orwon Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Pewnie jest przesadzone. Ja bym wziął Daiwe. Zdecydowanie. Cormorany nie wzbudzają mojego zaufania. Przynajmniej nie miałem okazji mieć w ręce dobrego Cormorana. Poza tym są słabo wykonane.
czarek Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 właśnie zamówiłem daiwe powermesh 10-35g 3m i myśle że mi troche posłuży
elpojo Napisano 11 Grudnia 2008 Napisano 11 Grudnia 2008 3m Ta 3 metrówka trochę długi dolnik ma Jak wszystkie z seri POWERMESH
artech Napisano 11 Grudnia 2008 Napisano 11 Grudnia 2008 Jak wszystkie z seri POWERMESH zgadza się, tyle że 3 metrowa ma jeszcze dłuższy niż np. 2,7 m.
keri Napisano 11 Grudnia 2008 Napisano 11 Grudnia 2008 Z tym że na np 2,7 5-25g ma o wiele dłuższy niż np 2,7 3-18g. Do dolnika w 2,7 5-25 da się przyzwyczaić ale już przy 3m chyba bym się nie dostosował. Jest przesadnie długi.
Fish_Hunter Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 Witam serdecznie Brać Wędkarską Mam do was wielka prośbę. Konkretnie chodzi mi o porównanie dwóch spiningów tej samej firmy oraz serii. Konkretnie chodzi mi o : Daiwa Powermesh Jig 2.7, 5-25 oraz Daiwa Powermesh Uniwersal Spinn 2.7, 10-35. Otóż zastanawiam się nad zakupem jednego z nich. I właśnie tu pojawia się problem. Łapać mam zamiar na gumy na główkach max 12 gr z opadu raczej, aczkolwiek również nie zawaham się użyć przynęt typu mepps 5 bądź Alga 3 a raczej 2 i 1 . Łapał będę na rzekach zarówno o nurcie spokojnym jak również bystrym. I właśnie nie wiem który z nich będzie lepszy. Myślałem najpierw o jigu aczkolwiek nie wiem czy np. ripper 10 cm + główka 9 i 12 gr, to nie będzie za dużo jak na kij o wyrzucie 5-25, czy przy takich gramaturach nie będzie problemu z wyrzutem jak również z prowadzeniem gumy?? i w ogóle czy jest on czuły??Aha i chciałem się dowiedzieć czy to prawda że te jigi to są wklejanki?? z tego co wyczytałem to jig jest sztywniejszy. A znowu jeżeli chodzi o uniwersal spinn 10-35 to zastanawiam się czy nie będzie to klucha za bardzo i czy by dało się na nim dobrze czuć przynęty gumowe o gramaturze 9 i 12 gr główka + ripper 10 cm ??Oraz czy dało by się nim łapac z opadu, podbijac gumki itp. bo wiadomo że np. jeżeli chodzi o meppsy czy algi to lepiej chyba by było uniwersala kupic. Mi właśnie chodzi żeby kijek był szybki i dał radę z tymi przynętami które wymieniłem aczkolwiek żeby wpadał w parabole delikatnie. Nie chcę sztywnego kołka. Miałem juz milleniuma 10-35 i to jak dla mnie to był za sztywny kij. Dodam że mam już powermesh light spinn 3-18 i jest to dla mnie świetny kijek , czuła szczytóweczka a przy obciążeniu wpada w parabolkę i właśnie o coś takiego mi chodzi tylko cięższy ciężar wyrzutu.W ogóle napiszcie o akcji tych kijów, czy są czułe itp.Aha i jeszcze długość dolnika jeżeli ktoś by mógł podać w kiju uniwersal 10-35. Nie wiem co mam już kminić Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Michał
maniek Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 Zacznę od tego ze jest temat o PowerMesz . teraz czy wszystkie PM jig są to wklejani tego nie wiem ,bo widziałem i takie i takie .Faktem jest ze Jig jest o akcji typowo szczytowej ,a uniwersał jest ciut miększy ,mimo to jeśli ja miałbym wybierać do opadu wybrał bym uniwersal ,tym bardziej że jig z obrotówką nie najlepiej się komponuje .Najlepiej jednak zobaczyć to na żywo i dobrać w/g własnego uznania .
ubot Napisano 24 Lutego 2009 Napisano 24 Lutego 2009 Witam! Koledzy a czy któryś z was miał doczynienia z tym modelem ale 2,40m i cw. 20-60g bo za takim się rozglądam...
