cysiu Napisano 3 Stycznia 2007 Napisano 3 Stycznia 2007 Dużo piszecie o przynętach na szczupaka. Jakie blachy, woblery, gumy itd posiadasz w swoim pudełku gdy wybierasz się na zębatego ze spinem w ręku Planuję skompletować sobie taki niezbędnik na szczupaka. Macie jakąś przynętę od której warto zacząć, w miarę łatwą w prowadzeniu itd. Przeczytałem że na początek najlepiej jest kupić po kilka przynęt z każdego rodzaju. Tak więc jakie błystki, gumki, wobki na początek Może macie jakieś pewniaki
keri Napisano 3 Stycznia 2007 Napisano 3 Stycznia 2007 Może macie jakieś pewniaki Z tymi pewniakami to jest tak że na jednym łowisku dana przynęta jest kilerem a na innym nic w nią nie puknie.Co do przynęt szczupakowych na na pewno najlepsze na początek będą gumy /ripery,twistery/ 7-8 cm w kolorach biały z czarnym grzbietem i np niebieskim są to chyba najbardziej uniwersalne zestawienia kolorów gum na szczupłego. Warto mieć jeszcze do tych gum główki jigowe nie doradzę Ci wagi bo nie wiem gdzie będziesz wędkował. Wielkości na pewno doradzą Ci w dobrym sklepie Warto mieć parę błystek obrotowych w rozmiarze 3-4 No i wydaje mi się że standardy jak błystki wahadłowe typu Gnom, Alga, Mors też warto do tego pudełka włożyć. Co do woblerów to na początek dał by se spokój i obławiał głównie gumami. Do sezonu na szczupaka masz jeszcze mnóstwo czasu tak więc na pewno zdążysz odpowiednie przynęty, po za tym na naszym forum jest cała masa o przynętach na szczupaka. Powodzenia
Lesio Napisano 4 Stycznia 2007 Napisano 4 Stycznia 2007 Moimi pewniakami na szczupaka są rippery Manns'a - 8 i 10 cm, perłowe (także perłowe z brokatem) z czarnym grzbietem. 8 cm stosuję rzadziej - więcej łowię na niego okoni, czasem sandaczy, niz szczupaków. 10 cm może sie wydawać duży, ale zapewniam, że nie jest - złowiłem na niego b.dużo niewymiarowych szczupaków. Mannsy zapewniają świetną pracę przynęty, gdyż pracuje nie tylko ogonek, ale cała przynęta kolebie się na boki - trzeba tylko dobrać wagę główki do głebokości łowiska. Tymi mannsami łowiłem od b.przejrzystych, po b.mętne wody i sprawdzały się wszędzie. Ripperów innych firm nie stosuję. Polecam także woblery o naruralnym ubarwieniu - salmo perch w kolorze okonia i płoci - 8 cm DR lub na głębokich łowiskach - SDR. Na płytkie i mocno zarośnięte zbiorniki polecam pękate woblery z grzechotką od 6,5-8,5 cm. Kiedyś miałem taki produkcji radzieckiej, który okleiłem srebrnym pazłotkiem od papierosów, na który mój ojciec złowił masę ładnych szczupaków. Teraz na allegro można kupić podobne, srebrzyste w cenie 5 zł/szt. Zapomniałem o jeszcze jednej przynęcie, kiedyś, gdy łowiłem na stawach potorfowych nie było lepszej przynęty niż obrotówka 3' - czarna w żółte kropki.
Gość wobler129 Napisano 4 Stycznia 2007 Napisano 4 Stycznia 2007 Moimi przynętami na szczupaka - a rzadko go łowię jakoś mi nie podpasował, nie wiem czemu, ale nie lubię go łowić za bardzo - są rippery i kopyta oraz płyciutkowchodzące woblery. Z gumek mogę polecić Mann's Predotor i dwukolorowe i zwykłe - wiele kolorów i parę wielkości , Mann's Swimmin Grub - też są fajne kolory i rozmiary oraz Mann's Ripper - jak wyżej i kolory i rozmiary One mi się najbardziej upodobały. Do tego baaardzo leciutkie główki z długimi, ostrymi i mocnymi hakami - raz straciłem dużego szczupaka poprzez kupienie badziwnej główki i teraz kupuję znanych i cenionych a oczywiste, że zarazem droższych firm główek. Tak samo kotwice w wobkach wybieram te droższe i mocniejsze.
