Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a to tak na dziko gdzie sie chce to nie da rady sie rozłożyć z namiotem na 3 dni . za leszczykiem jadę czy te ściborza czy Sarnowic cos można połapać . z gruntu daleko trzeba machać czy biorą wszędzie. dziekuje za wyjasnienie tych kg z rybkami

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Miejsca , które Ci podałem (oprócz ośrodków wczasowych) to miejsca dzikie z płaskim terenem nadające się na rozbicie namiotu. Połowisz tam tylko z gruntu i im dalej rzucisz tym lepiej. Jeśli ryba będzie brała , to połowisz na pewno. Na noc jedną wędkę warto zarzucić na żywca ( sandacz , boleń).

Napisano

Ok dziekuje za wiadomosci za tydz jade zobaczymy zdam relacje jakie wrazenia itp a nom ja zawsze w nocy jedna wędkę na drapieżnika mam lepiej spławik czy z gruntu rybkę posłać oby tylko coś skubało i czerwony robak najlepiej ? tak gdzieś wyczytałem .

Napisano

Przez tydzień byłem nad wodą i łowiłem tylko na żywca.Efekt - 5 boleni , 1 sandacz i 1 szczupak. Wszystkie brania od 18-tej do 7-mej rano. Nie wszystkie ryby udało się wyjąć ( zaczepy) , kilka pustych zacięć i kilka obcinek. Bolenie duże , wszystkie samice około 70 cm. Woda od kilku dni ma spory przybór.

• 3 months later...
Napisano

W latach 90 spinningowałem z Ojcem na Otmuchowie. Zawsze pływaliśmy na "ujście" (ujście Nysy Kłodzkiej). Pamiętam, że było tam mnóstwo zatopionych krzaków... ile my żeśmy tam szczupłych i sandaczy pociągnęli. Nie wspomnę o okoniach. Łowiliśmy głównie na obrotówki DAM:

ca9d5a519e51e437med.jpg

Chętnie bym tam wrócił. Pytanie czy ma to sens...

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano
byłem, wczoraj od boiska brało ładnie cały dzień

15 leszczy w tym kilka ok 60cm jutro tez jadę .

I jak wczorajsze efekty?

Napisano

obecnie nie ma co jechać jedna ryba na 12 godzin , podobno bierze od korei wie może ktoś jak tam dojechać ? i jak z łowiskiem ??

Napisano

Dziś nawet mucha nie przeleciała obok wędek na smażalni, Topoli taśmach i garbatym moście przy ujściu Topoli. Info od kolegów wędkarzy, a sam siedziałem na Taśmach. Trzeba czekać jakieś 2-3 tyg jak się to unormuje wszystko. Nikt mi nie powie,że luty - marzec to pora na leszcze. Brało bo brało - ale to anomalia. Teraz od tygodnia nic już nie bierze i tak będzie jeszcze trochę czasu

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano

Na ośrodku sporadycznie leszcz uderzy. Jak bierze to już takie ponad 50cm, ale 3 leszcze w całą noc to nie ma sensu siedzieć lepiej się piwa napić :) drapieżnik zero kontaktu za gorąco chyba

• 4 months later...
Napisano

Dziś sobie popływałem ze znajomym po Otmuchowie. I złapałem aż 3 krótkie sandaczyki ;) więcej brań nie zanotowałem, większych ryb nie widziałem. Wszystko oscylowało w okolicach wymiaru albo sporo poniżej. Ale za to ile było łodzi:D

Napisano

Pięknie panowie działajcie. Otmuchów ma wypchane lodówki sandaczem i nie tylko, bolenie traktowane są przez okolicznych wędkarzy jak chwast rybi i celowo nie są wypuszczane. Od miejscowego słyszałem, ze jeśli boleń żeruje to są zabierane po 5-8 sztuk, czasami nawet duże sztuki

Napisano

Pięknie panowie działajcie. Otmuchów ma wypchane lodówki sandaczem i nie tylko, bolenie traktowane są przez okolicznych wędkarzy jak chwast rybi i celowo nie są wypuszczane. Od miejscowego słyszałem, ze jeśli boleń żeruje to są zabierane po 5-8 sztuk, czasami nawet duże sztuki

z tego co sie orientuję to od zapory zbiornika Kozielno do zapory czołowej zbiornika Nysa jest zniesiony limit i okres ochronny bolenia - sprawdź regulamin

Napisano

z tego co sie orientuję to od zapory zbiornika Kozielno do zapory czołowej zbiornika Nysa jest zniesiony limit i okres ochronny bolenia - sprawdź regulamin

ą

To dotyczy tylko Nysy Kłodzkiej, nie Otmuchowa, jako zbiornika. Mieszkasz w Nysie, a nie wiesz jakie zasady u Was obowiązują. A populacja bolenia rozrosła się do takiego stopnia tylko z powodu wędkarzy, którzy wytrzepali sandacze i szczupaki, a teraz zabrali się za bolenie i sumy. Za kilka lat to zostaną tylko ukleje.

Napisano
http://www.pzw.org.pl/opole/cms/1145/zasady_wedkowania_w_okregu_opole

15. Na Nysie Kłodzkiej od zapory zb. Kozielno do zapory zb. Nysa nie obowiązuje limit i okres ochronny bolenia.

Mieszkam w Nysie i w kole mi to tak zinterpretowali nawet w dwóch bo w otmuchowskim PZW tez że limit i okres na bolenia nie obowiązuje na obydwóch jęziorach Nyskim i Otmuchowskim

No nie wierzę. Zbiorniki do osobny obwód rybacki, to nie jest Nysa Kłodzka. Tak zinterpretowali bo to pewnie jak wszędzie siedzą tam mięsiarze w wieku +50 i dla nich każdy przepis, który umożliwia zabranie większej ilości ryb jest dobry. O interpretacje trzeba zgłosić się do okręgu, nie do podrzędnych kół.