Gość Anonymous Napisano 7 Listopada 2006 Napisano 7 Listopada 2006 @Wobler 129 bierz się do roboty i wymyśl nową zagadkę.Prześlij @ Keri swój adres na jaki ma przesłać wygraną bo taka jest moja wola jako zwycięscy poprzedniej zagadki.Tylko nie daj długo czekać na zagadkę bo wszyscy się niecierpliwią . John
Gość wobler129 Napisano 7 Listopada 2006 Napisano 7 Listopada 2006 @Wobler 129 bierz się do roboty i wymyśl nową zagadkę.Prześlij @ Keri swój adres na jaki ma przesłać wygraną bo taka jest moja wola jako zwycięscy poprzedniej zagadki.Tylko nie daj długo czekać na zagadkę bo wszyscy się niecierpliwią .John Dzieki John. Zagadke już mam. Zaraz ją tutaj zamontuje.
Tomaszek Napisano 7 Listopada 2006 Napisano 7 Listopada 2006 Nagrodę proszę przekazać jednemu z młodych np. wobler 129 i niech On wymyśli zagadkę. Hej, John, aleś skrócił piłkę! Czy to aby zgodne z regulaminem!? Teraz wobler129, już dostał nagrodę i ma zagadkę to za późno, ale propnuję aby jury konkursu rozstrzygnęło czy w przyszłości czy można tak robić
keri Napisano 7 Listopada 2006 Napisano 7 Listopada 2006 Nagrodę proszę przekazać jednemu z młodych np. wobler 129 i niech On wymyśli zagadkę. Hej, John, aleś skrócił piłkę! Czy to aby zgodne z regulaminem!? Teraz wobler129, już dostał nagrodę i ma zagadkę to za późno, ale propnuję aby jury konkursu rozstrzygnęło czy w przyszłości czy można tak robić Szkoda że tak wychodziSprawa formalna: jeżeli nie chcesz nagrody lub nie chcesz być autorem zagadki to nie odpowiadaj na zagadkę
Gość wobler129 Napisano 7 Listopada 2006 Napisano 7 Listopada 2006 Zagadka jest następująca. Trzeba podać minimum 6 różnic między płocią, a krąpiem. Nie podawajcie po jednym przykładzie, tylko poszperajcie, pomyślcie i napiszcie pełną odpowiedź.Za niedługo powiem co będzie nagrodą w tej zagadce. Co jakiś czas dam podpowiedź.
Gość wobler129 Napisano 7 Listopada 2006 Napisano 7 Listopada 2006 Oto fotka nagrody. Niektóre twisterki używane.
Gość Dwie_sety Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 Trzeba podać minimum 6 różnic między płocią, a krąpiem. Nie pomyliło ci śię aby. Te dwa gatunki bardzo różnią się od siebie więc pewnie nie będzie kłopotu z odpowiedzią Problemy stwarzają pary płoć ---- wzdręga oraz krąp ---- leszcz
artech Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 Ewentualnie płoć - jaź (w WW do dziś za rekord Polski w płoci robi jaź )
Gość wobler129 Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 Nie pomyliło ci śię aby. Nie nie pomyliło się. Należy podać rzecz, czesc ciala i ja opisac. Jakie ma ta ryba a co innego ma tamta itd. Nie wystarczy napisać 6 rzeczy, jeszzcze trzeba je opisać.
Papinos Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 ehe no to tak .....spróbuje ale to jak dla mnie dziwna zagadka 1.krąp - ciało wysokie ,bardzo wysoki grzbiet ;płoć - ciało wyciągnięte 2.krąp- pysk dolny ;płoć pysk przedni 3.krąp- płetwy brzuszne przed płetwą grzbietowa; płoć- płetwy brzuszne wyrażnie pod płetwą grzbietową 4. krąp- grzbier szary ;płoć -grzbiet oliwkowobrązowy 5.krąp -boki szarosrebrne lub jasnosrebrne ;płoć-boki matowo srebrne lub żółtosrebrne 6.krap- płetwy szare (innego koloru oznaczają krzyżówke) ;płoć -płetwy czerwone lub jasno czerwone 7.krąp-oczy szare ;płoć -oczy czerwone co wiedziałem to napisałem zgadza sie ??
Gość wobler129 Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 co wiedziałem to napisałem zgadza sie ?? Nie wszytsko. Nie będę pisał co tak, a co nie, bo to będzie podowiedź. Niektóre odpowiedzi są trochę przekształcone. Czekam na inne odpowiedzi.
Papinos Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 tym razem nie miałem szczęścia ale będe próbował w innych konkursach ,,forumowicze piszcie odpowiedzi bo jestem ciekaw o co woblerowi dokładnie chodzi z ta płocią i krąpiem
Gość wobler129 Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 bo jestem ciekaw o co woblerowi dokładnie chodzi z ta płocią i krąpiem Jest napisane w którymś poiście o co chodzi.
Gość wobler129 Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 Papinos wysłąłem do Ciebie e-mail i tam masz wszytsko wyjaśnione
MagnuM Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 1. Płoć- tęczówka oka czerwona, krąp- szara 2. Płoć- Osiągają: 30-40 maksymalnie 50 cm długości, 0,5 - 2 kg wagi. Krąp - Długość ciała 20-30 cm, maksymalnie 35 cm i waga do 1 kg. 3. Płoć - szczęka górna nieco wysunięta przed mały końcowo położony otwór gębowy . Krąp- tępy pysk i częściowo dolny otwór gębowy 4.. . płoć- Ciało krótkie, wydłużone, smukłe, bocznie ściśnięte, Krąp - Wysoko wygrzbiecone 5. Ikra płoci liczy sobie ok. 2500 ziarenek, Krąp 11.000 do 82.000 6.Płoć - Płetwy piersiowe najdłuższymi promieniami sięgają nasad płetw brzusznych , Krąp - łetwy piersiowe nie sięgają do nasady płetw brzusznych. 7. Płoć- grzbiiet ciemnobrązowy lub szaroczarny z nebieskawym lub zielonkawym połyskiem, boki jasnosrebrzyste, brzuch biały Krąp - Grzbiet zielonoszary do zielonoczarnego, boki jaśniejsze. Strona brzuszna biaława do czerwonawej, srebrzyście lśniąca.
Papinos Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 2. Płoć- Osiągają: 30-40 maksymalnie 50 cm długości, 0,5 - 2 kg wagi. Krąp - Długość ciała 20-30 cm, maksymalnie 35 cm i waga do 1 kg. 5. Ikra płoci liczy sobie ok. 2500 ziarenek, Krąp 11.000 do 82.000 a to nie chodziło przez przypadek o wygląd Należy podać rzecz, czesc ciala i ja opisac
Gość wobler129 Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 Dzięki Papinos. MagnuM miałeś opisać wygląd, części ciała ryby itp. A dlaczego nie udzielają się starsi koledzy ? Za łatwe... ?
Papinos Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 panowie są poczciwi gdzie oni sie tam będą bawić takimi błachostkami jak ...opisz różnice między krąpiem i płocią podobno to każdy głupi wie a jednak
MagnuM Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 wobler czyli co? Opisałem przecież części ciała, różnice podałem, chociażby z tą ikrą i np, tęczówkami czy płetwami. Myślę, że chyba wszytko dobrze zrobiałem...
Tomaszek Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 W zasadzie to wobler129 ma rację. Nikt nie podał do tej pory przynajmniej 3-ech kluczowych wiekości dotyczących istotnych cech morfologicznych - nie tylko tych dwu ale generalnie ryb. Ale... nie wolno podpowiadać...sic!
Gość wobler129 Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 MagnuM nie chcę nić pisać, bo co nie napiszę o Twojej wypowiedzi to będzie podopowiedź. Mogę tylko pokazać W zasadzie to wobler129 ma rację. Nikt nie podał do tej pory...
andi64 Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 Zapewne chodzi o kody DNA dobre, dobre ino tak dalej
tomii Napisano 9 Listopada 2006 Napisano 9 Listopada 2006 No to może ja zaryzykuję: Płoć: 1. zaokrąglona linia brzucha pomiędzy płetwami brzusznymi i odbytową 2. wzdłuż lini bocznej 42-45 łusek 3. płetwy brzuszne pod płetwą grzbietową 4. jednorzedowe zęby gardłowe 5. ciało smukłe wydłużone 6. płetwa odbytowa prosta 7. taka sama ilość promieni w płetwach grzbietowej i odbytowej 8. czerwona otoczka oka 9. średnica oka mniejsza lub równa długości otworu gębowego 10. otwór gębowy prosty Krąp: 1. prosta linia brzucha poniędzy płetwami brzusznymi i odbytową 2. wzdłuż lini bocznej 44-50 łusek 3. płetwy brzuszne przed płetwą grzbietową 4. dwurzędowe zęby gardłowe 5. ciało wygrzbiecone 6. płetwa odbytowa wcięta 7. rózna ilość promieni w płetwach grzbietowej i ogonowej 8. czarna otoczka oka 9. średnica oka większa lub równa długości otworu gębowego 10. otwór gębowy częściowo dolny Przypomina to zabawę w "znajdź 10 szczegółów którymi różnią się te dwa obrazki:
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.