gores87 Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 witam. Ostatnimi dniami stałem się posiadaczem pontonu firmy Swimax model Powerone 290. wklejam link do parametrów http://allegro.pl/promocja-ponton-poweron-290-promocja-i4435639746.html .Główną metodą połowu jest spinning. Popływałem 2 dni z rzędu na wiosłach i daje radę, lecz apetyt rośnie w miarę jedzenia. Zdecydowałem się na zakup silnika i akumulatora. Problem jest w tym że nie wiem co wybrać. Łowię tylko i wyłącznie na wodach stojących.( z reguły jeziora do 100 hektarów). 95% czasu na rybach spędzam w samotności. Łowię zawsze około 4-5 godzin. (dopływam w dane miejsce i kotwiczę ponton). Nie planuję trollingu. Moja waga to 120 kg + 10 kg sprzętu. Wiem że najlepszy rozwiązaniem byłby silnik 55 lbs i 110 ah akumulator. Wydaje mi się jednak że w moim przypadku byłby to przesada. Aspektem jest też cena. Chciałem więc zapytać bardziej doświadczonych kolegów ode mnie o zdanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drawa Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Moja uwaga Wole dwa aku po polowie pojemności jednego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_A_P_A Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 wybrał bym największy z możliwych elektryków a aku niekoniecznie nowy na próbę ,pływam podobnie i same dopłynięcie i powrót nie zabierają za wiele energii a zawsze możesz kupić po okresie prób większy aku ,ciężko zmienić silnik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meth Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Pływamy we dwóch pontonem 360 wildlake, silnik MinnKota endura 40 lbs wystarcza żeby sprawnie płynąć, na piątym biegu idzie już dosyć szybko i zostawia sporą falę. Używam ten sam silnik do łodzi 415cm (80kg wagi) i we trzech chłopa na pokładzie + kotwice i sprzęt spokojnie wystarcza te 40 lbs. Pływałem z silnikiem 54 lbs, różnica nie jest kolosalna to po co dokładać. Co do akumulatora, ZAP 110 Ah wystarcza mi na 2 wyjazdy nad wodę, aku ma już 3 lata. Jak był nowy wystarczał na 3 kilkugodzinne wyjazdy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gores87 Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 Dzięki za dotychczasowe porady A czy na początek (do końca tego sezonu) jest sens pływania z akumulatorem kwasowym? Czy taki akumulator odpada w przedbiegach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drawa Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Możesz smiało używać Tylko zrób tak by go nie przewrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gores87 Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 O przewrócenie chyba nie mam się co martwić, w pontonie jest aluminiowa podłoga. A jak jest z wydajnością w akumulatorach kwasowych? Czy akumulator kwasowy 100 ah jest tak samo wydajny jak żelowy 100ah? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drawa Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Wylany elektolit z przewróconego akumulatora lubi alumnium jak misie miodek "Żelowy" to też "kwasowy" działa tak samo, tylko elektrolit jest związany do postaci żelu i odpowiednia konstrukcja powoduje, że jest praktycznie bezobsługowy i nie ma problemów z wyciekającym elektrolitem. Jeszcze jedno Ja do ładowania akumlatorów zelowych używam prostownika do ładowania aku zelowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gores87 Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 nie wiem jaką pojemność akumulatora wybrać. 100ah w moim przypadku jest chyba przesadą , może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_A_P_A Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Oryginalny minnkota jest akumulatorem trakcyjnym z kwasem w płynie jak mi się wywrócił w bagażniku nic się z niego nie wylało ma taką konstrukcje co do wielkości silnika jak masz większy pływasz na mniejszym biegu co za tym idzie mniej prądu pobiera, na 5 biegu dochodzi do 40-50 amper raz wydajesz i masz spokój jak mnie raz wiaterek wepchnął w krzaczory to na 5 miałem problem aby wypłynąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siarq Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 Witam polecam najmocniejszy silnik powod jest tylko jeden - w razie draki naglego zalamania pogody wiatru mocnego itp kazdy wat sie przyda aby bezpiecznie splynac. osobiscie plywalem na 40lbs ale przesiadlem sie na 62 po przygodzie na srodku 100ha wody i naglej zmianie pogody pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek26 Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Witam wszystkich pozytywnie zakręconych Potrzebuję porady a mianowicie mam ponton Kolibri 280 cm i 35kg+(ja 85kg ),chcę do niego kupić jakiś silniczek elektryczny,pływał będę po spokojnej zaporówce ok 90-100 ha(szukanie miejscówek z echo,czasem spin i trolling).O jakim uciągu powinien być silnik odpowiedni dla mnie(myślałem o osapianie,neraus i sheakspear)?czy opłaca wydawać się kasę na maxsymizer?jaki akumulator wybrać by można by go było ładować zwykłym prostownikiem.Z góry dzięki za podpowiedzi pozdowionka dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Witam wszystkich pozytywnie zakręconych Potrzebuję porady a mianowicie mam ponton Kolibri 280 cm i 35kg+(ja 85kg ),chcę do niego kupić jakiś silniczek elektryczny,pływał będę po spokojnej zaporówce ok 90-100 ha(szukanie miejscówek z echo,czasem spin i trolling).O jakim uciągu powinien być silnik odpowiedni dla mnie(myślałem o osapianie,neraus i sheakspear)?czy opłaca wydawać się kasę na maxsymizer?jaki akumulator wybrać by można by go było ładować zwykłym prostownikiem.Z góry dzięki za podpowiedzi pozdowionka dla wszystkich Powiem tak , mam łódkę 3,10 , silnik 40 Neraus , akumulator 80tka na łajbie dwóch ludków i płynąłem pod prąd około trzech kilometrów na Wiśle, powiem szczerze że przydała by się wieksza moc , kupując bierz silnik z większą mocą co do maxsymizera to nie wiem bo nie mam a aku mam żelówkę i ładuję zwykłym prostownikiem , ładuję aku zawsze po wedkowaniu i powoli , dłużej i bezpieczniej i jak na razie nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek26 Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Dziękuję za podpowiedź,no ja po rzece nie będę pływał tylko po zaporówce ok 100ha. Myślałem o mocy ok.30,36,40 lbs ewentualnie z maxsymizerem ale nie wiem czy warto dopłacać do tego urządzenia? Firmy o jakich myślałem to Osapian,Neraus,Yomoto oraz Sheakspear.Ponton ma wagę ok 35kg i długość 280cm(moja waga to 85kg ) osapian ma 4 letnia gwarancie,neraus 5 lat ,shekspear tylko 2 lata,yomoto nie mogłem znaleść ile.Może jeszcze ktoś cos podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek26 Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Nie mogę edytować już więc napisze kolejny post jak to cenowo wygląda: Osapian: -30lbs-520zł -40lbs-700zł -55lbs-900zł -40lbs z maxsymizerem-1100zł Neraus: -36lbs-620zł -40lbs-670zł -50lbs-770zł Yomoto: -30lbs-560zł -48lbs-721zł -55lbs z maxsymizerem-999zł Shakespeare: -34lbs-640zł -44lbs-680zł Nie wiem w co zainwestować co by nie żałować może ktoś podpowie co z tym dylematem zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Używałem go tylko kila razy na Wiśle , na tak to spalinówka , na jeziorze spisywał się dobrze i jak do tej pory nie powiem na niego złego słowa , proponuje zakup minimum 50tki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arrow Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Mam Osapiana 55 lbs i kwasiaka 110 Ah. Pływam na pontonie kolibri km 330 pp w dwie osoby. Aku starcza na dwa wypady. W tym dużo pływamy na piątym biegu. Gdybym śmigał maks na 3 pewnie na 3 lub 4 kilkugodzinne wystarczył w by w spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek26 Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Widzę,że polecacie min. 50lbs tylko tak się zastanawiam czy nie wystarczy mi coś mniejszego w końcu zbiornik nie duży ok 90-100ha a wiadomo zawsze trochę kasy w kieszeni.Mam 3 opcje do wyboru i nie wiem która była by najlepsza,jak myślicie?Albo: -kupić jakiś tani silnik 30-40lbs(ok 700zł) (tylko nie wiem czy ta moc wystarczy ) -Kupić mocniejszy silnik50-55lbs(ok 900zł) -kupić średni silnik z maxsymizerem 40-45lbs(ok1100) Z maxsymizerem najdroższy,ale niby nie ma problemu z biegami i oszczędność na prądzie,najtańszy 30lbs Osapian kosztuje 520zł i tu cena ok tylko czy to mi starczy i nie będę żałował?poza tym 5 stopniowa regulacja biegów boję się,że szybko to się popsuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 pięcio stopniową regulacje mają prawie wszystkie , jeżeli nie chcesz kupować mocniejszego to kupiłbym 45 z maxsymizerem , powiem tak , ta zabawka ma ci służyć latami i masz być z tego zadowolony a nie podczas wedkowania będziesz marudził , a mogłem kupić mocniejszy , to jest kwestia tylko kilku stówek a zapas mocy przyda się napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek26 Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Dziękuję Zajac222 za podpowiedź,może jeszcze ktoś się wypowie kto użytkuje różne typy takich silniczków i cosik napisze-mimo zbliżających się Świąt Kupić średni z maxsymizerem czy mocniejszy bez maxsymizera???Wiadomo zaoszczędzona kasa poszła by na akumulatorek ale jak mus to mus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siarq Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Witam ja ze swojego doświadczenia polecam najmocniejsze go elektryka dostepnego . sugeruje się: Długością gwarancji najlepiej 5 lat mocą silnika jeśli kupisz silnik słaby to mocniejszego z niego nie zrobisz. Zapas mocy zawsze się przyda . A nie zawsze przecież musisz pływać na pełnej mocy . Ja 1.5 roku plywalem na 40 lbs . Przesiadłem sięna 55 z maxymizerm i jestem zadowolony. poza tym jest to zakup na kilka sezonów także lepiej dołożyć parę groszy i być zadowolonym niż później zalowac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saliman50 Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Ja kupiłem ostatnio tani silniki minn kota. Do moich potrzeb tj. wypływanie na jezioro żeby połowić, jest w zupełności wystarczający. Polecam rozważenie tej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drawa Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Jakiego to kota kupiłes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi