Skocz do zawartości
tokarex pontony

Zanęta podlodowa

Papinos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w tym roku chciałbym połowić spod lodu jeżeli zima skuje wode ,a narazie sie na to niezapowiada ,ale wole sie podszkolić w tym temacie :smile: czym nęcić , w jakich proporcjach i czy znacie jakąs firmową zanęte z przeznaczeniem na zime ?? Płoć ,Okoń ,Leszcz ?

przynęty na klenia   Dragon
Gość wobler129
Napisano

Okonia raczej się nie nęci, a na płotki to płatki owsiane sypiesz w przerembel i tyle :cool:

Napisano

sądzisz że to wystarczy ,ja nigdy pod lodem nie nęciłem dlatego chciałbym poznać sposoby i produkty dośc dokładnie ?

Gość wobler129
Napisano

Papinos łowiłem na lodzie tylko przez jeden rok, lecz prawie codzień. Już troszke wiem co i jak :wink: Nie ma sensu tracić kasy na formowe zanęty - według mnie płatki owsiane wystarczą.

Napisano

to teraz wżuć może coś o proporcjach (dodam że to łowisko ma około 9 metrów głębokości, płatki sie rozproszą zanim na dno dolecą chyba że wlepiać je w gline ale czy zimą to sie opłaci ?) :???:

• 2 weeks later...
Napisano

Witam.

Ja osobiście płoć zimą z podlodu zanęcam zanętami kupnymi TRAPERA.

Zanęta na płoć CZARNA + zanęta na płoć jasna w stosunku 1 : 1 + taką samą część płatków owsianych.

Rozrabiam to w domu i nęcę na łowisku 8 m do 10 m specjalnie wykonanym zanętnikiem dennym, który sam zrobiłem.

Ze względu że na moim jeziorze jest zawsze ruch wody pod lodem, nęcąc bezpośrednio w przerębli tą mieszanką ,przy tych głębokościach było mizernym efektem. ALE jak zacząłem używać zanętnika efekt jest nieporównywalnie lepszy.

A oto link , może kogoś zainteresuje ,brałem z tego przykład.

Proste do wykonania a skuteczne na głębokie nęcenia.

http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1286&Itemid=110

Naprawde - polecam

Napisano

bardzo pomysłowe użądzonko ,jak bede miał chwile postaram sie coś takiego sklepać bo widze że roboty na 30 min , :wink:

Napisano
Widze żeś optymista lub "złota" rączka

bardziej chyba optymista ,bo ze złotych rączek to ja najbardziej lubie schabowe :wink:

Napisano

Artykuł ciekawy.

Ciekawe rozwiązania w sprawie metod nęcenia.

Dużo można się nauczyć.

Jak wyżej pisałem , zanętę przygotowuję w domu, lecz część zostawiam suchej mieszanki i zabieram na łowisko , jak nęcę kulkami zanętnikiem , każdą porcję jaką wkładam, najpierw obtaczam w suchej zanęcie co po opuszczeniu na dno , sucha karma daje efekt mgiełki co podnosi atrakcyjność nęcenia.

Efekty na głębokiej wodzie są świetne.

Napisano

a czy do zanęty podlodowej można użyc atraktora zapachowego? ,czy to podniesie skutecznośc zanęty ?czy w zimie to nie ma znaczenia bo ryby i tak jedza niewiele? jeżeli używacie jakiś firmowych zapachów to czy moglibyście podac ich firmę i przeznaczenie ,

P.S na lód i tak małe szanse :cry: ale dodatkowa wiedza zawsze sie przyda :wink:

Napisano

Używam atraktora takiego jak w sezonie letnim w proszku lecz w dużo mniejszej ilości.

Za dużo może być odwrotnym skutkiem. Czyli może odstraszyć ryby.

• 2 weeks later...
Napisano

A ja mogę polecić zanęte Trapera "Zimna woda". Jest to stosunkowo nowy produkt przeznaczony do łowienia właśnie w okresie zimowym. Cena to coś pomiędzy 5 - 7 PLN

• 2 years later...
Napisano

Mam pytanie.Jakimi mieszankami nęcicie w przeręblu?Jakich firm sprawdzają się zanęty i jakich dodatków warto urzyc.A zna ktos jakies ciekawe przynęty?Dziekuje za wszelkie wypowiedzi i POZDRAWIAM.

Napisano

Polecam mieszankę traper płoć jezioro tylko że trzeba ją przedtem zemleć na drobniej dodać odrobiny konopi i podawać zanętnikiem, a przynęty najlepsze to pinka ochotka ciasto z dodatkiem oleju roślinnego, i mormyszka z 2-3 ochotkami. a z zanęt to jeszcze traper gold (czarna torba) ukleja jest dobry, z jedwabnikiem lub orzechowy, jest tak drobna że nie trzeba mielić ale odrobina oleju jej nie zaszkodzi, przynajmniej nie będzie zamarzać na łowisku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.