adi1122spid Napisano 30 Stycznia 2009 Napisano 30 Stycznia 2009 nęcił może ktoś chlebem Chlebem na rzece to ja bym raczej nie nęcil bo on nie opadnie na dno tylko popłynie z nurtem i skonsumuja go plotki i uklejki
Andrzej 18 Napisano 31 Stycznia 2009 Napisano 31 Stycznia 2009 Co do przygotowania grochu to ja kupuje taki okrągły moczę go wcześniej około doby a następnie gotuje go jakiś czas i i odstawiam go jeszcze na kilka godzin owiniętego np w koc żeby się jeszcze doparował . A jeśli nie chce ci się co kilka dni tak robić to możesz od razu ugotować go sporo i na gorąco podzielić sobie porcję w słoiki zakręcane a później bierzesz sobie słoiczek i na rybki
rafalsmolek Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 słoiki to dobry pomysł bo mrozić sie nie da grochu .... a z tym nęceniem chlebem to przypomniał mi sie artykuł czytany parę lat temu o neceniu wcześniej namoczonym chlebem ... tylko ze on za szybko spływa i za wolno opada... pozdrawiam
adi1122spid Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 Taki chleb mógłby się sprawdzic ale na wodzie stojącej... Ja planuje necic kukurydza i pszenica, a łowic na kuku z puszki lub robaczki. Jesli pogoda sie poprawi a ja wyzdrowieje to planuje w nastepnym tygodniu wyskoczyc na jazia a wy kiedy planujecie zaczac ??
tomik Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 no proszę jakie jazie z Wieprza. W tym roku zacznę częściej tam jeździć
Lord Konrad I Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 tomik zapraszamy Są na pewno większe Trzeba będzie się wybrać nad rzekę już niedługo i zrobić rozeznanie I grochu kupić
Marcin186 Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 słoiki to dobry pomysł bo mrozić sie nie da grochu .... Można mrozić groch szczególnie ten którym będziemy nęcić. Ja robię tak już od kilku lat i nigdy nie miałem z grochem problemów. Mocze i gotuje groch z dnia na dzień,jeżeli jadę na ryby to mam śwież jeżeli nie to wkładam go do zamrażarki i przygotowuje następną porcje. Na razie pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie,ale może około 10tego uda się połowić.
Andrzej 18 Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 Ja dzisiaj byłem nad wieprzem testować wobki i przy okazji chwile pochodziłem ze spinem i stwierdzam przy obecnej pogodzie i stanie wody jaki jest na wieprzu można już było zaraz po zejściu lodu zacząć nęcić jazia i na nadchodzącym weekendzie można by było już połowić ( tym bardziej że temperatura ma być +7C ) ale no cóż jutro trzeba będzie zacząć nęcić w mojej miejscówce
rafalsmolek Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 też dziś sprawdzałem stan mojej rzeczki niestety poziom wody strasznie niski miejscówki dwie upatrzone tylko troche zimno... zawsze w kwietniu zaczynalem jaziowanie ale po tym co czytam trzeba wczesniej więc ponęcę już i zobaczymy jak rybki beda reagować a z tym mrożeniem to chodzi mi ze jak na haczyk zakładam to spada szybko po rozmrozeniu ... no chyba ze bede go lekko nie dogotowywał tylko czy to rybka bedzie odpowiadało?
ja Napisano 2 Lutego 2009 Napisano 2 Lutego 2009 Poczytałem i się podpaliłem na jazie A coś na temat zanęty? Jaka baza - jakie dodatki na tą porę roku?? Maniek wspomniał o płatkach owsianych - czego jeszcze dodajecie??
maniek Napisano 2 Lutego 2009 Napisano 2 Lutego 2009 Maniek wspomniał o płatkach owsianych - czego jeszcze dodajecie??Płatki tylko w koszyk ,na haczyk ryż dmuchany,możne być nasączony olejem z np.anyżkiem ,ale tu zależny co rybom w smaku bo nie raz i wanilia lepsza ,oczywiście odnosii się to do wędkowania z marszu i na raczej spokojnej wodzie,natomiast inną bajką jest miejsce zanęcane ,tu polecam groch lub kuku.
adi1122spid Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 oczywiście odnosii się to do wędkowania z marszu Maniek a mógłbyś opisac jak wygląda u Ciebie takie łowienie? Np jak w jednym miejscu niemasz przez jakis czas bran to przesówasz sie o np kilkanascie metrow w gore/dol rzeki czy szukasz miejsca calkiem gdzies indziej??
Marcin186 Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 natomiast inną bajką jest miejsce zanęcane ,tu polecam groch lub kuku. Dodałbym jeszcze robaka czerwonego kopanego
gojk Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 I co ma ktos już w planach jaziowe zasiadki? A może już ktoś je łowi?
Lord Konrad I Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 nie mogę się doczekać, ale trzyma mnie w domu niestety brak czasu i to, że ciężko będzie przy takiej pogodzie dojechać rowerem nad rzekę. O i groch trzeba kupić. A ty gojk?
Skunk Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 Ja wybiorę się na mój pobliski Zalew w Głuchowie na jazie w tamtym roku ich tam troche połowiłem tylko najpierw trzeba jechac obejżec co sie dzieje na łowisku bo w tym roku jeszcze nie byłem.A jak już się wybiore na jakąś zasiadke na jazia to dam znac.
Spider Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 Ja byłem dzisiaj nad Krzną. Szukałem miejsc na nęcenie, niestety niewiele znalazłem bo nie ma dostępu do brzegów poza miastem rzeka nie zmieściła się w korycie Teraz muszę czekać, będę miał czas na skompletowanie sprzętu, pozyskanie większej ilości zanęty i obmyślanie taktyki.
gojk Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 A ty gojk? Ja myśle by zacząć od kwietnia, i to o ile woda się już nie podniesie. Pewnie w pierwszym tygodniu kwietnia kupię groch zaczne nęcić a w nastepnym może już łowić
rav91 Napisano 23 Marca 2009 Napisano 23 Marca 2009 Tez planuje zacząć polowanie na jazia od kwietnia. Szykuje juz zanety i powoli gruntóweczki i mam nadzieje ze w tym roku złapie swojego pierwszego jazia.
Lord Konrad I Napisano 23 Marca 2009 Napisano 23 Marca 2009 Szykuje juz zanety pochwal się czym je karmisz
rav91 Napisano 23 Marca 2009 Napisano 23 Marca 2009 Swoją przygode z jaziem zaczynam dopiero w tym roku. Narazie zakupiłem kilka kilo zanęty Anpio na rzekę (myśle ze po dodaniu kilku dodatków bedzie bardzo dobra) no i oczywiscie groch.
rafalsmolek Napisano 17 Kwietnia 2009 Napisano 17 Kwietnia 2009 i jak rybki biorą ?? ja sie zbieralem i zbieralem do łapania jazi troche dlugo bo pstrągi wypatrzyłem hehe a dziś udany wypad na jazie bez jazia ale za to kleń 1.30 kg a mi radochę sprawił niestety za leniwy jestem żeby z grochem sie bawić i nęce pszenica z kukurydza i na nią dziś klenia złapałem miło na 6 m bacie pracował pozdrawiam dajcie znać jak tam u was
dRh Napisano 3 Marca 2010 Napisano 3 Marca 2010 zazdroszczę Wam tej Wieprzy, piękna rzeka. Ja mam w pobliżu tylko zakichaną Obrzycę (lubuskie), co wygląda jak kanał a nie rzeka. Jazie łowiłem ok. 20km od ujścia do Odry ,latem -na kukurydzę, właśnie z dna, w miejscu gdzie między roślinnością był kawałek czystego, piaszczystego dna. Brały jazie i klenie. Na samej Odrze nigdy mi się nie trafił. Pytanie do Was: Gdzie szukać jazia w Odrze w okolicach Cigacic (po ok. 25km w każdą stronę)? Czy na łubin ktoś je łowił? _____________________________________________________________________________ =dR+ Zawsze C&R
maniek Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 Gdzie szukać jazia w Odrze w okolicach Cigacic W Cigacicach nigdy nie łowiłem ,ale na Odrze owszem .Daj znać na PW jak cie to interesuje.
Miro1956 Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 dRh, bylem w Cigacicach pare lat temu i zatrzymalem sie na 3 glowce od mostu w gore rzeki. 2 kije na rosowki, okolo 0,30 w nocy 2 brania na jednej 106cm wegorz na 2- 49cm lin i po co ci lazic za jaziem skoro mozna tam piekne ryby wyciagnac a zaznaczam ze byla to jedna nocka, bo bylem przejazdem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.