Wojciech Napisano 24 Marca 2009 Napisano 24 Marca 2009 Witam może jakiś znawca powie mi czym różnią się te dwie wędki z serii Powermesh Powermesh Leichte Spinnrute a PowerMesh Uniwersal Spinn Bo z tego co szukam po necie to wędki maja identyczne wymiary i parametry wiec gdzie ta różnica ?! a może ktoś ma katalog Daiwy po 2006 ?? będę wdzięczny za pomoc
Damian21 Napisano 24 Marca 2009 Napisano 24 Marca 2009 generalnie to tylko nazwy modeli, a niewystepuja dwie o takim samym cw., im ciezsza ma mocniejsze przelotki(niektore dwustopkowe) a akcje inna ma tylko raczej jig. przy tej 3-18 hyba nic niepisze, a tak na prawde na zadnej juz niema tego dadatku poza nr. katalogowym. Leichte Spinnrute i maja laczenia na spigot, Allround 20-60g tez laczenia na spigot, Heavy Spinn 50-100g laczenia spigot, jig 2.7/5-25 hyba z racji szczytowej akcji laczenia sa standardowe put over(tylko ten modelw zaleznosci czy krotszy/dluzszy ma odpowiednio lilka gram inny cw.) ps. jest juz temat o PM http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2374 nadaje sie do scalenia.
maniek Napisano 25 Marca 2009 Napisano 25 Marca 2009 a może ktoś ma katalog Daiwy po 2006 ?? Jak nie wyrzuciłem to służę pomocą ale sprawdzę .A z swoich obserwacji ,szukając spina na pstrąga przewaliłem sporo PM w sklepach ,wydaje mi sie ze wymienione modele różnią się akcja ,Powermesh Leichte Spinnrute ma zdecydowanie szczytową jest "szybki" ale delikatniejszy na pstrąga mi pasował ale nie bylo cw i takiej długości jaką chciałem ,natomiast PowerMesh Uniwersal Spinn to taki typowy kijek szczupak owy ,trochę :powolny" jak dla mnie .Mimo że seria PM bardzo mi sie podoba nie tylko cenowo ale i wykonanie to zdecydowałem sie na Infiniti Q i jestem zadowolony ,już po testach.Tyle ode mnie .
Wojciech Napisano 25 Marca 2009 Napisano 25 Marca 2009 maniek chodzi mi o to ze w sklepach internetowych sa 2 takie modele PowerMesh Uniwersal Spinn Długość wędki: 2,7m ; Długość transportowa: 140cm ; Ciężar wyrzutowy: 10-35g ; Waga: 190g ; Dł. dolnika: 41cm Daiwa Powermesh Leichte Spinnrute 2,7m. c.w. 10-35g. Długość: 2,7m. Długość transportowa: 140cm. Waga: 190g. Ciężar rzutowy: 10-35g. maja takie same parametry a do tego jeszcze tak samo na zdjęciach wyglądają wydaje mi się ze to te same modele tylko przeznaczone na inne rynki i z tego względu maja inne nazwy, no ale to tylko zgadywanka no nic ale i tak już Leichte Spinnrute zamówiłem bo z uniwersalem to mnie fishing-mart tak wysterował ze szok
orwon Napisano 25 Marca 2009 Napisano 25 Marca 2009 W niemieckim katalogu Daiwa na rok 2008 (a w Polsce mamy Daiwę z niemieckich magazynów) występuje tylko jedna wędka o takich parametrach. Jest ona opisana jako "Leichte Spinnruten". W katalogu na 2009 nie ma w ogóle serii Powemesh. Niestety została ona wycofana.
maniek Napisano 26 Marca 2009 Napisano 26 Marca 2009 orwon, Ma racje ,w katalogach Daiwy z lat 2006-2007 nie istnieje seria PowerMesh Uniwersal Spinn i nie ma dwóch spinów z tym samym CW.Czyżby podróby ??:Katalog do wglądu .
Damian21 Napisano 26 Marca 2009 Napisano 26 Marca 2009 maniek, na samym kiju czy pokrowcu itak nie pisze czy to jest leichte, uniwersal(moglbyc dodany pozniej) czy jig - kazdy model PM ma swoj nr. katalogowy i cw. ktory jest przypisany tylko jemu, wiec nie wiem w czym problem. zreszta zaraz poszukam katalogu na 2008.pdf
maniek Napisano 26 Marca 2009 Napisano 26 Marca 2009 czy jig - kazdy model PM ma swoj nr. katalogowy i cw. ktory jest przypisany tylko jemu, wiec nie wiem w czym problem.Tak każda wędka w katalogu Daiwy ma numer.
Damian21 Napisano 26 Marca 2009 Napisano 26 Marca 2009 katalogu poki co nie udalo mi sie znalezc, za to znalazlem wzmianke w gazecie WW z 04.2006r. niezle rozdmuchane ceny - tyle sobie liczą w prowincjonalnych sklepikach. z drugiej strony ogólnie ceny ostatnio podskoczyły, nawet do 30%.
maniek Napisano 27 Marca 2009 Napisano 27 Marca 2009 Maniuś co ty znowu wymyśliłeś za podróbki Supersobi, dziś sie wszystko podrabia ,ale malo realne aby PM podrabiali.
ziutek Napisano 30 Marca 2009 Napisano 30 Marca 2009 Witam chce kupic spining i wybieram miedzy tymi co w temacie ma to byc spining w granicach 5-25 gr bo mam zamiar lowic gumkami od 5 do 10 cm z glowkami od 5 do 10 moze 12 gr co radzicie aha dlugosc to 2.40 poniewaz lowie z lodki i jeszcze jedno pytanko jaki rozmiar kolowrotka mianowicie mam na mysli team dragona z serii 900 ??
Lary Napisano 30 Marca 2009 Napisano 30 Marca 2009 Tutaj masz opisaną Daiwę http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2374&highlight=daiwa+powermesh i test http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=7892&highlight=daiwa+powermesh a tutaj trochę o Kongerze http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=7184&highlight=konger+world+champion
Sand Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Oglądałem dzisiaj w sklepie Daiwe PM 2.70 5-25g. Zastanawiam sie czy ten model poradzi sobie z Mepsem Aglią 3. Ma to byc uniwersalny spining okoniowo/boleniowo/szczupakowy, oczywiscie w granicach rozsadku. Do wędki planuję dokupic kołowrotek Spro Blue Arc FD 930. Co myślicie o takim zestawie?
orwon Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Zastanawiam sie czy ten model poradzi sobie z Mepsem Aglią 3. bez problemu sobie poradzi. Sam miałem tego powemesha.
boniek Napisano 14 Kwietnia 2009 Napisano 14 Kwietnia 2009 Witam,przymierzam się do daiwy PM 2,4m i 25g.Ma to być na pstrąga i nie za wielkie szczupaki.Przynęty takie kilku,kilkunasto gramowe gumki czasami blaszka lub wobler.miałem go kilka razy w ręku na sucho w sklepie.W niepewność wprowadził mnie kijek cormoran carb-o-max 2,4m i też 25g.też nieźle w ręku leży ale to wszystko na sucho.Jestem początkującym i nie za ardzo wiem na co patrzeć.Cormoran wygląda na bardziej czulszy ale i bardziej delikatny(jak będzie ze szczuplym?)Na pstrągi teraz chodze z okniową 10 gramówką,przy większyk troche za slaba,ale czy powermesz będzie czula?im więcej czytam tym więcej pojawia się pytań i większy mam w głowie mętlik.Może bardziej doświadzczeni cos podpowiedzą?Pozdrawiam wszystkich Darek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.