Endriuu Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam! Czy ktoś mógłby mi pomóc z selekcją karasi? Otóż, w mojej miejscowości jeden człowiek ma niepielęgnowany prostokątny staw o rozmiarze ok. 60x15m o głębokości 1-1,5m. Dno jest silnie porośnięte jakimiś trawami, z jednej strony wyrastają grążele. Staw zamieszkują karasie. Problem tkwi w tym, że staw jest przerybiony. Po 'byle jakim' rzucie na dowolny (nawet 15cm) grunt owocuje złowieniem 10 centymetrowego karasia w przeciągu 10 sekund od rzutu. Wydaje mi się, że karasie w tym stawie są skarłowaciałe, ponieważ tylko raz udało mi się złowić 25cm sztukę. Słyszałem jednak od kolegi, że ten kiedyś złowił tam sztukę ważącą ok. kilograma. Czy da się w jakiś sposób wyselekcjonować większe ryby z takiego 'gąszczu' małych?? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baroo Napisano 23 Kwietnia 2014 Share Napisano 23 Kwietnia 2014 Wpuścić drapieżnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seferiel Napisano 23 Kwietnia 2014 Share Napisano 23 Kwietnia 2014 Wpuszczenie drapieżnika to rozwiazanie długoterminowe. Kilka szczupaków powinno Ci skutecznie przetrzebić populację drobnicy i wyeliminowac osobniki chore i słabe. Jeśli chodzi Ci o selekcję przy połowie to IMO w grę wchodzi przedewszystkim zwiększenie przynęty, 2-3 ziarnka kukurydzy na hak, duża kula ciasta, czy nawet małe kulki proteinowe na włos albo pellet. Nie polecam zestawów np 4-5 białych robaków na hak czy czerwonego robaka. Drobnica zawsze znajdzie sobie końcówke robaka do szarpania i tylko napsuje Ci nerwów. Do tego systematyczne nęcenie podobną, grubą zanętą. W końcu ściągniesz na swoje miejsce wieksze sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endriuu Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2014 Oki, zrozumiałem, w weekend wybieram się z kukurydzą i grubą zanętą nad staw. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi