element52 Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 A co chcesz na tą żyłkę łowić? Chyba ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 Chyba ryby :lol: ma się rozumieć ale jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 hexman, takie co nam sie po nocach nawet nie snią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 sandacz, szczupak . nie rozumiem waszego zdziwienia. nie wiem, może to taka moda teraz łowić na mikro zestawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 nie rozumiem waszego zdziwienia Ja powiem szczerze nie spotykam się często z ludźmi ktorzy łowią takimi żyłkami. Dlatego moze stąd moje zdziwienie. Ale faktycznie na te ryby lepiej mieć zapas mocy. taka moda teraz łowić na mikro zestawy moda swoją drogą a jakie emocje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 nie wiem, może to taka moda teraz łowić na mikro zestawy Żadna moda - im cieniej tym łatwiej i lepiej. Tylko bez przesady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 Żadna moda - im cieniej tym łatwiej i lepiej wobler129, łatwiej co wyrwać z zaczepu, wycholować szczupaka zanim wpłynie w zawady..... lepiej to pewnie się rzuca i nic więcej. sam zakładam 0.21 na spinning, ale mam łowiska gdzie bez 0.25 to nie podchodź (a najlepiej 0.28) jeżeli nie chcesz zostawić w wodzie wszystkich swoich przynęt..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 sinus łatwiej sie łowi - można wyczuć więcej drobnych brań itp. Rzucać też łatwiej, lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 am zakładam 0.21 na spinning ja cały poprzedni sezon używałem 0,22 i naprawde była mocna. Ale faktycznie: nie pomyślałem o zaczepach i innych zawadach... Faktycznie im cieniej tym lepiej ale co do spinningu to odnosi się chyba bardziej do plecionek, niż do żyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 sinus łatwiej sie łowi - można wyczuć więcej drobnych brań nie bardzo wiem czemu uważasz że lepiej czuć brania na cieńszej żyłce jej rozciągliwość, sztywność się liczy ale co ma do tego średnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 sinus to dlaczego łowimy okonie żyłkami 0,12-0,14 a nie 0,28 Lepiej wyczuć brania i oczywiście bardziej komfortowo się łowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 niektórych przynęt nie wyobrażam sobie prowadzić na 0.18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandacz Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 sinus to dlaczego łowimy okonie żyłkami 0,12-0,14 a nie 0,28 Bo na 0.28 nie rzucil bys daleko malej przynety i nie pracowala by ona optymalnie, nic wiecej i takie moje zdanie... Na ryby chodze z 2 kijami jeden z grubasz zylka drugi z pajeczynk i jezeli znalazlem okonie to bylo obojetne ktora zylka lowilem, z tym ze oczywiscie na grubszej blizej rzucalem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 sandacz z rzutami to także zależy od przelotek. niektórych przynęt nie wyobrażam sobie prowadzić na 0.18 No oczywiście! O zakłóceniach pracy przynęty też chyba wspominałem ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 sinus to dlaczego łowimy okonie żyłkami 0,12-0,14 a nie 0,28 a temu że zakładamy małe przynęty. jak będziesz na okonia zakładał kopyto 12cm to ci 0.28 nie będzie przeszkadzało..... co do rzutów że łatwiej to już pisałem i nie kwestionuję.... a przelotki niewiele mają do tego bo w większości spinningów są podobne i podobnie ustawione.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 sinus a mi chodziło o szerokość przelotek - średnicę. W niektórych kijach są małe i do grubych żyłek się nie nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 sinus a mi chodziło o szerokość przelotek - średnicę otóż kolego wobler129, srednica przelotki jest tu mniej istotna (chyba że jest całkiem malutka...) bo rzut skraca tarcie żyłki o powierzchnię przelotki a więc liczy się powierzchnia kontaktu żyłka-przelotka i dlatego gruba żyłka zdecydowanie przegrywa, a kaliber przelotki jest drugorzędny (bo i tak zawsze w porównaniu do średnicy żyłki jest o rząd albo i dwa rzędy wielkości większy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 (chyba że jest całkiem malutka...) O tym mówię - kumpel w kiju 3-15g miał 0,21 i nie dało się prawie żadną przynętą normalnie rzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 sinus, ja łowiąc u siebie na Narwi i starorzeczach tez używam zyłek 0,20- 0,22 bo nieraz mozna spotkac jakis korzen albo cos niespodziewanego wyciągnąć o zaczepach to juz nie mówie... Tamten sezon cały czas łapałem na 0,20 i takie okonki po 10-15cm wyczuwałem nawet ze srodka rzeki, wiec nie wiem co za róznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 łapałem na 0,20 i takie okonki po 10-15cm wyczuwałem nawet ze srodka rzeki Moim zdaniem nie chodzi o czucie przynęty, tylko o widoczność żyłki przez ryby, i zaburzenie pracy małej przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 Panowie - załóżcie wobka 2cm żuczka na żyłce 0,20, a potem na 0,14-0,16... zobaczycie o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 no ale chyba nie dyskutujemy tu czy do wobków 2cm zakładamy żyłkę 0.28mm bo to oczywiste że nie co do grubych żyłek to dopóki nie przerzuciłem sie na plecionki z powodzeniem stosowałem do wahadłówek (alga 1) czy też większych obrotówek od rozm.3 wzwyż. zauważcie, że parę lat wstecz używało się tylko i wyłącznie takich żyłek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 no ale chyba nie dyskutujemy tu czy do wobków 2cm zakładamy żyłkę 0.28mm Mówiłem o 0,20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Slider@ Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 Moim zdaniem najlepiej nosić na różne wypady na rybki żyłki o różnych średnicach nawinięte na zapasowe szpule. W ten sposób możemy dopasować żyłkę do istniejących warunków na łowisku. Moj taki zestaw żyłeczek składa sie z 0,16 0,18 0,22 0,12 (plecionka której prawie nie używam ) Pozdrawiam Slider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 Jadąc na rybki nie biorę tylu różnych żyłek - jeżeli wiem, że jadę na jazie i klenie to biorę 0,14-0,16, jeżeli jadę na sandacza biorę tylko plecionkę 0,10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi