Zaratustra Napisano 13 Czerwca 2007 Share Napisano 13 Czerwca 2007 You! Witam mieszkam w Irlandii dokladnie w Tralee. Ryby lowie tylko z oceanu - rzeki, stawy i lodzie mnie nie bawia. Ulubionym miejscem jest Fenit (the pier) choc trudno tam ostatnio cos zlapac. Ostatnio zlapalem tam pare dogfish'ow i jedna Ray'e. Lowie z gruntu, wyjatkiem jest makrela - wtedy wiadomo... ps. Tomaszek, w przypadku problemow z Mlynkiem chlopcy w Landers w Tralee wyczyszcza, naprawia za pare euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 13 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2007 Siemasz Zaratustra, widzę ziomka. A czy opracowałeś jakies inne miejscówki poza tym okropnym pirem w Fenit? Ja najczęściej jeżdżę do Dingle, Ventry i na Slea Head. Bliżej Tralee próbowałem Spa i Fenit Island ale jak na razie bez efektów. Jak masz czas dawaj na PW to się jakoś spotkamy na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaratustra Napisano 13 Czerwca 2007 Share Napisano 13 Czerwca 2007 Lowilem na na plazach w na okolo finet tj Banna beach i te plaze po drugiej stronie oraz brandon. Do dingle zbyt daleko nie chce mi sie marnowac czasu na dojazd tam. W sobote w nocy bede znow na pier'e. Ostatnio chlopcy wyciagaja tam ray'a i dogfish, bream i skate fish- wiem ze jest tam pelno malej ryby (cos jak sandil) a gdzie mala ryba tam i duza;) Przyznac trzeba, ze w okolicy fenit trudno cos zlapac ostatnim czasy, ale jak juz cos jest to duze... Czasem warto poczekac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tpe Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 Hmm, jak duże?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaratustra Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 Wymiarowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 14 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2007 Wymiarowe No nie gadaj że bassy tam łowicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaratustra Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 2 tygodnie temu znajomy wyciagnal bassa. lowil na niskiej wodzie na poczatku pomosu przy kamieniach... Skad te zwatpienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaratustra Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 A oto co zyje w tutejszych wodach: http://www.sea-angling-ireland.org/specimen%20list.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 Dajcie namiar na jakas stronke z info o stanie morza a glownie czasie przyplywu(lub odplywu). Z mojej wioski musze "cisnac" co najmniej 2h. po tutejszych sciezkach no i czasem nie trafiam w najlepsza pore . A jesli chce pogonic na zachod w dodatku na jeden dzien to "nerwy w rodzinie" przez cala droge .Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaratustra Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 http://wxtide32.com <- tu jest software. Bedziesz tym w stanie policzyc przyplyw w kazdym miejscu na tej planecie... Jesli nie chcesz sie tym bawic : http://www.ireland.com/weather/tides.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 14 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2007 Skad te zwatpienie?Bo nie spodziewał bym się bassa w Fenit Tutaj jeszcze jedna strona z predykcją pływów http://easytide.ukho.gov.uk/Easytide/EasyTide/index.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaratustra Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 Na Fenit spodziewac mozesz sie niemal wszystkiego (zroznicowane dno, wysokosc lustra wody). Ja widzialem tam juz dogfish, ray, bass (nie jest tam wcale zadkoscia), bream i kupe innych stworzen ktorych nazw nie potrafie wymienic. Numer jeden na fenit to oczywiscie sider krab Duzym problemem jest to ze trudno ostatnim czasy tam cos zlowic. Ryba bieze nocami przy odplywie. Mysle, ze stalo sie tak glownie dlatego iz peir stal sie zbyt popularny. Miejsce tamto przypadlo glownie do gustu polskim rybako-amatorom, ktorzy do lowienia potrzebuja pare puszek taniego piwa. Dla przykladu pare tygodni temu spotkalem tam lowiacego Polaka ok 22 lata. Lowil makrele na spining 6 hakowym zestawem na makrele - dodac nalezy ze byla godz. ok 23 w nocy. zapytal mnie zeby mu pomoc rozplatec linke - sam nie byl w stanie ps. widze ze masz "apetyt" na bassa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tpe Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 Bassów u nas dostatek, poza tym nie lubimy łowić w tłoku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaratustra Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 PO 22:00 juz nie ma takiego tloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 14 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2007 Czyli podobnie jak na Fenit Island - odpyw w nocy. No właśnie, tak jak napisał tpe, największym minusem piru jest tłok i mało przyjemne betonowe okoliczności. A próbowałeś dostać się na miejscówki na Fenit Island? Tzn. nie plaże ale dalej na skałach? Ja całą zeszłą sobotę tam łaziłem ale nie udało mi się znaleźc dogodnego miejsca. Głównie przez płoty którymi Fenit Island cała jest poprzecinana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaratustra Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 NIe, nie bylem tam jeszcze ale mam w planach. Musze zaopatrzyc sie w stojak, zawsze gdy jechalem na plaze bylem tam z irlandczykami i kozystalem z ich stojakow. Jak tylo kupie to wybiore sie na fenit island. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esox26 Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 Witam wszystkich wedkarzy w irlandii!!!!!!Pare dni nie pisałem ale zmiana pracy i za bardzo nie mam czasu nic napisac.Pare dni temu wybrałem sie na kanał w Salins i ani brania!!!!!wiec odpuszczam sobie ten kanał na jakiś czas!!!!!Dzisiaj rono wypad na Blessington i dwa ładne pstrągi na blache!!!W NIedzielny poranek tez mam zamiar wyskoczyc na małe wędkowanie bo w tygodniu niestety nie mam czasu...pozdrawiam wszystkich i życze połamania kija!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 17 Czerwca 2007 Share Napisano 17 Czerwca 2007 Dzisiaj rono wypad na Blessington i dwa ładne pstrągi na blache!!! Biczowales na jeziorku czy na "komercyjnym" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esox26 Napisano 17 Czerwca 2007 Share Napisano 17 Czerwca 2007 A jest jakaś różnica ?????byłem na jeziorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaratustra Napisano 18 Czerwca 2007 Share Napisano 18 Czerwca 2007 W sobote na fenit ok godziny 1 w nocy, na niskiej wodzie udalo zlowic mi sie metrowego conger'a. Piekna sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 18 Czerwca 2007 Share Napisano 18 Czerwca 2007 Pisalem juz wczesniej ze conger to moja mala obsesja .Napisz cos wiecej(zestaw, przyneta,branie,hol itp.).Jak mozesz to podepnij fotke .Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaratustra Napisano 18 Czerwca 2007 Share Napisano 18 Czerwca 2007 Fotki niestety nie zrobilem Lowilem na koncu Pier'u kolo kamieni bo wlasnie w takich miejscach mozna zlowic Conger'a" Byl to dokladnie koniec odplywu, najnizsza woda, zero fal, ale fale to akurat malo istotne. Lowilem na filet z makreli na hak rozmiar 4 na haku fluoroscencyjna osmironiczka. Przyneta lezala na gruncie, ryba wziela prawdopodobnie gdy sciagalmem przynete (na spiningu). ps. Oto ksiazka ktora zawiera wszystkie morskie ryby wystepujace wokol Irlandii wraz ze specyfikacja: www.cfb.ie/pdf/fishbook.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 19 Czerwca 2007 Share Napisano 19 Czerwca 2007 Thx, z ksiazek moge polecic"Sea fishing properly explained" autorstwa Ian-a Balla. W ksiegarniach mozna (chyba ) dostac kolejne wznowienie tej ksiazeczki. Pewnie ameryki nie odkryjecie , ale moze pare nowinek.. . At conger- czy uzebienie wegorzyka moze "zaszkodzic" zylce czy tez stalowe przypony to przesada . widzialem takie zestawy na congera w niemieckim "Fish & Fang" . W prawdzie dawno temu ale widzialem. Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 8 Lipca 2007 Share Napisano 8 Lipca 2007 Wczoraj bylem na krotkim wypadzie w Dun Laoghaire. Od 17-tej do 19-tej. Chcialem przetestowac "patyk i mlynek". Daly rade, choc uzylem za grubej zylki co skrocilo rzuty. Brania makreli albo zaraz po zarzuceniu( potrzeba dlugich rzutow ) lub przy falochronie( zdecydowanie mniejsze ryby ). Co ciekawe , calkowicie nie spisaly sie wabiki z pior( niebieskie, czerwone, czarne) a jedynie z folia "holo" . Wedkarz lowiacy obok stosowal prawdopodobnie zestawy do polowu sand eel-i gdyz brania mial non stop lecz z przewaga malych ryb. Musial miec chlop duza rodzine ,bo jak inaczej wytlumaczyc potrzebe zabrania kilkudziesieciu( a moze wiecej ) ryb . No i najwazniejsze . Zlowilem swoja najwieksza( jak dotychczas) makrelke- 45cm. Super ubarwiona, znacznie ciemniejszy grzbiet od mniejszych kuzynek. Ciekaw jestem waszych doswiadczen odnosnie wielkosci zlowionych makrelek .Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esox26 Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 witam wszystkich kolegów po kiju!!!!!!widze ze na forum cisza!!!!ja własniw wróciłem z kraju z 18 dniowych wakacji podczas których zaliczylem 3 dniowa zasiadke na paprocanach w Tychach i długo oczekiwane karpie zameldowaly sie na moich kijach.Chetnie wybralbym sie na wedkowanie morskie ale nigdy tego nie robiłem poza połowem dorszy,najwyzszy czs zrobic cos w tym kierunku,chetnie sie z kims wybiore???moze z kolega zza miedzy????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi