maciek664 Napisano 5 Września 2016 Share Napisano 5 Września 2016 Witam wszystkich ! To mój pierwszy post na tym forum i od razy pytanie i prośba o pomoc .. Zamierzam kupić pierwszą wędkę spiningową w sumie to cały zestaw.. tak więc odwiedziłem 2 pobliskie sklepy wędkarskie i wpadło mi w oko 2 zestawy .. Zamierzam łowic głównie na stawach, jeziorkach a od przyszlego roku być bywalcem rzeki prosny / warty a skupić sie na łowieniu okoni, ale miec możliwość wyciagniecia szczupaczka I tutaj do wyboru mam jaxon grand virtuoso spinning 270/5-25g + kołowrotek to na pewno był jaxon model chyba condor ..nie pamiętam.. :/ a 2 wybór shimano catana 270/5-30g + kołowrotek dragon viper . Prosze was bardzo o pomoc i dzieki za wszelkie opowiedźi/podpowiedźi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JTedil Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Proponuję Shimano Scimitar AR cw 15-50 270 cm jest na pierwszą wędkę lepszym rozwiązaniem, zawszę na sklepie początkującemu spinningiście polecam nieco cięższy sprzęt który pozwoli łowić na lekkie i cięższe przynęty a także nie rozsypie się przy pierwszych holach jak i rzutach. Taką wędkę można kupić za ok 150 zł a jest model wyższa od shimano catany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 parę razy zdarzyło mi się wędkować na Prosnie na wysokości Boleslawca (jak jeszcze był mlyn) z tego co piszesz to shimano catana tak ale kolowrotek do tego poszukaj czegoś lżejszego z mikado ,2,70 długości i do 15 gr c.w . i jeżeli nie jesteś pewien to żyłka 0,16 (na temat plecionki nie piszę)powinno wystarczyć i będzie finezyjnie i wystarczająco mocno p.s. Kolowrotek wielkości 2500 i przedni hamulec lżejszy i dokladniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FullWengjel Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 Moim zdaniem powinieneś kupić coś lżejszego tj. z przedziału do 15 czy 18g w jednolitej rurze. Dobry czuły kijek sprawdzi się na okonie a i za jaziem, kleniem czy nawet bolkiem można pocisnąć. Bez problemu ogarnie rybki od 10cm do 70 a tego chyba trafia sie najwięcej. Ostatnio szukałem jednego kija do wszystkiego i u mnie padło na ten zakres. Kupiłem mikado red cut diamond 270 2-17g i idac z nim wzdłuz brzegu odry tylko zmieniam przynęty - od paprochów okoniowych po gumy 3-4" na 10 gramowych główkach. Co prawda sandaczowe podbijanie takiej 10g główki jest dosyć średnie ale da radę a sandała w dzień szukać... Jak już tak ide łowic to biore drugiego kija 15-45g xfast i czesanie 3-4x wiekszymi główkami czy kogutami po dnie. A do całej reszty na codzień mikado 2-17g wystarcza. Do tego plecionka 0,10 i przypon z fluorocarbonu 1,2 m lub wolfram jak spodziewam się szczupłego i jazda. Wszystko na jednym zestawie i jakoś nie zauważyłem zebym wiecej wyciagał na specjalizowanych kijkach i zestawach. Do tego kołowrotek 3000 jak ma byc tanio to ryobi ecusima lub spro passion a jak drozej to ryobi zauber lub spro red czy blue arct. Napewno nie kołowrotek shimano catana. Wedka jak ktos lubi kluseczki to tak. Mam catane serii cx a dx podobno jest toche szybsza co napewno by temu modelowi nie zaszkodziło. Catana 3-14g jest do rozważenia jako uniwersał jak wyzej pisałem ale jak ktos lubi wolniejsze kije o głebokim ugieciu. Ja wolę zdecydowanie szybszego jak wyzej opisany mikado ale catanke tez lubie :). W sumie jednolita rura dobrej firmy za 140 zygli. Tylko ten dolnik obłednie długi w catanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 Jaxon Condor odrzuciłbym od razu. Osobiście radziłbym więcej pieniędzy przeznaczyć na kołowrotek niż wędkę. Mogę Ci polecić Kij Robinson Tritium Trout Spin cw 5-20g. Obsłużysz tym lekkie przynęty okoniowe a i szczupaka spokojnie wyciągniesz. http://www.tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=41843&pro=669457 Kolowrotek Robinson Pulsar i masz fajny zestaw. Pulsarem łowię od początku sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi