Skocz do zawartości
tokarex pontony

Konkursy-Zgadywanki-Rebusy

maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Napisano

@Wobler 129 bierz się do roboty i wymyśl nową zagadkę.Prześlij @ Keri swój adres na jaki ma przesłać wygraną bo taka jest moja wola jako zwycięscy poprzedniej zagadki.Tylko nie daj długo czekać na zagadkę bo wszyscy się niecierpliwią .

John

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 505
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość wobler129
Napisano
@Wobler 129 bierz się do roboty i wymyśl nową zagadkę.Prześlij @ Keri swój adres na jaki ma przesłać wygraną bo taka jest moja wola jako zwycięscy poprzedniej zagadki.Tylko nie daj długo czekać na zagadkę bo wszyscy się niecierpliwią .

John

Dzieki John. Zagadke już mam. Zaraz ją tutaj zamontuje.

Napisano
Nagrodę proszę przekazać jednemu z młodych np. wobler 129 i niech On wymyśli zagadkę.
Hej, John, aleś skrócił piłkę! :mrgreen: Czy to aby zgodne z regulaminem!? :twisted: Teraz wobler129, już dostał nagrodę i ma zagadkę to za późno, ale propnuję aby jury konkursu rozstrzygnęło czy w przyszłości czy można tak robić :!::?:
Napisano
Nagrodę proszę przekazać jednemu z młodych np. wobler 129 i niech On wymyśli zagadkę.
Hej, John, aleś skrócił piłkę! :mrgreen: Czy to aby zgodne z regulaminem!? :twisted: Teraz wobler129, już dostał nagrodę i ma zagadkę to za późno, ale propnuję aby jury konkursu rozstrzygnęło czy w przyszłości czy można tak robić :!::?:
:cry::cry::cry::cry: Szkoda że tak wychodzi

Sprawa formalna: jeżeli nie chcesz nagrody lub nie chcesz być autorem zagadki to nie odpowiadaj na zagadkę

Gość wobler129
Napisano

Zagadka jest następująca.

Trzeba podać minimum 6 różnic między płocią, a krąpiem.

Nie podawajcie po jednym przykładzie, tylko poszperajcie, pomyślcie i napiszcie pełną odpowiedź.Za niedługo powiem co będzie nagrodą w tej zagadce. Co jakiś czas dam podpowiedź. :cool:

Gość wobler129
Napisano

Oto fotka nagrody. Niektóre twisterki używane.

248fbe805c380128.jpg

Gość Dwie_sety
Napisano
Trzeba podać minimum 6 różnic między płocią, a krąpiem.

Nie pomyliło ci śię aby.

Te dwa gatunki bardzo różnią się od siebie więc pewnie nie będzie kłopotu z odpowiedzią

Problemy stwarzają pary płoć ---- wzdręga oraz krąp ---- leszcz

Gość wobler129
Napisano
Nie pomyliło ci śię aby.

Nie nie pomyliło się. Należy podać rzecz, czesc ciala i ja opisac. Jakie ma ta ryba a co innego ma tamta itd. Nie wystarczy napisać 6 rzeczy, jeszzcze trzeba je opisać.

Napisano

ehe no to tak .....spróbuje ale to jak dla mnie dziwna zagadka :mrgreen:

1.krąp - ciało wysokie ,bardzo wysoki grzbiet ;płoć - ciało wyciągnięte

2.krąp- pysk dolny ;płoć pysk przedni

3.krąp- płetwy brzuszne przed płetwą grzbietowa; płoć- płetwy brzuszne wyrażnie pod płetwą grzbietową

4.

krąp- grzbier szary ;płoć -grzbiet oliwkowobrązowy

5.krąp -boki szarosrebrne lub jasnosrebrne ;płoć-boki matowo srebrne lub żółtosrebrne

6.krap- płetwy szare (innego koloru oznaczają krzyżówke) ;płoć -płetwy czerwone lub jasno czerwone

7.krąp-oczy szare ;płoć -oczy czerwone

:mrgreen: co wiedziałem to napisałem zgadza sie ?? :?:

Gość wobler129
Napisano
:mrgreen: co wiedziałem to napisałem zgadza sie ?? :?:

Nie wszytsko. Nie będę pisał co tak, a co nie, bo to będzie podowiedź. Niektóre odpowiedzi są trochę przekształcone. Czekam na inne odpowiedzi.

