Skocz do zawartości
tokarex pontony

WĘDKOWANIE W MORZU Z MAŁYCH ŁODZI W DARŁOWIE

wedkarzmorski

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

W końcu zebrałem sie aby napisać co się działo na wyprawce.Ten entuzjazm co do pogody szybko przeszedł nam jak o 3 nad ranem podjechaliśmy na główki a,że to był już drugi wyjazd to postanowiliśmy ,że i tak kija zamoczymy i zamiast wodować łódke pojechaliśmy do kołobrzegu na znajomy kuter.w związku z tym,że było bardzo wcześnie nie dzwoniliśmy,Jak zajechalismy na keje okazało się ,że mają komplet i armator załatwił nam miejsca na świerzym kutrze Solon.W wielkim pośpiechu mustracja i pooooszszszli w morze .3 godzinna podróż dała do zrozumienia ,że będzie głęboko,w ciszy liczyliśmy na okazy.Dzwonek ,łowimy,machamy,maczamy, machamy,klniemy,idziemy na browara.Szyper zasuwa znowu pól godziny i w końcu dzwonek,no to machamy ,machamy w godzine pare rybek.Znowu parenaście minut płynięcia NO TRAFIŁ W ŁAWICE !!!!!!!!!!! łowiliśmy pięknie jakieś 10 minut i znowu pustynia.Kilka razy trzeba było krzyczeć do szypra aby zawrócił gdzie były brania,w koncu się zdecydował. Zrobił 5 okrążeń i nic to nie dało. :twisted::evil: Znowu kilka minut płynięcia.Jakieś ryby się pokazały ale to było już dłubanie.Ogólnie ryby brały znakomicie ,tylko trzeba je było troche poganiać ,no ale szyper miał to w ............ Wolał rundki po morzu kręcić i pościemniać troche ,aby 8 godzin zleciało.

Wyniki były jakie były - od 3 szt do 22 na głowe.Największa ryba na kutrze 2,5 kg.Ten rejs tylko mnie utrzymał w przekonaniu,że z kutrami już KONIEC !!!!!!!!

Czekam do wiosny albo na poprawe pogody wtedy dopiero rusze w morze ,żadnych kutrów!!!!!!!!!!!

Napisano

Ja się tak zastanawiam, czy naprawdę Ci szyprowie takie kapcany? Lenie? A może co częste w Polsce pie... swoją robotę.. Czy też może.... to wcale nie jest takie łatwe odpowiedznie manewrowanie kutrem bo on jest przystosowany do ciągnięcia sieci (gdzie przez ławicę tylko przez chwilę przepływa) a nie do wędkowania!? To by wskazywało na 2-gą (Twoją) wersję że raczej wędkować należy z mniejszych, zwrotniejszych jednostek a nie z, siermiężnych, kutrów rybackich. Bo aż mi się wierzyć nie chce, bo wg relacji to normalnie każdy kuter to syf a szyper fryzjer! Może poprostu nie daje się lepiej?

Napisano
Ja się tak zastanawiam, czy naprawdę Ci szyprowie takie kapcany? Lenie? A może co częste w Polsce pie... swoją robotę.. Czy też może.... to wcale nie jest takie łatwe odpowiedznie manewrowanie kutrem bo on jest przystosowany do ciągnięcia sieci (gdzie przez ławicę tylko przez chwilę przepływa) a nie do wędkowania!?

Fakt ,że kuter jast duży i manewrowanie nim jest trudne a ryby szybkie ,ale jakby się chciało szyprowi troche pomyśleć to napływał by tam gdzie trzeba ,i zamiast kłócić się między sobą to pływali by razem w kilka kutrów i się nawzajem obserwowali jak jeden straci ławice to wystarczy popatrzeć na której jednostce gną sie kije a gdzie nie ,wtedy się napływa z dryfem przed jednostke jak nic to lewo lub prawo ,no i niech przez radio wspólpracują jak jeden odbija pomacać koło łowiącej jednostki w lewo to drugi niech od razu płynie w przeciwną strone (to się nazywa osaczanie ławicy) Jest to tak proste ,że jak na łowisku są minimum trzy jednostki to namierzona ławica nie ma możliwości ucieczki bo jest cały czas namierzana obojetnie czy popłynie w lewo ,prawo ,albo obojętnie gdzie.Na łowisku potrzebna jest aktywność ,no ale to trzeba mieć chęci.

My na przykład stosujemy ten manewr cały czas na naszych łódkach , z tym ,ze zamiast radia używamy telefonów i jest gicio.po drugie bardzo dużo daje gaszenie silnika.W darłowie niektórzy zaczeli to stosować i poprawiło to troche ich wyniki.

Napisano
Fakt ,że kuter jast duży i manewrowanie nim jest trudne a ryby szybkie
A no i to wyjaśnia bardzo dużo... Na współpracę szyprów to bym nie liczył, ale nasówa mi się inne pytanie. Jaka jednostka Twoim zdaniem jest jeszcze odpowiedzniej wielkości do połowów wędkarskich, a jaka już za duża (za siermiężna). To bradzo ciekawe bo jak byłem w porcie w Fenit to jednostki które pływają z wędkarzami na rybkę są średnio o połowę mniejsze niż kutry w PL, które to jak pewnie Ty doskonale wiesz a ja zauważyłem prześcigają się w reklamach typu: "największa jednostka na Bałytku", "największy kuter w swojej klasie" itp, itd - a tu się okazuje że to tak naprawdę antyreklama jest!
Napisano

Ja bym wtrącił tylko parę zdań na temat skuteczności szypra. Kilka dni temu rozmawiałem z jednym wędkarzem łowiącym dorsza w minione lato na Bałtyku i miał "przyjemność płynąć jednostką gdzie było dwóch szyprów w tym rejsie. Jak jeden sterował to drugi odpoczywał bo wypływali dość daleko i na długo. Mówił że gdy sterował ten pierwszy to łowili rybę za rybą, a gdy zmienił go drugi - brań zero i tak w kółko. To by dowodziło,że wszystko oprócz chęci ryb zależy właśnie od szypra. No bo jest faktem, że jak dobrze szyper steruje nad dużą ławicą dorsza to choć nawet ryba nie gryzie to dorsza mimowolnie można zaciąsć za "ubranie", a jak nie idzie nawet jednej sztuki podciąść to znaczy że się pływa wszędzie tylko nie nad ławicą.

• 4 months later...
Napisano

Witam

Interesujący temat. Sądzę, że takie wypady stanowią poważną konkurencje w stosunku do połowów z kutrów. Może w ten sposób poprawi się nastawienie niektórych Szyprów do wędkarzy morskich. No, ale na ten temat dużo już pisano...

Swoją drogą jestem ciekawy jak wygląda organizacja takiego wyjazdu?

Zezwolenie na połów, przewodnik, wynajęcie łodzi, ilość osób na łodzi, itp.

Pozdrówka

Napisano

W Darłówku Antek Hołub organizuje takie coś. Zabiera na łódź 4 osoby, koszt od łebka 130 zł za cały dzień pływania. Zezwolenie w cenie+przewodnik i sternik w jednym. Można też wypożyczyć łódź i pływać samemu, ale potrzeba mieć patent starszego sternika no i umieć pływać po morzu.

Napisano

Super sprawa i cena przyzwoita.

Jeśli mogę prosić na priv jakieś namiary na sprawdzone jednostki.

Dzięki za pomoc, całkiem możliwe, że sie przesiądę na mniejsze pojazdy wodne ;D

Pozdrówka

• 6 months later...
Napisano

Witam

Panowie, może ktoś się podzielić informacjami o małych łodziach pływających z Władka ???

Mam już nieco dość dużych kutrów i 20 spadających naraz pilkerów na dno !!!

Przecież te dorsze w końcu zgłupieją !!!!

a może zbierzemy sie i na pare samochodów pojedziemy do Norwegii ???

Korci mnie to !!!!!!!!!!!!!

Napisano

... Też mnie korci Norwegia i chętnie dołączę do jakiejś konkretnej ekipy... :wink: Co do małych łodzi z Władka... na pewno można polecić łódkę Jacka Zawady... tyle że rezerwować trzeba z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, nooo i ... trochę drogo... (250) :cool: ...Ale spróbować warto... wyniki ma nieprzeciętne...! Są jednak minusy połowu z małych jednostek... z reguły nie ma tam WC i często są to łodzie bezkabinowe, więc trzeba się liczyć z kilkugodzinnym kontaktem z wodą i chłodem... :wink:

• 1 month later...
Napisano
Ja polecam Nereida i Neptun...

BARTŁOMIEJU !!! ... Kolego !!! ... To jest wątek o małych łodziach !... A czy Ty wogóle pływałeś na którejś z tych jednostek ? ...bo mi wszystko co związane z p. W. kojarzy się z fryzjerstwem... :cool: ... Przy okazji... czy ktoś może potwierdzić teorię Bartka o zwrocie połowy kasy w przypadku mało obfitych połowów ?

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 year later...
Napisano

plywam roznymi statkami i tymi calkiem malymi i tymi wiekrzymi ale jakos nigdy nie spotkalem sie z tym ze armator zwraca jakas kase gdy polow jest slaby. a propo co znaczy slaby polow.natomiast zdazylo mi sie plynac z tym samym szyprem kilka razy a polowy byly rozna , dlaczego.

• 7 months later...
  • 7 months later...
  • 2 weeks later...
Napisano
witam czy ktoś pływał na łódce z adamem filipkiem moze jakiś namiar na strone z tą łódką dzięki pozdrawiam.
witam.adama i tomka filipka moge polecic z czystym sumieniem.solidna firma,znajaca sie na rzeczy,bylem kilka razy i bylo ok.jesli ktos jedzie po to by powedkowac a nie pic kawe w cieplej messie to naprawde polecam to numer do adama503 380 784.moze ktos w zamjan podrzuci jakis namiar na jakas sensowna motorowke z okloic trojmiasta????mam tam sporo blizej niz do darlowa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.