Papinos Napisano 4 Stycznia 2007 Napisano 4 Stycznia 2007 Moimi pewniakami na szczupaka są rippery Manns'a - 8 i 10 cm, perłowe (także perłowe z brokatem) z czarnym grzbietem. mysle że nie tylko u Ciebie ,gumka która jest na foto to killer na szczupłego , oprócz takich uzywam jeszcze z tej seri białego brzuszka i czernego grzbiecika RELAX 7 cm biało czarny z zaczerwienionym łebkiem
tomek1 Napisano 4 Stycznia 2007 Napisano 4 Stycznia 2007 z tej seri białego brzuszka i czernego grzbiecika RELAX 7 cm biało czarny z zaczerwienionym łebkiem Ostatnia ryba roku http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2078&postdays=0&postorder=asc&start=30 właśnie na takiego tylko że na bocznym troku
karliczek79 Napisano 5 Stycznia 2007 Napisano 5 Stycznia 2007 Polecam wszystkie gumeczki przed wyprawą wrzucić do naczynia z gorącą wodą guma robi się bardziej miękka i rewelacyjnie pracuje a ripper ze zdjęcia to także mój killer-pozdrawiam wszystkich wędkarzy
Papinos Napisano 5 Stycznia 2007 Napisano 5 Stycznia 2007 właśnie na takiego tylko że na bocznym troku oto własnie dowód na jego skuteczność przez grudzień wszystkie szczupaki jakie złapałem a było ich 5, padły na takiego relax'a
Papinos Napisano 5 Stycznia 2007 Napisano 5 Stycznia 2007 Jak prowadzić taką przynętę jeżeli chodzi Ci o tą ze zdjęcia to masz tyle możliwości że każdy spiningista mógł by opisać tobie inną i gwarantuje ,że pozostało by jeszcze wiele nieopisanych ponieważ metod jest masakrycznie dużo opiszę kilka najpowszechniejszych i według mnie najskuteczniejszych do tego rodzaju przynęty . 1.przynete prowadzisz równomiernie no rzut na innych głębokościach (równa prędkość zwijania bez ruchów szczytówką) 2.przynete prowadzisz co rzut na innej głębokości w równym tęmpie co 5 sekund podszarpując szczytówką (nie przestając kręcić ) 3.pozwalasz przynęcie po rzucie swobodnie opaść na dno i podszarpujesz równomiernie wybierając luz z żyłki ,co około 7 sekund jeżeli chodzi o takie przynęty na troku to całkiem inna baja ale o tym napisza pewnie trokowcy
Homegeon Napisano 5 Stycznia 2007 Napisano 5 Stycznia 2007 niewiem czy coś tym jest ale na ripery relaksa zadko kiedy cos lowilem, w lato odkrylem manns`y i od tamtej pory w moim pudełku zawsze nosze przedatory mannsa 3" perłowe z czerwonym grzbietem mój szczupakowy kiler!! wogóle to nie lubie relaxa są zrobione z miekkiego silikonu i nawet pzy wolnym zwijaniu plecionki korpus mocno kolebie sie na boki, zaś manns`y są zrobione ze zdecydowanie mocniejszej gumy i bardziej pracują ogonkiem niż korpusem moze cos w tym jest
Papinos Napisano 5 Stycznia 2007 Napisano 5 Stycznia 2007 manns`y są zrobione ze zdecydowanie mocniejszej gumy i bardziej pracują ogonkiem niż korpusem to prawda ,ale jak widzisz ryby dokonują ostatecznej weryfikacji
cysiu Napisano 28 Stycznia 2007 Autor Napisano 28 Stycznia 2007 Mam takie oto łowisko: staw, głębokość około 2m, zarośnięty. Ryba oczywiście szczupak. Na co najlepiej w takim stawie łowić Jeśli byłby to Mann`s 10 cm to jaka dobrać do niego główkę :Dodam jeszcze że wędka ma cw. od 10 gram i dobrze by było żeby przynęte jak najwolniej prowadzić. I jeszcze rozmiar haczyka, producent zaleca 5/0, ale taka główka waży z 15 g Najlepiej napiszcie jak łowicie. Interesuje mnie zakup tych ripperów w większej ilości. Sklepik fishing markt jest chyba ok prawda
Homegeon Napisano 28 Stycznia 2007 Napisano 28 Stycznia 2007 @cysiu waga glowki zalezy od jej obciążnia.jesli hak jest duzy 5/0 i wiecej to nie znaczy ze ma jedną i tylko dużą gramature hak 5/0 moze miec glowke 5g jak i 25g do takiego lowiska polece ci 5/0 3-5g w sklepie wędkarskim spokojnie powinienes takie haki dostać co do mans`ow to predatory3 mi się najlepiej sprawdzily przy szczupaku
cysiu Napisano 8 Lutego 2007 Autor Napisano 8 Lutego 2007 Tak sobie pochodziłem po sklepach i normalnie urwanie głowy z tymi przynętami jest Trzeba będzie coś w końcu wybrać. Myślę że najrozsądniejsze będzie kupienie na początek kilk różnych przynęt, aby sprawdzić co i jak. Na razie nie będę robił zakupów w stylu: np. 10 takich gum, 5 takich błystek, bo ni wiem jak sie sprawdza na moim łowisku. Puki co w swoich zbiorach odnalazłem kilka wachadłówke, ale szczerze powiedziawszy to nie mam do nich za grosz zaufania , mam jeszcze kilka obrotóweczek, jakieś ripperki no name i woblerka rapalkę takiego okonka 4 cm.
jeux Napisano 8 Lutego 2007 Napisano 8 Lutego 2007 zaczym zaczniesz kupować co kolwiek musisz się określić jakie ryby chciał byś łowić na co się nastawiasz poźniej zacznij podglądać wędkarzy i podpytywać się ,zawsze jakieś tam rozeznanie zrobisz,reszta to juz twój własny wybór .
Gość Bartosz Napisano 8 Lutego 2007 Napisano 8 Lutego 2007 ... a za tydzień będziesz miał PUDŁO a nie skromne pudełko przynęt...
magnum666 Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Czy znany jest jakiś sposób przechowywania przynęt gumowych, w taki sposób aby nie traciły swoich pierwotnych barw??
Gość opaczo Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 ja znam jeden sposób mianowicie - trzymanie gum w tej samej barwie w osobnej przegródce niż te z innymi barwami .
daniel zarzecki Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 najlepsze są zdecydowanie torebki strunowe. Od dawna są u mnie numerem jeden.
magnum666 Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 ja znam jeden sposób mianowicie - trzymanie gum w tej samej barwie w osobnej przegródce niż te z innymi barwami . To akurat jest motyw ogólnie znany, zapobiegający przebarwieniom przynęt gumowych. A chodzi o to aby gumki nie traciły swoich kolorów. Żeby gumki perłowe nadal pozostały perłowe a nie pożółkłe .... mimo przechowywania w przegródce z gumkami dokładnie tego samego koloru i typu!
Gość wobler129 Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 magnum666 a może pudełeczko wyłożone jakąś ściółką, pianką itp i gumy z hakami powbijane jedna obok drugiej? A te bez główek tak jak kolega mówił najlepsze są zdecydowanie torebki strunowe. Od dawna są u mnie numerem jeden.
Turbo Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Piszecie że gumy niezawodne a nikt nie dodał że guma dla początkującego to nie najlepszy temat bo nie stawia takiego oporu jak np. obrotówka ! Gumą trzeba umieć łowić . Dla mnie numerem jeden są mepsy od 2 do 5 . agila 2 z chwostem w tym sezonie to HIT ... potem woblerki w kolorkach naturalnych ukleja lub płoć ew. okoń .... Z gum to żółte twistery 11cm i białe <- niezawodne uważam że ludzie przesadzają z ilością wzorów gumek kolorów itd itp . Założe sie że gdyby pod ryj tej samej ryby dać 10 różnych gum i tak by wzieła ! Typowy niezbędnik ? 3 blaszki , 3 woblery , 4 gumy nic wiecej nie trzeba bo bedziesz częściej zmieniał przynety niż łowił !!!!!!!!!!!
Gość opaczo Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Żeby gumki perłowe nadal pozostały perłowe a nie pożółkłe .... mimo przechowywania w przegródce z gumkami dokładnie tego samego koloru i typu! magnum sory - niezrozumiałem Cię na początku . Mnie się to wogule nieprzydaża ponieważ mnóstwo gum potrafie urwać w ciagu kilku - kilkunastu dni
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.