Napisano
:sad::mad: tym razem nie miałem szczęścia ale będe próbował w innych konkursach ,,forumowicze piszcie odpowiedzi bo jestem ciekaw o co woblerowi dokładnie chodzi z ta płocią i krąpiem :twisted:
Gość wobler129
Napisano
bo jestem ciekaw o co woblerowi dokładnie chodzi z ta płocią i krąpiem :twisted:

Jest napisane w którymś poiście o co chodzi. :cool:

Gość wobler129
Napisano

Papinos wysłąłem do Ciebie e-mail i tam masz wszytsko wyjaśnione :wink:

Napisano

1. Płoć- tęczówka oka czerwona, krąp- szara

2. Płoć- Osiągają: 30-40 maksymalnie 50 cm długości, 0,5 - 2 kg wagi. Krąp - Długość ciała 20-30 cm, maksymalnie 35 cm i waga do 1 kg.

3. Płoć - szczęka górna nieco wysunięta przed mały końcowo położony otwór gębowy . Krąp- tępy pysk i częściowo dolny otwór gębowy

4.. . płoć- Ciało krótkie, wydłużone, smukłe, bocznie ściśnięte, Krąp - Wysoko wygrzbiecone

5. Ikra płoci liczy sobie ok. 2500 ziarenek, Krąp 11.000 do 82.000

6.Płoć - Płetwy piersiowe najdłuższymi promieniami sięgają nasad płetw brzusznych , Krąp - łetwy piersiowe nie sięgają do nasady płetw brzusznych.

7. Płoć- grzbiiet ciemnobrązowy lub szaroczarny z nebieskawym lub zielonkawym połyskiem, boki jasnosrebrzyste, brzuch biały

Krąp - Grzbiet zielonoszary do zielonoczarnego, boki

jaśniejsze. Strona brzuszna biaława do czerwonawej, srebrzyście lśniąca.

Napisano
2. Płoć- Osiągają: 30-40 maksymalnie 50 cm długości, 0,5 - 2 kg wagi. Krąp - Długość ciała 20-30 cm, maksymalnie 35 cm i waga do 1 kg.

5. Ikra płoci liczy sobie ok. 2500 ziarenek, Krąp 11.000 do 82.000
a to nie chodziło przez przypadek o wygląd :lol:
Należy podać rzecz, czesc ciala i ja opisac
Gość wobler129
Napisano

Dzięki Papinos. MagnuM miałeś opisać wygląd, części ciała ryby itp. :cool: A dlaczego nie udzielają się starsi koledzy ? Za łatwe... ? :cool:

Napisano

panowie są poczciwi gdzie oni sie tam będą bawić takimi błachostkami jak ...opisz różnice między krąpiem i płocią :cool: podobno to każdy głupi wie a jednak :lol:

Napisano

wobler czyli co? Opisałem przecież części ciała, różnice podałem, chociażby z tą ikrą i np, tęczówkami czy płetwami. Myślę, że chyba wszytko dobrze zrobiałem...

Napisano

W zasadzie to wobler129 ma rację. Nikt nie podał do tej pory przynajmniej 3-ech kluczowych wiekości dotyczących istotnych cech morfologicznych - nie tylko tych dwu ale generalnie ryb. Ale... nie wolno podpowiadać...sic!

Gość wobler129
Napisano

MagnuM nie chcę nić pisać, bo co nie napiszę o Twojej wypowiedzi to będzie podopowiedź. Mogę tylko pokazać

W zasadzie to wobler129 ma rację. Nikt nie podał do tej pory...
:roll:
Napisano

No to może ja zaryzykuję:

Płoć:

1. zaokrąglona linia brzucha pomiędzy płetwami brzusznymi i odbytową

2. wzdłuż lini bocznej 42-45 łusek

3. płetwy brzuszne pod płetwą grzbietową

4. jednorzedowe zęby gardłowe

5. ciało smukłe wydłużone

6. płetwa odbytowa prosta

7. taka sama ilość promieni w płetwach grzbietowej i odbytowej

8. czerwona otoczka oka

9. średnica oka mniejsza lub równa długości otworu gębowego

10. otwór gębowy prosty

Krąp:

1. prosta linia brzucha poniędzy płetwami brzusznymi i odbytową

2. wzdłuż lini bocznej 44-50 łusek

3. płetwy brzuszne przed płetwą grzbietową

4. dwurzędowe zęby gardłowe

5. ciało wygrzbiecone

6. płetwa odbytowa wcięta

7. rózna ilość promieni w płetwach grzbietowej i ogonowej

8. czarna otoczka oka

9. średnica oka większa lub równa długości otworu gębowego

10. otwór gębowy częściowo dolny

Przypomina to zabawę w "znajdź 10 szczegółów którymi różnią się te dwa obrazki: :mrgreen::wink:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.