mlody11 Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 W przyszłą niedziele mam zawody "Jaź 2016". Znacie jakieś zanęty które zwabia jazia moje stanowisko? Jakieś porady dotyczące połowu tej ryby. Wiem ze na groch można je łowić. Może ma ktoś jakieś doświadczenie z ta ryba, są to zawody gruntowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 2 godziny temu, mlody11 napisał: Może ma ktoś jakieś doświadczenie z ta ryba, są to zawody gruntowe. Ta ryba wymaga "ciszy". Aby ją złowić wiosną nie potrzeba aż takich wyrzeczeń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 12 Marca 2016 Autor Share Napisano 12 Marca 2016 Będę się na nią pierwszy raz nastawiał chciałbym się jak najwięcej o tej rybie dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 żarłoczna, mięsożerna i pazerna w zależności od warunków w jakich ją poławiamy. Bezsprzecznie łatwiejsza do złowienia niż kleń o tej porze roku. Ryba która wymaga jak już wspomniałem ciszy spokoju i jak najwięcej cierpliwości (mówię tu o łowieniu w rzece). O tej porze roku polecam jako przynętę rosówkę. Niezależnie czy łowisz na spławik czy na DS. Tylko moja uwaga. Pilnuj wędki... . Zawody masz gruntowe. Proponuje jakąkolwiek zanętę z dodatkiem siekanych rosówek. Sukces powinien być... . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczypior Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 Ja zawsze łowiłem na groch i nim nęciłem , ale w tym przypadku nie wiem czy ściągniesz szybko ryby. Wiem że kupcze zanęty są ukierunkowane pod jazia. Do tego dobrym dodatkiem są ciasta fluo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 Ja Jazie łowie na Groch - ale wymaga to nęcenia i przyzwyczajenia ryby, więc na zawody raczej odpada, chyba, że groch jest powszechne stosowany w łowisku i ryba go zna. Przynęty standardowe - czerwone (gnojaki), robaki kopane, białe, pinki, kukurydza konserwowa. Miejsce - raczej bliżej brzegu (nie w nurcie), a idealnie jakieś spowolnienie nurtu za / lub pod krzakiem, drzewem - łowie zazwyczaj blisko brzegu - ale z 5-10m od stanowiska w dół rzeki. Jazie są b. płochliwe dlatego siadam daleko od brzegu - 4- 5 m, tak, że tylko końcówka wędki wystaje nad wodę; staram się nie wstawać i jak najmniej ruszać + cisza. Miałem sytuacje, że podszedł wędkarz pogadać i miałem po braniach na 2,3 h. Zanęta - są ukierunkowane na Jazie, ale ja z marszu nigdy nie nastawiam się na Jazie więc łapałem je przy "okazji" - stosowałem zanęty płociowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 12 Marca 2016 Autor Share Napisano 12 Marca 2016 Ostatnio bylem świadkiem nęcenia grochem ale na innym odcinku rzeki. poszło 1.5 wiadra 10l w jedno miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 A ile sypać grochu w czasie zawodów będą trwały jakieś 4h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Jak nęcę to rzucam ok 4 litrów grochu + 2 litry pęczaku + 0,5l konopi +3l pszenicy - to mniej więcej 8-10 litrów ziaren rozdzielam na 3,4 miejscówki. Jak już łowie to rzucam b. mało - garsteczkę mieszanki na spławik i dorzucam po 5-10 ziaren co jakiś czas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 O tej porze już nęcić "grubo"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 JA już od Lutego zacząłem nęcić jak były cieplejsze dni - chociaż trochę niewypał, bo zimno się zrobiło. Ale to jeszcze nie jest grubo - używam pęczaku, konopii, pszenicy + groch, pod koniec kwietnia/maj przejdę na kuku gotowaną, łubin i groch. Teraz nęcę co 2gi, trzeci dzień, jak ruszą leszcze po tarle to będę nęcił 5,6 dni w tygodniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 A jakbym sypną na zawodach (podaje w kg suchych) 1kg grochu, 3kg pszenicy i 1kg kuku. Mogłoby być tak bo z konopiami u mnie jest problem chwilowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Godzinę temu, mlody11 napisał: A jakbym sypną na zawodach (podaje w kg suchych) 1kg grochu, 3kg pszenicy i 1kg kuku. Mogłoby być tak bo z konopiami u mnie jest problem chwilowy Koledzy fachowcy od jazi pewnie się jeszcze wypowiedzą, ale jak dla mnie to gruba przesada jak na zawody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Wg mnie na zawody to jakiś proszek - zanęta sypka, nie nauczysz ryb w kilka godzin jedzenia pszenicy czy grochu. Jeśli to zawody gdzie punktują tylko i wyłącznie Jazie to można spróbować Grochu, jeśli ryby go znają w łowisku, ale to raczej łowienie, próbowanie - ziarno na haczyk, garstka grochu do wody z pół godzinki albo jest, albo nie ma i zmiana przynęty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 15 Marca 2016 Autor Share Napisano 15 Marca 2016 Dzięki za wszystkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 Wydaje mi się że ma zawodach nie ma sensu nęcić ziarnem. To nie jest rekreacyjne łowienie gdzie masz czas na takie manewry. Dałbym jakąś ciemną mieszankę pod karpiowate, do tego chlebek fluo (na jazie i klenie to podstawa), do tego jakąś pinkę i trochę kukurydzy lub groszku z puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczypior Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 Groszek z puszki się nie sprawdza według mnie. Kiedyś też myślałem ze wszyscy łowią na taki , ale niestety zero brań szybko zmusiło mnie do podpytania innych. Groch to raczej ten żółty , który można kupić w warzywniaku lub bezpośrednio gdzieś u rolników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 O 15.03.2016o09:27, bumtarara napisał: Dałbym jakąś ciemną mieszankę pod karpiowate, do tego chlebek fluo (na jazie i klenie to podstawa), do tego jakąś pinkę i trochę kukurydzy lub groszku z puszki. Kupiłem dziś zanętę specjalnie "Traper Series Feeder Cold Water" ukierunkowaną pod leszcze,plocie krąpie jazie i klenie wiec może coś da rade z tego wydłubać. Oczywiście grochu tez trochę sypnę. I mam zamiar dodać do tego czarna ziemie żeby się zanęta nie wyróżniała na dnie. A groch zakładać na haczyk czy może próbować na włos zakładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczypior Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Hak będzie dobry tylko ziarenko musisz tak zakładać żeby było widać grot. Do tej zanęty pieczywka fluo dobrze jakbyś dodał. Niektórzy mówią jeszcze ze haczyk powinien mieć kolor złoty, żółty , ale jak łowiłem na czerwone i też było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narinx Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 jakoś mnie ta teoria kolorów nie przekonuje. ryby mają je w sumie w dupie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 4 godziny temu, szczypior napisał: Niektórzy mówią jeszcze ze haczyk powinien mieć kolor złoty, żółty , ale jak łowiłem na czerwone i też było dobrze. Haki tez kupiłem bo już nie mailem odpowiedniego i pomyślałem ze skoro groch po ugotowaniu jest żółciutki to i hak niech taki będzie. A pieczywo fluo jakiś konkretny kolor czy może być mix? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczypior Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Co dasz to będzie dobrze tylko nie ma co przesadzać też z ilością. Może jutro zapytam kolegę z koła jak dobrze wykonać zanętę ukierunkowaną pod jazia i postaram Ci się powiedzieć coś więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Ja najbardziej lubię żółte, ale czy ma to znaczenie nie wiem ja pieczywo zawsze dawałem do zanęty na koniec, jak juz wciągnie wodę i napuchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr 53 Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Witam kolegów chcę dodać od siebie trochę uwag dotyczących Jazi , łowiąc je przez wiele już lat zauważyłem że jazie mają swoje ulubione miejsca i okresy żerowania, wiosną łowię je na niewielkiej rzece Pszczynce, , do końca kwietnia najlepsze godziny to od wczesno rannych do godz 9 tej , przy niskim stanie wody, zaś podczas podwyższonych stanów wody w rzece okres ten wydłuża się nawet do godz 11 tej, później w maju już tylko wczesno ranne i przed wieczorne aż do zmroku , nie nęcę łowiska wcześniej a dopiero po przyjściu na miejscówkę wrzucam 3 lub 4 kule zanęty, samo stanowisko tak sobie przygotuje żebym nie musiał wstawać z krzesełka by ich nie płoszyć, na haczyku zawsze pieczywo, skórka z chleba lub bułki miąższem na zewnątrz, Jazie może nie jakieś okazowe ale takich od 35cm do 47cm trafiam dość często, mniejsze też się trafiają ale w moich miejscówkach rzadko , dlatego moim zdaniem najlepiej jest poznać rzekę i ich miejscówki, życzę kolegom okazów i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi