edek0101 Napisano 15 Stycznia 2007 Napisano 15 Stycznia 2007 Tak samo jak w temacie . Czy mam szanse bo słyszałem że z grynty to tak.
Łukasz Napisano 15 Stycznia 2007 Napisano 15 Stycznia 2007 Pamiętam, że w listopadzie kiedy ganiałem za szczupakiem, sporo ludzi łowiło obok mnie karasie z dobrym skutkiem. Zima jaka jest każdy widzi, więc spróbować zawsze można, szczególnie w słoneczne dni.
Shark Hunter Napisano 15 Stycznia 2007 Napisano 15 Stycznia 2007 tak naprawdę to jeszcze nigdy się nie spotkałem aby zdobyczą wędkarza spod lodu był karaś albo lin. Co prawda teraz w tej zimy nie ma lodu ale wątpie aby to wpłynęło jakoś na żerowanie tych ryb. Ryby te w okresie zimowym można powiedzieć że wpadają w takowy letarg chociaż prawdą jest że leniwie poruszają się ale ani im się śni o żerowaniu. mówię tu jednak o karasiu złocistym a jak to jest z japońskim dokładnie tego nie wiem.
edek0101 Napisano 15 Stycznia 2007 Autor Napisano 15 Stycznia 2007 dzięki a właśnie umnie więcej japońców
Shark Hunter Napisano 15 Stycznia 2007 Napisano 15 Stycznia 2007 Zima to sezon w jeziorach przede wszystkim na okonie i płocie trafiają się też leszcze, szczupaki. Więc lepiej poczekać do wiosny i w piękny słoneczny dzień wśród budzącej się do życia przyrody(w tym karasi) wybrać się zapolować na karasia
edek0101 Napisano 16 Stycznia 2007 Autor Napisano 16 Stycznia 2007 Dzięki . Ciężkie jest życie spławikowca zima to czas letargu ryb i wędkarzy.
Gość wobler129 Napisano 16 Stycznia 2007 Napisano 16 Stycznia 2007 U mnie ładnie biorą płocie na spławik - właśnie teraz. Tylko w jednym miejscu, bo nigdzie indziej nie chciały
edek0101 Napisano 17 Stycznia 2007 Autor Napisano 17 Stycznia 2007 Umnie jest bardzo zarośnięty stawik z ładnymi karasiami ale wczoraj byłem to cisza spławik niedrgnoł to poszłem na sąsiedni straw to samo a nęciłem tu i tu.
ex--treme Napisano 14 Lutego 2007 Napisano 14 Lutego 2007 Niestety "My" fani spławika w zimie mamy ciężki żywot... Ja jeszcze nie byłem w tym roQ na rybkach (boję się do wędki przymarznąć ), narazie prowadzę czynne rozpoznawanie łowisk. Ale jak tylko trochę się ociepli...a ponoć ma to się zdarzyć niedługo, to zaraz wyruszam popróbować. Miesiące zimowe, to oczywiście delikatny zestawik oraz przynęty i zanęty mięsne i korzenne. Jeśli chodzi o nęcenie, to jak wiadomo sporadycznie, ze względu na ociężałość i słabsze żerowanie ryb. Częste nęcenie w miesiącach zimowych może bardziej zaszkodzić (wypłoszyć rybę) niż pomóc. edek0101 przyznam się, że karasi w zimę nie próbowałem łowić, ale jak masz blisko te stawiki, to może spróbujesz ponęcić regularnie (małymi ilościami) przez kilka dni a może karasie podejdą, skoro jak mówisz jest ich tam sporo. Jeśli Ci się uda podziel się sukcesami. [shadow=darkblue]PoOzDrOo dla Stęsknionych SpłAwiKowCów[/shadow]
edek0101 Napisano 14 Lutego 2007 Autor Napisano 14 Lutego 2007 Dzięki sprubuje ale niewiem czy w tym roku nie przerzuce sieena grunt
Darek76 Napisano 12 Marca 2007 Napisano 12 Marca 2007 Witam wszystkich. Dzis pierwszy raz w tym roku wybrałem sie na karasie. Brań było nawet nie mało, ale nic nie złowiłem. Brania były naprawde piękne. Łowiłem na tzw gliniance, gdzie prócz karasi i linów innych ryb niestety nie ma. Łowiłem na ciasto. Zadne zaciecie nie było skuteczne. Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. Czy to ja coś źle robię, czy może z moim sprzętem coś nie tak, czy może ryby są zbyt ostrożne. Chętnie zapoznam sie z Waszymi opiniami na ten temat. Dobre rady mile widziane. Pozdr.
RafałGT Napisano 13 Marca 2007 Napisano 13 Marca 2007 JA wsumie też dużo doświadczenia nie mam ale mi coraz lepiej idzie i w tym roku uż 4 razy byłem. A co do twojego zacinania to możliwe że masz źle ustawiony sprzęt albo brak Ci wyczucia. Jak ryba bieże to nie tnij od razu tylko poczekaj aż chwyci mocniej, bo ja tak kiedyś robiłem. One poprostu prubują co mamy na haczyku
lord adam39 Napisano 14 Marca 2007 Napisano 14 Marca 2007 Tak samo jak w temacie . Czy mam szanse bo słyszałem że z grynty to tak. to zależy w jakiej okoliczności. z mojego doswiadczenia to najlepiej listopda-grudzień. w styczniu jak mróz zaatakuje karasie chowają się w mule.na koniec zimy - w lutym kiedy mało juz lodu sprobuj z brzegu gdzie juz lodu nie ma- wtedy karasie do brzegów na tarło.
adi1122spid Napisano 12 Października 2007 Napisano 12 Października 2007 ale jesli dno ni jest muliste to warto sprubowac i radze sprubowac na białęgo lub cerwonego robaczka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.