szymcio2810 Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 Witam, Proszę o pomoc w określeniu jaki to gatunek ryby. Proszę o jakieś argumenty dlaczego to wzdręga a nie płoć, albo dlaczego to płoć a nie sum. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 7 minut temu, szymcio2810 napisał: Proszę o pomoc w określeniu jaki to gatunek ryby. Proszę o jakieś argumenty dlaczego to wzdręga a nie płoć, albo dlaczego to płoć a nie sum. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc To płoć. Ps. To płoć a nie sum, bo sum ma wąsy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymcio2810 Napisano 8 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2016 Głównym celem było wykluczenie bądź potwierdzenie tego, że jest to wzdręga. Z sumem to był żart oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuz1u Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 Płoć, widać po oczkach, rozmiarze (bo to mniejsze rybki) oraz po czerwonych płetwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 Płoć, możesz ją odróżnić od wzdręgi również po otworze gębowym. Wzdręga ma pysk zadarty do góry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymcio2810 Napisano 8 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2016 zmyliły mnie trochę mocno czerwone pióra. A może to jakaś hybryda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 10 minut temu, szymcio2810 napisał: zmyliły mnie trochę mocno czerwone pióra. A może to jakaś hybryda? A co wynik zakładu nie pasuje? Z pewnością to jest płoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 Stuprocentowa płoć. Smukła, pysk skierowany w dół, czerwone oczy, specyficzne łuski. Wzdręgi, prócz tego, że nie mają czerwonych oczu i pysk mają skierowany ku górze, są mocniej wygrzbiecone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymcio2810 Napisano 8 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2016 dzięki wielkie za pomoc! Moje wątpliwości spowodowane były tym, że rybka złowiona została na zbiorniku na którym wyciągnąłem mnóstwo wzdręg ale raczej małych do 20cm. Wczoraj jak byłem i łowiłem lina, niespodziewanie okazało się, że na bułkę nie wziął lin a właśnie owa płoć 27cm. Nie przyjrzałem się jej za bardzo.. sugerowałem się łowionymi wzdręgami do tej pory... i bez zastanawiania nazwałem ją wzdręgą, zrobiłem fotkę i wypuściłem. Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz. Ps: cieszę się, że ta sytuacja zmusiła mnie do założenia konta na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 i na brzuchu wzdregi sa bardziej zlociste przynajmniej na zbiorniku w ktorym najczesciej je lowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mychap Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Kto wie co to za rybka ?? Złowiona dzisiaj w Norwegii okolice Stavanger. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Nie znam się za bardzo na morskich rybach, ale chyba mała molwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mephir Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 ja tez stawiam na molwe choc slabo widac pletwy. Na pewno cos z rodziny dorszowatych po tym wasiku wnoszę:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi