Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 months later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Woda jest ale chyba łatwiej było przerzucić rybę do rzeki niż do jeziora, a przynajmniej tak to sobie tłumaczę. 20 ton ryb to ilość, którą można by zarybić całkowicie sporych rozmiarów staw, poza tym ile kolejnych ton ryb przepadło zupełnie przy okazji tego remontu ? Przepust wody powinien być tak skonstruowany żeby ani jedna ryba nie miała prawa przez niego przelecieć. Wiem, że to stara budowla i nie znam jej konstrukcji ale jeśli nawet jest tak zrobiona , że ryby przelatują to z pewnością jest to możliwe do poprawy. A może komuś były potrzebne ryby na święta i trochę przesadził ? Trudno kogoś oskarżać nie mając odpowiedniej wiedzy , natomiast wobec zaistniałego faktu mam nadzieję, że PZW będzie czuło się zobligowane do uzupełnienia rybostanu w zbiorniku.Może uda się pociągnąć kogoś do odpowiedzialności ale znając życie pewnie my sami poniesiemy tego konsekwencje.

• 4 weeks later...
Napisano

Jest też dobra wiadomość - obecny stan wody to 32 mln.m3 , a więc całkiem spory i nadal wolno rośnie. Czyżby koniec remontu ? Na razie jeszcze lód, ale za miesiąc zapytam gdzie trzeba.

• 1 month later...
Napisano

Sam się zastanawiam bo zamierzam wybrać się tam w sobote,może ktoś już coś wie co tam sie dzieje no i oczywiście czy rybka bierze :mrgreen:

• 5 weeks later...
Napisano

Byłem nad jeziorem przez ostatnie trzy dni . Brań jest bardzo dużo przez całą dobę z różną intensywnością. Głównie biorą małe leszcze , płotki , czasem mały jaź lub boleń. W zeszłym roku na początku sezonu co dziesiąta ryba to był leszcz ok. 50 cm. , a reszta drobnica. W tym roku co 15 ryba to leszcz 40 cm. , co 20-ta leszcz 50 cm , a reszta drobnica. Komentarz zbyteczny.

Napisano

Witam koledzy wędkarze czy ktoś był nad zalewem czy leszcz bierze,bo mam zamiar się wybrać a mam spory kawałek bo jestem z woj.łódzkiego i nie chce jechać w ciemno .

• 2 weeks later...
Napisano

Brac coś tam, bierze w jeden dzień szybki wypad z synem 16 leszczy w przedziale 35-40 cm w 1 godzina 20 minut kilka dni później znowu szybki wypad i echo 4 godziny bez skubnięcia

• 4 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano

witam jak dobrze się doczytałem regulaminu to limit jest 5kg leszcza lub 10szt powyżej 35cm tam z czego nie mogą przekroczyć masy całkowitej 5kg ?? mozna pojechać i rozbić namiot i się ustawić na 3 dni ??? . a i czy wie ktoś gdzie można zrobić opłaty bo ja nie z tych stron .

Napisano

10 sztuk powyżej 35 cm + 5 kg. poniżej 35 cm. Namiot możesz rozbić na jednym z ośrodków wypoczynkowych lub na początku " kamieni " od strony Ściborza , albo w pobliżu rybaczówki od strony Sarnowic. Opłaty w kole np. Paczków , Nysa , Otmuchów lub E - zezwolenia ( informacje znajdziesz na stronie PZW Opole ).