Banita Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 I co dalej? Koniec tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 byłem na woda wiatr, serce boli jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banita Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Wiem, wiem!! Piękne rzeczy, marzenie, aż oczy bolą od luksusu, o cenach nie wspomnę to nie na moją kieszeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 Taa, stac mnie było na kebaba i ewentualnie ponton lub kajak, pod warunkiem że na raty by sprzedali 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banita Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Dlatego bieżmy się do roboty i zróbmy sobie sami pływadełko. Ja już mam część rufową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 jeszcze tylko jakieś profile na krawędzie muszę skombinować, bo widzę że to norma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banita Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Co to znaczy według Ciebie norma, bo nie bardzo wiem, o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 już kilka tych łódek obejrzałem i widzę że połączenie dna z burtą , stępka i zrębnice, są wykonane z profili aluminiowych tylko pawęż wspawana jest blacha-blacha, sens to ma już nad tym myślałem, dużo łatwiej zachować równą linie jak się blachę spawa do profilu to i jakieś drobne odkształcenia daje się ukryć, a i wygląda to dużo lepiej mimo że nie szlifują spawów to nie razi to oczu zbytnio, chociaż mi to osobiście przeszkadza i jakoiś sobie nie wyobrażam abym to tak zostawił, sprawdzałem już jeżeli spawa się obustronnie to nie widzę powodu aby to takie zostawić i daje się zjechać na zero że nie widać łączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banita Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Teraz już zaskoczyłem, o co Ci chodzi. Ja stosuje kołnierz, oczywiście z laminatu PS, a wygląda to tak: Zdjęcia z łódki, którą zrobiłem rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 spawać lepiej od środka a od zewnątrz szlifować na mały promień r3 np i ewentualne pęknięcia napawać lub zakleić szpachlówką epoxy. Tak się wykonuje łódki z alu wyścigowe często. Zapewnia to wytrzymałość spoiny i dobrą hydrodynamikę kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banita Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Przypuszczam koledzy, że solidnie zasuwacie przy swoich łódeczkach i nie za bardzo macie czas na dyskusję. W wolnej chwili wrzućcie jakieś zdjęcia i informację. Ja jestem dalej na etapie przygotowań, no i myślę o długości łódki, bo szerokość to wymusza materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 mhm, prace trwają, próbuję ograniczyć koszty, a koszty mnie ograniczają :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 pawęż i wzmocnienie z 4mm, reszta 3 mm, wersja bez podłogi samoodpływowej, jak wymyślę jak zrobić tą wkładkę z pianki to ją wstawię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 planuje jeszcze taki stojak trzasnąć, mam podobny do naprawy silników rewelka, z przekładnią ślimakową do obracania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banita Napisano 19 Marca 2016 Share Napisano 19 Marca 2016 Pięknie, pięknie, ale te wszystkie dodatki pochłoną trochę kasy a piszesz, że koszty Cię ograniczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 stalowe jest dla mnie zdecydowanie łatwiejsze do przełknięcia, na firmie mamy sporo odpadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banita Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Noto widzę, że szykujesz poważny warsztacik do robienia łódek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 mhm, mam też suszarnie bębnową zrobić na wrzesień , to przy okazji stojak będzie jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banita Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Widzę @sina2, że swoje rysunki robisz w komputerze, ja robię swoje szkice ręcznie na papierze. Może podrzuciłbyś mi jakiś prosty program do projektowania łódek, no i najlepiej w polskiej wersji. A to rysunek mojej łódki, długość jeszcze nieustalona, ale myślę, że trochę więcej jak 3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 freeship, darmowy jest i do którejś tam wersji jest spolszczenie, z tego co wiem można w nim też rozwijać powierzchnie ja tylko robię zarys kadłuba bo b.szybko to idzie i później już sobie obrabiam w solidzie jak nie znajdziesz to później na serwer gdzieś wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Program 3d typu solid daje nieograniczone możliwości projektowe. Z obliczeniami hydrodynamicznymi włącznie. Mój katamaran nabiera powoli kształtu finalnego i kolorów, jestem jak na razie zadowolony z efektów. Przy kilku udogodnieniach, które już mam w głowie typu grill uchwyty i pudełka oraz zadaszenie, wyprawy wędkarskie staną się przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 o i nr już ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sina2 Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 link do freeshipa aktywny przez 10 dni, jak ktoś spolszczenia będzie potrzebował to mailem prześle to małe pliki https://megawrzuta.pl/download/ae4e2d4efb5e14e29eda82352744b6f0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banita Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 Coś nie tak z tym programem, ściąga się inny. A to jedna z dwóch łódek, którą zrobiłem w zeszłym roku. 360/145/60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi