Skocz do zawartości
tokarex pontony

DAIWA POWERMESH

Wędrowniczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pewnie jest przesadzone. Ja bym wziął Daiwe. Zdecydowanie. Cormorany nie wzbudzają mojego zaufania. Przynajmniej nie miałem okazji mieć w ręce dobrego Cormorana. Poza tym są słabo wykonane.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 245
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Z tym że na np 2,7 5-25g ma o wiele dłuższy niż np 2,7 3-18g.

Do dolnika w 2,7 5-25 da się przyzwyczaić ale już przy 3m chyba bym się nie dostosował. Jest przesadnie długi.

• 2 months later...
Napisano

Witam serdecznie Brać Wędkarską :grin:

Mam do was wielka prośbę. Konkretnie chodzi mi o porównanie dwóch spiningów tej samej firmy oraz serii. Konkretnie chodzi mi o :

Daiwa Powermesh Jig 2.7, 5-25 oraz Daiwa Powermesh Uniwersal Spinn 2.7, 10-35.

Otóż zastanawiam się nad zakupem jednego z nich. I właśnie tu pojawia się problem. Łapać mam zamiar na gumy na główkach max 12 gr z opadu raczej, aczkolwiek również nie zawaham się użyć przynęt typu mepps 5 bądź Alga 3 a raczej 2 i 1 :lol: . Łapał będę na rzekach zarówno o nurcie spokojnym jak również bystrym. I właśnie nie wiem który z nich będzie lepszy. Myślałem najpierw o jigu aczkolwiek nie wiem czy np. ripper 10 cm + główka 9 i 12 gr, to nie będzie za dużo jak na kij o wyrzucie 5-25, czy przy takich gramaturach nie będzie problemu z wyrzutem jak również z prowadzeniem gumy?? i w ogóle czy jest on czuły??Aha i chciałem się dowiedzieć czy to prawda że te jigi to są wklejanki?? z tego co wyczytałem to jig jest sztywniejszy. A znowu jeżeli chodzi o uniwersal spinn 10-35 to zastanawiam się czy nie będzie to klucha za bardzo i czy by dało się na nim dobrze czuć przynęty gumowe o gramaturze 9 i 12 gr główka + ripper 10 cm ??Oraz czy dało by się nim łapac z opadu, podbijac gumki itp. bo wiadomo że np. jeżeli chodzi o meppsy czy algi to lepiej chyba by było uniwersala kupic. Mi właśnie chodzi żeby kijek był szybki i dał radę z tymi przynętami które wymieniłem aczkolwiek żeby wpadał w parabole delikatnie. Nie chcę sztywnego kołka. Miałem juz milleniuma 10-35 i to jak dla mnie to był za sztywny kij. Dodam że mam już powermesh light spinn 3-18 i jest to dla mnie świetny kijek , czuła szczytóweczka a przy obciążeniu wpada w parabolkę i właśnie o coś takiego mi chodzi tylko cięższy ciężar wyrzutu.W ogóle napiszcie o akcji tych kijów, czy są czułe itp.Aha i jeszcze długość dolnika jeżeli ktoś by mógł podać w kiju uniwersal 10-35. Nie wiem co mam już kminić :lol:

Dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam Michał

Napisano

Zacznę od tego ze jest temat o PowerMesz . :neutral: teraz czy wszystkie PM jig są to wklejani tego nie wiem ,bo widziałem i takie i takie .Faktem jest ze Jig jest o akcji typowo szczytowej ,a uniwersał jest ciut miększy ,mimo to jeśli ja miałbym wybierać do opadu wybrał bym uniwersal ,tym bardziej że jig z obrotówką nie najlepiej się komponuje .Najlepiej jednak zobaczyć to na żywo i dobrać w/g własnego uznania .

Napisano

Witam!

Koledzy a czy któryś z was miał doczynienia z tym modelem ale 2,40m i cw. 20-60g bo za takim się rozglądam...

• 4 weeks later...
Napisano

Witam może jakiś znawca powie mi czym różnią się te dwie wędki z serii Powermesh

Powermesh Leichte Spinnrute a PowerMesh Uniwersal Spinn

Bo z tego co szukam po necie to wędki maja identyczne wymiary i parametry wiec gdzie ta różnica ?!

a może ktoś ma katalog Daiwy po 2006 ??

będę wdzięczny za pomoc :mrgreen:

Napisano

generalnie to tylko nazwy modeli, a niewystepuja dwie o takim samym cw., im ciezsza ma mocniejsze przelotki(niektore dwustopkowe) a akcje inna ma tylko raczej jig.

przy tej 3-18 hyba nic niepisze, a tak na prawde na zadnej juz niema tego dadatku poza nr. katalogowym.

Leichte Spinnrute i maja laczenia na spigot,

Allround 20-60g tez laczenia na spigot,

Heavy Spinn 50-100g laczenia spigot,

jig 2.7/5-25 hyba z racji szczytowej akcji laczenia sa standardowe put over(tylko ten modelw zaleznosci czy krotszy/dluzszy ma odpowiednio lilka gram inny cw.)

ps. jest juz temat o PM http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2374 nadaje sie do scalenia.

Napisano
a może ktoś ma katalog Daiwy po 2006 ??
Jak nie wyrzuciłem to służę pomocą ale sprawdzę .

A z swoich obserwacji ,szukając spina na pstrąga przewaliłem sporo PM w sklepach ,wydaje mi sie ze wymienione modele różnią się akcja ,Powermesh Leichte Spinnrute ma zdecydowanie szczytową jest "szybki" ale delikatniejszy na pstrąga mi pasował ale nie bylo cw i takiej długości jaką chciałem ,natomiast PowerMesh Uniwersal Spinn to taki typowy kijek szczupak owy ,trochę :powolny" jak dla mnie .Mimo że seria PM bardzo mi sie podoba nie tylko cenowo ale i wykonanie to zdecydowałem sie na Infiniti Q i jestem zadowolony ,już po testach.Tyle ode mnie .

Napisano

maniek

chodzi mi o to ze w sklepach internetowych sa 2 takie modele

PowerMesh Uniwersal Spinn

Długość wędki: 2,7m ;

Długość transportowa: 140cm ;

Ciężar wyrzutowy: 10-35g ;

Waga: 190g ;

Dł. dolnika: 41cm

Daiwa Powermesh Leichte Spinnrute 2,7m. c.w. 10-35g.

Długość: 2,7m.

Długość transportowa: 140cm.

Waga: 190g.

Ciężar rzutowy: 10-35g.

maja takie same parametry a do tego jeszcze tak samo na zdjęciach wyglądają :D

wydaje mi się ze to te same modele tylko przeznaczone na inne rynki i z tego względu maja inne nazwy, no ale to tylko zgadywanka :D

no nic ale i tak już Leichte Spinnrute zamówiłem bo z uniwersalem to mnie fishing-mart tak wysterował ze szok

Napisano

W niemieckim katalogu Daiwa na rok 2008 (a w Polsce mamy Daiwę z niemieckich magazynów) występuje tylko jedna wędka o takich parametrach. Jest ona opisana jako "Leichte Spinnruten". W katalogu na 2009 nie ma w ogóle serii Powemesh. Niestety została ona wycofana.

Napisano

orwon, Ma racje ,w katalogach Daiwy z lat 2006-2007 nie istnieje seria PowerMesh Uniwersal Spinn i nie ma dwóch spinów z tym samym CW.Czyżby podróby :?::???:Katalog do wglądu .

Napisano

maniek, na samym kiju czy pokrowcu itak nie pisze czy to jest leichte, uniwersal(moglbyc dodany pozniej) czy jig - kazdy model PM ma swoj nr. katalogowy i cw. ktory jest przypisany tylko jemu, wiec nie wiem w czym problem.

zreszta zaraz poszukam katalogu na 2008.pdf

Napisano
czy jig - kazdy model PM ma swoj nr. katalogowy i cw. ktory jest przypisany tylko jemu, wiec nie wiem w czym problem.
Tak każda wędka w katalogu Daiwy ma numer.
Napisano

katalogu poki co nie udalo mi sie znalezc, za to znalazlem wzmianke w gazecie WW z 04.2006r. 5dddaa516ea1eda2m.jpg niezle rozdmuchane ceny - tyle sobie liczą w prowincjonalnych sklepikach.

z drugiej strony ogólnie ceny ostatnio podskoczyły, nawet do 30%.

Napisano
Maniuś co ty znowu wymyśliłeś za podróbki
Supersobi, dziś sie wszystko podrabia ,ale malo realne aby PM podrabiali. :wink:
Napisano

Witam chce kupic spining i wybieram miedzy tymi co w temacie ma to byc spining w granicach 5-25 gr bo mam zamiar lowic gumkami od 5 do 10 cm z glowkami od 5 do 10 moze 12 gr co radzicie aha dlugosc to 2.40 poniewaz lowie z lodki i jeszcze jedno pytanko jaki rozmiar kolowrotka mianowicie mam na mysli team dragona z serii 900 ??

• 2 weeks later...
Napisano

Oglądałem dzisiaj w sklepie Daiwe PM 2.70 5-25g. Zastanawiam sie czy ten model poradzi sobie z Mepsem Aglią 3. Ma to byc uniwersalny spining okoniowo/boleniowo/szczupakowy, oczywiscie w granicach rozsadku. Do wędki planuję dokupic kołowrotek Spro Blue Arc FD 930. Co myślicie o takim zestawie?

Napisano
Zastanawiam sie czy ten model poradzi sobie z Mepsem Aglią 3.
bez problemu sobie poradzi. Sam miałem tego powemesha.
Napisano

Witam,przymierzam się do daiwy PM 2,4m i 25g.Ma to być na pstrąga i nie za wielkie szczupaki.Przynęty takie kilku,kilkunasto gramowe gumki czasami blaszka lub wobler.miałem go kilka razy w ręku na sucho w sklepie.W niepewność wprowadził mnie kijek cormoran carb-o-max 2,4m i też 25g.też nieźle w ręku leży ale to wszystko na sucho.Jestem początkującym i nie za ardzo wiem na co patrzeć.Cormoran wygląda na bardziej czulszy ale i bardziej delikatny(jak będzie ze szczuplym?)Na pstrągi teraz chodze z okniową 10 gramówką,przy większyk troche za slaba,ale czy powermesz będzie czula?im więcej czytam tym więcej pojawia się pytań i większy mam w głowie mętlik.Może bardziej doświadzczeni cos podpowiedzą?Pozdrawiam wszystkich Darek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.