Maszkaron Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Witam, czytałem, że stare karty wędkarskie, jeszcze z czasów Prlu, powinny być wymienione w 1999r. Czy jest to egzekwowane? Ojciec miał kilka kontroli po 2000r. i nikt nawet slowem nie wspomniał. Ma kartę z początku nlat '80. Grozi za to jakiś mandat? Nawet na Twardej nic nie mówili, a tam ojciec opłaca składki. Druga sprawa, że karty są wydawane dożywotnio, a tak trzeba znów zdawać egzamin i oczywiście zapłacić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Podaj źródło z którego wyczytałeś, że karty należy wymienić. Nic mi o tym nie wiadomo. Kartę wędkarską dostaje się raz w życiu. W obecnej formie to kartonik z pieczątką - nic więcej. Jestem niemal przekonany, że posiadam kartę, która była robiona na starych zasadach w 1997 roku, nie była wydawana przez starostę. Nigdy nie było akcji wymiany tej karty. A kontroli miałem wiele. To nie paszport, czy dowód osobisty. Dałbym tacie spokój Nawet jeśli faktycznie to karta nieaktualna, nikt mu nie dołoży tysięcy złotych kary. Tym bardziej, że regularnie opłaca składki i już dawno by go w kole pogonili, jeśli miałby coś za paznokciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Odnośnie samego dokumentu jakim jest karta wędkarska to wydaje mi się, że dla strażników najważniejsze jest żeby 'hajs się zgadzał'. Moja karta wędkarska została wyprana i jest naprawdę w opłakanym stanie ale ani podczas opłacania składek ani podczas kontroli nigdy nie miałem z nią problemów. Ważne żeby znaczki opłat były czytelne i dobrze widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateuszek22 Napisano 24 Kwietnia 2015 Share Napisano 24 Kwietnia 2015 A jak ma się sprawa ze zmianą meldunku, w karcie i legitymacji mam stary meldunek. Ostatnio opłacalem składki to mówili że to nie istotne ważne aby było opłacone. A jak jest w rzeczywistości??? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 24 Kwietnia 2015 Share Napisano 24 Kwietnia 2015 Nikt na to nie patrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Panowie proponuje bez takich "dobrych rad" na widzi mi się. Gdzie nie patrzy to nie patrzy. I zależy kto. Jeśli ma starą kartę (taką w brązowej okładce) to te karty w świetle obowiązującego prawa są juz nieważne i niewymienne (mozna je było wymienic w ciągu 10 lat po zmianie na nowsze) ale ten czas juz dawno minął. Trzeba zdawac ponownie egzamin, niestety. Późniejsze karty (nie pamietam jaki miała kolor) mozna wymienic bez zdawania. Sam miałem taką kartę z 76 roku i po konsultacjach (nawet w Okręgu) musiałem zdawać ponownie na białą kartę chociaż panom w kole też wydawało sie ze nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateuszek22 Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Stara karta jest biała jak dobrze pamiętam to wydana w 2001 roku. Bylem ost przypadkowo w starostwie i miły Pan powiedział mi, nie ma problemu można wymienić koszt 10zl wymiana od ręki. Szkoda ze nie miałem karty. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karix Napisano 5 Maja 2015 Share Napisano 5 Maja 2015 Podstawa to mieć opłaty za zezwolenie. Kiedyś podczas kontroli nie miałem białej karty ale samo zezwolenie i strażnicy mnie tylko upomnieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adoros Napisano 5 Maja 2015 Share Napisano 5 Maja 2015 Karty wędkarskei, nawet te stare ważne są bezterminowo. Tylko zaleca się ich wymianę, nie ma obowiązku, choć znane są przypadki czepiania się nadgorliwych i niedoinformowanych strażników. Prawo jest po stronie wędkarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marshall Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 W zeszłym roku, po kilkunastu latach przerwy wróciłem do wędkarskiego hobby. Przy próbie opłacenia wpisowego, składki i okręgówki musiałem wymienić kartę na nową, opłacić jej wydanie w Urzędzie Miejskim. Poprzednia była biała, wydana przez PZW w 1995 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi