Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Wiem, wiem!!

Piękne rzeczy, marzenie, aż oczy bolą od luksusu,

o cenach nie wspomnę to nie na moją kieszeń.

Napisano

Taa, stac mnie było na kebaba i ewentualnie ponton lub kajak, pod warunkiem że na raty by sprzedali :) 

• Super 1
Napisano

Dlatego bieżmy się do roboty i zróbmy sobie sami pływadełko.

Ja już mam część rufową.           

i_do_boat_01.jpg

Napisano

już kilka tych łódek obejrzałem i widzę że połączenie dna z burtą , stępka i zrębnice, są wykonane z profili aluminiowych

tylko pawęż wspawana jest blacha-blacha, sens to ma już nad tym myślałem, dużo łatwiej zachować równą linie jak się blachę spawa do profilu to i jakieś drobne odkształcenia daje się ukryć, a i wygląda to dużo lepiej mimo że nie szlifują spawów to nie razi to oczu zbytnio, chociaż mi to osobiście przeszkadza i jakoiś sobie nie wyobrażam abym to tak zostawił, sprawdzałem już jeżeli spawa się obustronnie to nie widzę powodu aby to takie zostawić i daje się zjechać na zero że nie widać łączenia

Napisano

Teraz już zaskoczyłem, o co Ci chodzi.

Ja stosuje kołnierz, oczywiście z laminatu PS, a wygląda to tak:

Zdjęcia z łódki, którą zrobiłem rok temu.

i_do_boat_02.thumb.jpg.7668e6df13e7506a3i_do_boat_03.thumb.jpg.c2251be7cad88cc48

Napisano

spawać lepiej od środka a od zewnątrz szlifować na mały promień r3 np i ewentualne pęknięcia napawać lub zakleić szpachlówką epoxy. Tak się wykonuje łódki z alu wyścigowe często. Zapewnia to wytrzymałość spoiny i dobrą hydrodynamikę kadłuba.

Napisano

Przypuszczam koledzy, że solidnie zasuwacie przy swoich łódeczkach i nie za bardzo macie czas na dyskusję.

W wolnej chwili wrzućcie jakieś zdjęcia i informację.

Ja jestem dalej na etapie przygotowań, no i myślę o długości łódki, bo szerokość to wymusza materiał.

Napisano

pawęż i wzmocnienie z 4mm, reszta 3 mm, wersja bez podłogi samoodpływowej, jak wymyślę jak zrobić tą wkładkę z pianki to ją wstawię

• Super 1
Napisano

planuje jeszcze taki stojak trzasnąć, mam podobny do naprawy silników rewelka, z przekładnią ślimakową do obracania

stojak.jpg

Napisano

Pięknie, pięknie, ale te wszystkie dodatki pochłoną trochę kasy a piszesz,

że koszty Cię ograniczają.

Napisano

stalowe jest dla mnie zdecydowanie łatwiejsze do przełknięcia, na firmie mamy sporo odpadów

Napisano

mhm, mam też suszarnie bębnową zrobić na wrzesień , to przy okazji stojak będzie jak znalazł

Napisano

Widzę @sina2, że swoje rysunki robisz w komputerze,

ja robię swoje szkice ręcznie na papierze.

Może podrzuciłbyś mi jakiś prosty program do projektowania łódek,

no i najlepiej w polskiej wersji.

A to rysunek mojej łódki, długość jeszcze nieustalona,

ale myślę, że trochę więcej jak 3 m.

boat_02P.jpg

Napisano

freeship, darmowy jest i do którejś tam wersji jest spolszczenie, z tego co wiem można w nim też rozwijać powierzchnie 

ja tylko robię zarys kadłuba bo b.szybko to idzie i później już sobie obrabiam w solidzie

jak nie znajdziesz to później na serwer gdzieś wrzucę 

Napisano

Program 3d typu solid daje nieograniczone możliwości projektowe. Z obliczeniami hydrodynamicznymi włącznie.

Mój katamaran nabiera powoli kształtu finalnego i kolorów, jestem jak na razie zadowolony z efektów. Przy kilku udogodnieniach, które już mam w głowie typu grill uchwyty i pudełka oraz zadaszenie, wyprawy wędkarskie staną się przyjemnością :)

kat.jpg

Napisano

Coś nie tak z tym programem, ściąga się inny.

A to jedna z dwóch łódek, którą zrobiłem w zeszłym roku.

360/145/60

boat-2015.jpg