej i szybciej będzie jednak zalać wiaderka betonem. Lub inny pomysł z tego forum: 5l butelka wypełniona piaskiem

Miro1956, Dzięki za szybką odpowiedź właśnie się zastanawiałem czy 5kg wystarczy. Skoro mówisz że będzie ok, to zdaję się na Ciebie :smile:

Napisano

Miras, raczej butelka nie zda egzaminy,moze sie turlac po dni,a na taki duzy zbiornik dla pewnosci jedna zrob wiekszą z 7kg na dziob.

• 8 months later...
Napisano

mam jedno pytanko- jakie kotwice stosujecie na rzekach a konkretnie chodzi mi o wisłe?na jeziorku to mam ale rzeka to rzeka ,uciąg ,zawirowania no i czasami trzeba stanąc dalej.pomysłów jest wiele jak wagowo to wyglada

Napisano

ja polecam kamien otoczak ( moze byc polny kamien byle nie mial ostrych krawedzi), potrzebna dobra wiertarka udarowa wiertlo dyszka lub dwunastka i oczko na kolku rozporowym - mam takie trzy od 5 do ok. 12 kg koszt znikomy a sprawdzily sie na odrze, turawie i mniejszych akwenach

Napisano
ja polecam kamien otoczak ( moze byc polny kamien byle nie mial ostrych krawedzi), potrzebna dobra wiertarka udarowa wiertlo dyszka lub dwunastka i oczko na kolku rozporowym - mam takie trzy od 5 do ok. 12 kg koszt znikomy a sprawdzily sie na odrze, turawie i mniejszych akwenach

pomogłeś mi.tak dokładnie to chodziło mi o wagę .myśle ze zaleje betonem starą opone od taczki z wbetonowanym uchem.odrazu bedzie zabezpieczenie przed uszkodzeniami przy łodzi.no ale twoj pomysł też jest dobry.mam na jeziorze odlane w bardzo szerokim wiaderku ale są płaskie na jakieś 7 cm jak zassa na dnie to cięzko oderwac ale na rzece jest jednak inaczej i niema mułu.dzieki i połamania kija

• 4 weeks later...
Napisano

Witam,

mam pytanie do osób pływających pontonami po Wiśle lub innych większych rzekach. Mianowicie zrobiłem kotwice ważącą ok. 10kg mniej więcej kształtem przypominającą kotwice polecane na poprzednich stronach i ciężko mi zakotwiczyć ponton 360cm, silnik 10KM + 2 osoby na pokładzie. Nawet na długiej lince jest problem. Jeden ze znajomych polecał mi piastę od starego forda ponoć można na niej dęba stawać :grin: jednak nie posiadam takiego sprzętu i myślę nad wykorzystaniem wahacza od samochodu + 5kg odważnik przymocowany na środku. Będzie to mniej więcej wyglądać jak bumerang z okrągłym środkiem. Z tym, że ramiona wahacza będą wystawać max 10cm na boki od ciężarka, waga ok. 9kg. I tu powstaje moje pytanie czy nie będzie to za bardzo czepliwe. Proszę o opinie osoby, które są zgłębione w temacie.

Napisano

Po co kombinować z jakimś ołowiem (szkodliwy) czy betonem w wiaderkach jak za niewielkie pieniądze można kupić w sklepach sportowych obciążniki do hantli.

Ja na wyprzedaży kupiłem za grosze 2x5kg i mam piękne żeliwne w plastikowej otulinie kotwice.

Czysto i wygodnie się nosi.

Napisano

to kupiłem na allegro i jutro do mnie dotrze... do mojej łódki 2,6 m winno wystarczyć :D

[ Komentarz dodany przez: artech: 10-05-11, 22:24 ]

Super, że sobie kupiłeś, tylko teraz jeszcze linki opisuj tak jak wymaga tego regulamin.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.