Skocz do zawartości
tokarex pontony

Zimowy karaś na spławik??????

edek0101

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Pamiętam, że w listopadzie kiedy ganiałem za szczupakiem, sporo ludzi łowiło obok mnie karasie z dobrym skutkiem. Zima jaka jest każdy widzi, więc spróbować zawsze można, szczególnie w słoneczne dni.

Napisano

tak naprawdę to jeszcze nigdy się nie spotkałem aby zdobyczą wędkarza spod lodu był karaś albo lin. Co prawda teraz w tej zimy nie ma lodu ale wątpie aby to wpłynęło jakoś na żerowanie tych ryb. Ryby te w okresie zimowym można powiedzieć że wpadają w takowy letarg chociaż prawdą jest że leniwie poruszają się ale ani im się śni o żerowaniu. mówię tu jednak o karasiu złocistym a jak to jest z japońskim dokładnie tego nie wiem.

Napisano

Zima to sezon w jeziorach przede wszystkim na okonie i płocie trafiają się też leszcze, szczupaki. Więc lepiej poczekać do wiosny i w piękny słoneczny dzień wśród budzącej się do życia przyrody(w tym karasi) wybrać się zapolować na karasia :wink:

Gość wobler129
Napisano

U mnie ładnie biorą płocie na spławik - właśnie teraz. Tylko w jednym miejscu, bo nigdzie indziej nie chciały :roll:

Napisano

Umnie jest bardzo zarośnięty stawik z ładnymi karasiami ale wczoraj byłem to cisza spławik niedrgnoł to poszłem na sąsiedni straw to samo a nęciłem tu i tu.

• 4 weeks later...
Napisano

Niestety "My" fani spławika w zimie mamy ciężki żywot... :neutral:

Ja jeszcze nie byłem w tym roQ na rybkach (boję się do wędki przymarznąć :lol: ), narazie prowadzę czynne rozpoznawanie łowisk. :wink:

Ale jak tylko trochę się ociepli...a ponoć ma to się zdarzyć niedługo, to zaraz wyruszam popróbować. :cool:

Miesiące zimowe, to oczywiście delikatny zestawik oraz przynęty i zanęty mięsne i korzenne. Jeśli chodzi o nęcenie, to jak wiadomo sporadycznie, ze względu na ociężałość i słabsze żerowanie ryb. Częste nęcenie w miesiącach zimowych może bardziej zaszkodzić (wypłoszyć rybę) niż pomóc.

edek0101 przyznam się, że karasi w zimę nie próbowałem łowić, ale jak masz blisko te stawiki, to może spróbujesz ponęcić regularnie (małymi ilościami) przez kilka dni a może karasie podejdą, skoro jak mówisz jest ich tam sporo. Jeśli Ci się uda podziel się sukcesami. :mrgreen:

[shadow=darkblue]PoOzDrOo dla Stęsknionych SpłAwiKowCów[/shadow]

• 4 weeks later...
Napisano

Witam wszystkich. Dzis pierwszy raz w tym roku wybrałem sie na karasie. Brań było nawet nie mało, ale nic nie złowiłem. Brania były naprawde piękne. Łowiłem na tzw gliniance, gdzie prócz karasi i linów innych ryb niestety nie ma. Łowiłem na ciasto. Zadne zaciecie nie było skuteczne. Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. Czy to ja coś źle robię, czy może z moim sprzętem coś nie tak, czy może ryby są zbyt ostrożne. Chętnie zapoznam sie z Waszymi opiniami na ten temat. Dobre rady mile widziane. Pozdr.

Napisano

JA wsumie też dużo doświadczenia nie mam :( ale mi coraz lepiej idzie i w tym roku uż 4 razy byłem. A co do twojego zacinania to możliwe że masz źle ustawiony sprzęt albo brak Ci wyczucia. Jak ryba bieże to nie tnij od razu tylko poczekaj aż chwyci mocniej, bo ja tak kiedyś robiłem. One poprostu prubują co mamy na haczyku :D

Napisano
Tak samo jak w temacie . Czy mam szanse :?: bo słyszałem że z grynty to tak.

to zależy w jakiej okoliczności.

z mojego doswiadczenia to najlepiej listopda-grudzień. w styczniu jak mróz zaatakuje karasie chowają się w mule.na koniec zimy - w lutym kiedy mało juz lodu sprobuj z brzegu gdzie juz lodu nie ma- wtedy karasie do brzegów na tarło.

• 6 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.