Papinos Napisano 3 Grudnia 2006 Napisano 3 Grudnia 2006 w tym roku chciałbym połowić spod lodu jeżeli zima skuje wode ,a narazie sie na to niezapowiada ,ale wole sie podszkolić w tym temacie czym nęcić , w jakich proporcjach i czy znacie jakąs firmową zanęte z przeznaczeniem na zime ?? Płoć ,Okoń ,Leszcz ?
Gość wobler129 Napisano 3 Grudnia 2006 Napisano 3 Grudnia 2006 Okonia raczej się nie nęci, a na płotki to płatki owsiane sypiesz w przerembel i tyle
Papinos Napisano 3 Grudnia 2006 Autor Napisano 3 Grudnia 2006 sądzisz że to wystarczy ,ja nigdy pod lodem nie nęciłem dlatego chciałbym poznać sposoby i produkty dośc dokładnie ?
Gość wobler129 Napisano 3 Grudnia 2006 Napisano 3 Grudnia 2006 Papinos łowiłem na lodzie tylko przez jeden rok, lecz prawie codzień. Już troszke wiem co i jak Nie ma sensu tracić kasy na formowe zanęty - według mnie płatki owsiane wystarczą.
Papinos Napisano 3 Grudnia 2006 Autor Napisano 3 Grudnia 2006 to teraz wżuć może coś o proporcjach (dodam że to łowisko ma około 9 metrów głębokości, płatki sie rozproszą zanim na dno dolecą chyba że wlepiać je w gline ale czy zimą to sie opłaci ?)
kornik Napisano 13 Grudnia 2006 Napisano 13 Grudnia 2006 Witam. Ja osobiście płoć zimą z podlodu zanęcam zanętami kupnymi TRAPERA. Zanęta na płoć CZARNA + zanęta na płoć jasna w stosunku 1 : 1 + taką samą część płatków owsianych. Rozrabiam to w domu i nęcę na łowisku 8 m do 10 m specjalnie wykonanym zanętnikiem dennym, który sam zrobiłem. Ze względu że na moim jeziorze jest zawsze ruch wody pod lodem, nęcąc bezpośrednio w przerębli tą mieszanką ,przy tych głębokościach było mizernym efektem. ALE jak zacząłem używać zanętnika efekt jest nieporównywalnie lepszy. A oto link , może kogoś zainteresuje ,brałem z tego przykład. Proste do wykonania a skuteczne na głębokie nęcenia. http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1286&Itemid=110 Naprawde - polecam
maniek Napisano 13 Grudnia 2006 Napisano 13 Grudnia 2006 Kornik dzięki ,pomysł wykonania i opis super.
Papinos Napisano 13 Grudnia 2006 Autor Napisano 13 Grudnia 2006 bardzo pomysłowe użądzonko ,jak bede miał chwile postaram sie coś takiego sklepać bo widze że roboty na 30 min ,
maniek Napisano 14 Grudnia 2006 Napisano 14 Grudnia 2006 roboty na 30 minWidze żeś optymista lub "złota" rączka
kornik Napisano 14 Grudnia 2006 Napisano 14 Grudnia 2006 Witam. Może nie na 30 min. Ale warto coś takiego zrobić .
Papinos Napisano 14 Grudnia 2006 Autor Napisano 14 Grudnia 2006 Widze żeś optymista lub "złota" rączka bardziej chyba optymista ,bo ze złotych rączek to ja najbardziej lubie schabowe
Gość Dwie_sety Napisano 14 Grudnia 2006 Napisano 14 Grudnia 2006 Tego samego autora nęcenie w zimie Warto przeczytać i przemyśleć.
kornik Napisano 14 Grudnia 2006 Napisano 14 Grudnia 2006 Artykuł ciekawy. Ciekawe rozwiązania w sprawie metod nęcenia. Dużo można się nauczyć. Jak wyżej pisałem , zanętę przygotowuję w domu, lecz część zostawiam suchej mieszanki i zabieram na łowisko , jak nęcę kulkami zanętnikiem , każdą porcję jaką wkładam, najpierw obtaczam w suchej zanęcie co po opuszczeniu na dno , sucha karma daje efekt mgiełki co podnosi atrakcyjność nęcenia. Efekty na głębokiej wodzie są świetne.
Papinos Napisano 14 Grudnia 2006 Autor Napisano 14 Grudnia 2006 a czy do zanęty podlodowej można użyc atraktora zapachowego? ,czy to podniesie skutecznośc zanęty ?czy w zimie to nie ma znaczenia bo ryby i tak jedza niewiele? jeżeli używacie jakiś firmowych zapachów to czy moglibyście podac ich firmę i przeznaczenie , P.S na lód i tak małe szanse ale dodatkowa wiedza zawsze sie przyda
kornik Napisano 14 Grudnia 2006 Napisano 14 Grudnia 2006 Używam atraktora takiego jak w sezonie letnim w proszku lecz w dużo mniejszej ilości. Za dużo może być odwrotnym skutkiem. Czyli może odstraszyć ryby.
Papinos Napisano 14 Grudnia 2006 Autor Napisano 14 Grudnia 2006 proporcja 20 ml do zanęty 0.5 kg będzie dobra czy za dużo zapachu?
wOiOwnik Napisano 29 Grudnia 2006 Napisano 29 Grudnia 2006 A ja mogę polecić zanęte Trapera "Zimna woda". Jest to stosunkowo nowy produkt przeznaczony do łowienia właśnie w okresie zimowym. Cena to coś pomiędzy 5 - 7 PLN
Skunk Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 Mam pytanie.Jakimi mieszankami nęcicie w przeręblu?Jakich firm sprawdzają się zanęty i jakich dodatków warto urzyc.A zna ktos jakies ciekawe przynęty?Dziekuje za wszelkie wypowiedzi i POZDRAWIAM.
psioter5 Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 Polecam mieszankę traper płoć jezioro tylko że trzeba ją przedtem zemleć na drobniej dodać odrobiny konopi i podawać zanętnikiem, a przynęty najlepsze to pinka ochotka ciasto z dodatkiem oleju roślinnego, i mormyszka z 2-3 ochotkami. a z zanęt to jeszcze traper gold (czarna torba) ukleja jest dobry, z jedwabnikiem lub orzechowy, jest tak drobna że nie trzeba mielić ale odrobina oleju jej nie zaszkodzi, przynajmniej nie będzie zamarzać na łowisku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.